Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180

...
Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180
Коментари Харесай

Откриха изцяло запазен надпис от римско време в Кабиле

Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180 г.) откри екипът на Регионален исторически музей - Ямбол при археологическите изследвания на " Тракийски и древен град Кабиле " .

Според шефа на музея Стефан Бакърджиев последният открит на Кабиле напълно инфектиран римски надпис е от преди 35 години в далечната 1983 година

Новооткрития надпис е обвързван с построяването на Римските терми (бани) в античния град. Това е станало в интервала 166-169 година под управлението на префекта (командира) на Втора Луцензианска кохорта - Елий Руф . Находката е разкрита при изследване в региона, където се е намирал щабът на римската кохорта - така наречен принципия. Надписът е в 7 реда, изсечени върху каменна плоча с размери 80 на 60 см .

 В Пловдив разискват бъдещето на Римския конгрес
В Пловдив разискват бъдещето на Римския конгрес

Общинарите вземат решение дали да изплатят Римския конгрес от частен вложител

За четвърта поредна година община Ямбол финансира археологическите изследвания на екипа на Регионален исторически музей. Археологическите разкопки завършват в края на юни, след което по-нататък следва продължение на работа към този момент с целеви средства от Министерство на културата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР