Официалната дата за стартиране на тол системата бе 16 август

...
Официалната дата за стартиране на тол системата бе 16 август
Коментари Харесай

Тол системата, доброто и лошото ченге

Официалната дата за пускане на тол системата бе 16 август 2019 година, само че тя беше отсрочена с неразбираемо какъв брой време. Ясно бе единствено, че държавното управление и министър председателят Бойко Борисов започнаха този ход, с цел да тушират напрежението измежду браншовите организации преди началото на акцията за изборите за Европейски парламент.

ГЕРБ си подсигурява първата позиция на вота, само че явно към този момент мисли за локалните избори. Затова държавното управление напълно омекна към настояванията на транспортния отрасъл. Първи индикации за метода на кабинета даде транспортният министър Росен Желязков, който разгласи, че към този момент се преглеждат разновидности за орязването на обсега на тол системата. Първоначалната концепция бе тя да обхване 10 000 км пътна мрежа, в това число третокласни пътища. Според Желязков обаче може този обсег да намалее на половина до 5 000 км и от него да бъдат извадени второкласните и третокласни пътища. Предложението на транспортното ведомство е изпратено до сътрудниците им от Министерството на районното развиване и благоустройството, на които е поверена работата по въвеждането на тол таксите за товарните коли.

Не е изключено обаче в тази ситуация двете ведомства да разиграят функциите на "доброто и неприятното ченге ". Росен Желязков е положителното, което пази точка по точка настояванията на браншовите организации, а Петя Аврамова е неприятното, което обаче се грижи за постъпленията в хазната. Това може и в никакъв случай да не стане ясно, в случай че министър-председателят Борисов още веднъж се намеси и се окичи с лаврите, както го направи преди няколко месеца, когато точно след среща сред него и браншовиците, въвеждането на тол системата бе отсрочено най-рано за ноември.

Ще отбележим единствено, че даже и обсегът на тол таксите да бъде понижен на половина, той отново ще е много по-голям, в сравнение с в други страни. Ако се стигне до орязване, 25% от пътищата ще попаднат в тол системата. В същото време в Австрия и Словения обсегът на тол системата е 4%, в Чехия е 1%, а в Германия - 7% от всички пътища.

При такава благотворителност пък изобщо не е ясно дали кабинетът ще извърши проектите си за 1 милиарда лева годишни приходи в хазната от тол такси, които да служат за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа. Браншът е безапелационен, че държавното управление би трябвало да понижи упования финансов резултат, посредством понижаване на самите такси и да го приближат до други европейски страни. Сега събираните у нас средства от тежкотоварните транспортни средства са 103 млн. лева годишно. В Полша тази сума доближава близо 500 млн. лева, а в Чехия - 775 млн. лв..

Точно в ролята на "доброто и неприятното ченге " по въпроса за тол таксите са Бойко Борисов и Владислав Горанов. Докато министър председателят поддържа сектора с отлагането ѝ, финансовият министър Владислав упорства за бързо ѝ въвеждане. "...Не би трябвало да отлагате тола. Като минават на ниска цена през България ще им е готино. През България минават за 10 евро. В коя друга страна минават за 10 евро с тир, в случай че може да ми кажете ", разяснява Горанов при една от обиколките на ГЕРБ из страната преди евроизборите.

Като цяло всички последващи ходове на ГЕРБ и държавното управление по тази тематика са непредвидими, защото даже при най-оптимистичния вид тол системата следва да бъде въведа едвам след локалните избори. Обрати във всевъзможни направления не са изключени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР