Официални представители на Европейската централна банка застават зад идеята за

...
Официални представители на Европейската централна банка застават зад идеята за
Коментари Харесай

Битката за банковите дивиденти набира скорост

Официални представители на Европейската централна банка застават зад концепцията за внимателно унищожаване на възбраната за погашение на дивиденти от европейските кредитори през 2021-а.

Председателят на "Банк дьо Франс " и член на управителния съвет на ЕЦБ - Франсоа Вилроа дьо Гало - утвърждава решението за прекачване на всичките банкови облаги в банковите запаси през 2020-а, само че в същото време счита, че към този момент са налице учредения в интерес на обновяване на заплащанията към вложителите. По време на речта си на конференцията на френския банков контрол на 27 ноември банкерът показа, че е витално значимо за френските банки да са атрактивни за вложителите, с цел да могат да притеглят капитал в бъдеще. Особено откакто "повечето юрисдикции отвън Европа наподобява вървят най-малко към следена либерализация ".

Вилроа дьо Гало сподели още, че макар отражението на рецесията върху френските кредитори, те са задоволително мощни, с цел да преживеят даже най-песимистичния сюжет. И че приоритет на европейските банки сега би трябвало да е да усилят рентабилността си, което частично би могло да се реализира посредством трансгранични обединявания в бранша.

"Създаването на същински пан-европейски банкови групи би трябвало да се форсира, тъй като европейският финансов бранш е прекомерно фрагментиран и уязвим на несистемни шокове ", разяснява Вилроа дьо Гало.

Членът на изпълнителния ръб на ЕЦБ - Фабио Панета - предизвестява в изявление за португалския вестник "Експресо ", че прекомерно внимателен метод по немата за дивидентите "би бил в ущърб на банките ". И че "разумното решение при усъвършенстване на икономическите условия е надзорниците да правят оценка самостоятелно всяка институция ".

Коментарите се появяват седмици преди ЕЦБ да вземе решение дали да позволи на кредиторите от еврозоната да възобновят изплащането на дивиденти през 2021-а. Европейските банки, чиито акции останаха подценени през тази година, лобират старателно за анулация на рестрикциите и предизвестяват от време на време, че удължаването на мярката заплашва да ги лиши от задоволително вложения

ЕЦБ, от своя страна, съобщи през седмицата, че кредиторите ще би трябвало да заделят даже повече средства против риска от проблематични заеми, откакто пандемията възобнови натиска си върху стопанството на общността.

Европейските централни банкери разпознават четири съществени закани за финансовата непоклатимост на еврозоната: висока възможност за промяна на цените на активити след възобновяване на пазара; растящи отговорности на държавни управления, компании и домакинства; ниски банкови облаги и евентуални по-високи крезитни загуби; възобновено вдишване на по-висок риск от сенчестите банки, главно от капиталовите фондове. Институцията към този момент разгласи, че ще усили още веднъж паричните тласъци през декември, като целта би трябвало да е поддържането на удобни финансови условия колкото дълго се постанова. Според Вилроа дьо Гало декемврийската пренастройка на политиката би трябвало да се насочи освен към размера на поддръжката, само че и към "продължителността, гъвкавостта и целевата успеваемост на ограниченията ".

Изплащането на дивиденти на банковите акционери беше замразено през март в подмяна на невижданото облекчение на условията към кредиторите и на държавните гаранции на банковите заеми като отговор на провалите от пандемията. Оттогава тази мярка провокира неодобрение измежду финансовите титани, които я сочат като главен провинен за ниските пазарни оценки на акциите им.

"Основният въпрос е по какъв начин да се привлекат вложения в банковата система ", разяснява на 25 ноември Лоренцо Бини Смаги - ръководител на "Сосиете женерал " и някогашен член на изпълнителния ръб на ЕЦБ. Бини Смаги предизвести, че "ако настъпи действителна рецесия и възникне потребност от частен капитал, няма да има задоволително средства в системата, с цел да се поддържа стопанската система ". И тогава "парите ще би трябвало да дойдат от данъкоплатците ".

По сметки на ЕЦБ възбраната за погашение на дивиденти е задържала към 30 милиарда евро в банковата система, които в противоположен случай биха отишли при вложителите.

По оценка на анализатори на бранша европейските центрани банкери имат няколко варианти: да удължат периода на "замразяване " на дивидентите, да вдигнат напълно възбраната за изплащането им, да лимитират размера им или да изчакат резултатите от стрес-тестовете. В средата на седмицата членът на управителния съвет Ив Мерш пък предложи кредиторите да получат разрешение да заплащат дивиденти, в случай че балансите им са задоволително мощни, с цел да оцелеят от пандемията.

Удължаване на периода на "ветото "

Подобно решение би било голямо отчаяние за вложителите. За Ромен Бошар - основен капиталов шеф за гобалните акции във "Фиделити интърнешънъл " - "да се желае от акционерите да носят риск без дял е индиректна национализация ".

Надзорниците обаче опонират, че стопанската система към момента е прекомерно нежна. И стимулират опасенията си с фирмите и потребителите, на които бе позволено напролет да спрат погасяването на заеми за 1 трлн. щ. $. От друга страна, в случай че се позволи на по-мощните банки да заплащат дивиденти, това би могло да злепостави по-слабите.

Вдигане на възбраната

Надзорниците биха могли да се върнат към предкризисния си метод и до разрешат на кредиторите да заплащат дивиденти, в случай че те "преизпълнят " финансовите условия. Което обаче ще е обвързвано с превод на големи суми към вложителите. Което, в изискванията на следващия сложен стадий на рецесията основава сериозна неустановеност и затруднява действителната оценка на резултата й върху банковите салда.

Ограничени заплащания

Надзорният съвет на ЕЦБ е обсъждал вид за ограничение на дивидентите до % от годишната чиста облага на съоветната институция, настояват осведомени с въпроса лица. Което би задържало капитали в системата и в същото време би разрешило известни хонорари за акционерите. Освен това сходен метод ще отслаби конкурентния напън върху банките.

Засега обаче към момента не е ясно дали тази тактика е изпълнима от правна позиция. Нещо повече, тя ще е несправедлива за банките с изключително постоянни финансови нива, показва господин Бошар.

Най-добре капитализираните и най-рентабилните европейски банки евентуално ще могат да платят от 40% до 50% от чистите си облаги за 2020-а под формата на дивиденти и назад изкупуване на акции през идната година, по сметки на анализатора на "Блумбърг интелиджънс " - Джонатан Тайс. Докато на останалата по-голяма част от бранша ще бъде разрешено да стартират да разпределят "наднормения " капитал през 2022-а, добавя Тайс.

Изчакване на резултатите от стрес-тестовете

Регулаторите биха могли да разрешат на банките да платят дивиденти през 2021-а според от резултатите им от стрес тестванията. Поредната инспекция в Европейския съюз ще стартира през януари, а заключенията от нея ще бъдат оповестени в края на юли. Това би бил по-прозрачен развой, само че пък вложителите ще би трябвало да продължат да чакат. Освен това предходните стрес проби бяха подложени на критика като прекомерно лесни за превъзмогване от банките.

Повече от ясно е, че огромните централни банки ще подхващат друг метод към дивидентите. И всеки по-твърд метод ще сложи следените от тях кредитни институции в неравностойно състояние по отношение на съперниците им.

Преди време Съединените щати заложиха на по-прагматичната алтернатива за ограничение на размера на дивидентите, а Швейцария изиска от кредиторите си да разделят дължимите суми на две заплащания през 2020-а.

Какъвто и да е изходът от алтернативата, регулаторите акцентират, че възбраната на дивидентите е изключителна мярка и няма да бъде превърната в част от инструментариума им.

Или, както обобщава заместител ръководителят на ЕЦБ - Луис де Гиндос - "всичко ще зависи главно от прогнозите за еволюцията на стопанството ", тъй като "целта е да се избегне кредитен конвулсия и да се резервира потока от заеми към действителната стопанска система ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР