Офисите на местното дъщерно дружество на Газпром, NIS Petrol в

...
Офисите на местното дъщерно дружество на Газпром, NIS Petrol в
Коментари Харесай

Две съседски държави попаднаха в епицентъра на разследване за икономически шпионаж в полза на Газпром

Офисите на локалното дъщерно сдружение на " Газпром ", NIS Petrol в румънските градове Тимишоара и Букурещ, както и жилищата на някои от неговите чиновници бяха претърсени от Дирекцията за следствие на проведената престъпност и тероризма на 3 октомври по отношение на хипотетичен стопански шпионаж в интерес на " Газпром ". Информацията беше доказана от Дирекцията, откакто локални медии оповестиха за минимум девет сходни интервенции.

Vocea Timisului, цитирайки източници, осведомени с обиските, заяви, че информацията е изпратена и до непозната разследваща работа.
 Унгария контракти с
Унгария контракти с " Газпром " отсрочени заплащания за закупеното през зимата гориво

При какви условия е отстъпката

По време на обиските били конфискувани документи и носители за предпазване на данни и осем души били отведени за разпит. Срещу четирима от тях (чужди и румънски граждани) прокурорите на Дирекцията за следствия повдигнаха обвинявания за закононарушения за откриване на фирмена загадка и за забранен трансфер на компютърни данни.

Тъй като NIS Petrol (Румъния) е дъщерно сдружение на NIS Petrol (Сърбия), развиването на събитията провокира реакции от страна на управляващите на прилежащата страна - към този момент подложена на рецензии поради позицията си по отношение на Русия. Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че случилото се е неприятно за Сърбия, само че съобщи, че раследването няма нищо общо с войната за сила, а с политическо-шпионска война, съобщи Euronews.rs.

" Това няма нищо общо с енергийната война, а е политическо-шпионска война, с цел да се дисциплинират в допълнение някои, които се считат за непокорни ", сподели Вучич.
 Италианската енергийна компания Eni желае
Италианската енергийна компания Eni желае " Газпром " да възвърне доставките към страната

Прекъсването наподобява е единствено за Италия, която получава доставките от енергийният колос " Газпром " от водопровод, който минава през Австрия

" В същото време въобще не изключвам опцията за действителна виновност на NIS, само че нито знам какъв е казусът, нито съм се занимавал с него. Важно е да се означи, че не са забъркани сръбски жители, няма нищо общо с нас. Повечето са руснаци, само че ще желаяме повече информация от румънската полиция. Те упрекват една от дъщерните компании на NIS в приключване на данни или нещо сходно. Както и да е, това е единственото нещо, от което се нуждаехме в този момент ", добави той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР