Официални представители на Египет и Русия отбелязаха началото на строежа

...
Официални представители на Египет и Русия отбелязаха началото на строежа
Коментари Харесай

Египет и Русия започнаха изграждането на втория реактор на ядрената централа в Ел Дабаа

Официални представители на Египет и Русия означиха началото на градежа на втория реактор на първата египетска атомна електроцентрала до град Ел Дабаа на Средиземно море, заяви в. “Ал Ахрам ”. На церемонията участваха министърът на електричеството и възобновимите енергийни източници на арабската република Мохамед Шакер и генералният шеф на съветската корпорация “Росатом ” Алексей Лихачов. 

Изливането на бетонната основа на втория реактор стартира по-малко от четири месеца след старта на построяването на първия реактор и два месеца по-рано от плануваното. 

“Полагаме всички старания строителните работи да вървят съгласно графика без никакви закъснения, ” съобщи Мохамед Шакер. Алексей Лихачов от своя страна дефинира плана като “най-значимия образец за руско-египетско съдействие след Високата асуанска язовирна стена през 60-те години на предишния век. ” 

Цената на оборудването е към тридесет милиарда $. Изграждането се финансира с двадесет и пет милиарда $ заем от Русия с три % годишна рента, като изплащането му ще стартира през 2029 година.  

Двете страни подписаха съглашение за започване на работа по плана през 2017 година. Предвижда се атомната централа “Дабаа ” да проработи с цялостния си потенциал от 4800 мегавата до 2030 година. Според предварителните калкулации в границите на 60-годишния живот на четирите 1200-мегаватови блока, тя ще донесе доходи от 264 милиарда $ за египетската страна. Собственик на оборудването ще бъде Управлението за атомни електроцентрали на Египет (NPPA).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР