ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА УС НА БААИК относно уронване имиджа на

...
ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА УС НА БААИК относно уронване имиджа на
Коментари Харесай

Позиция на БААИК относно обвиненията за неефективен надзор

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА УС НА БААИК

по отношение на уронване имиджа на консултантската специалност в строителството



ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
Г-ЖА ПЕТЯ АВРАМОВА

ДО НАЧАЛНИКА НА ДНСК
АРХ. ИВАН НЕСТОРОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Заявяваме нашето изрично противоречие със зачестилите в последно време публични нападки против компаниите от строителния отрасъл, в частност - против компаниите за строителен контрол.

Не одобряваме и последвалите реакции и дейности на държавните и общински органи, които за нас са прибързани. Обвиненията против консултантските компании за неефикасен контрол върху „ некачествено “ осъществяване, прераснаха в злостни офанзиви, които имаха за цел да уронят престижа и да обезсмислят функционалностите на строителния контрол в България.

Не одобряваме да се вършат прибързани изводи на база няколко частни случая, огласени в медийното пространство, в това число и с интернационален отзив, и да се дискредитира професионализма на всички компании в България посредством вменяване на недоказана виновност на един или различен участник в строителството.

БААИК от дълго време поставя старания за нормативно споразумяване на тази характерна активност, функционираща само в бранш „ Строителство ”, до този миг без прецизен правилник, без благоприятни условия браншовата организация да оказва въздействие на компаниите, както и да следи за съблюдаване на етични правила и правила.

Надзорът, според законодателството в България, е непрестанен в целия развой на строителството от страна на общинските и държавните контролни органи. Така че, в случай че се приказва в общественото пространство за приключени и признати от страната градежи, редът за доказване на виновност след завършване на строителството е само и единствено по правосъден път. Процесът е дълъг и е съпроводен от редица механически експертизи, инспекции и разбори на разнообразни способени органи. Чак тогава може и е редно да се дефинира съответния провинен: дали казусът е в некачествения план, осъществяване, контрол или има и други аргументи.

Категорично заявяваме несъгласието си и с прибързаните административни наказания, наложени на компании, потвърдили във времето своя опит и професионализъм! И всичко това - като разследване, за жал, от така наречен „ журналистически “ следствия.

БААИК застава зад всички тези компании, които съзнателно и професионално извършват своите отговорности и не можем да останем безучастни за прибързани и недоказани обвинявания против тях.

По никакъв метод не желаем да подценяваме и омаловажаваме, а изключително да подлагаме на критика дейностите на способените органи, а единствено молим за почтено и заслужено отношение към нашата специалност.

Управителен съвет на БААИК
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР