Офисът на управляващата партия на Асад беше затворен поради протести в Швейда, Сирия

...
Протестиращите, настояващи за край на авторитарното управление, затвориха централата на
Коментари Харесай

Протестиращите, настояващи за край на авторитарното управление, затвориха централата на управляващата партия Баас в югозападния сирийски град Свейда като протести, които навлязоха във втората си седмица, не показват признаци на отслабване, казаха граждански активисти и свидетели.

Стотици излязоха по улиците, мирно протестирайки срещу влошаващите се условия на живот, причинени от инфлацията, която удари основни неща като бензина, изисквайки радикални политически промени.

„Отстъпете Башар, ние искаме да живеем достойно“, скандираха те на централния площад, където духовните водачи благословиха протестите, без да подкрепят призивите за край на пет десетилетия семейно управление на Ал-Асад.

Голямата икономическа криза доведе до срив на местната валута, което доведе до рязко покачване на цените на храните и основните консумативи, за което правителството на Башар Асад обвинява западните санкции.

Нарастващото несъгласие в лоялните райони, които някога са били с Ал-Асад, сега представлява най-голямото предизвикателство за задържането му на власт след победата в продължила повече от десетилетие гражданска война с решаваща помощ от Русия и Иран.

Длъжностни лица засилиха сигурността в средиземноморските крайбрежни райони, прародината на малцинствената алавитска секта на Ал Асад, която поддържа строг контрол върху армията и силите за сигурност, за да предотвратят нарастващите призиви за стачки и протести срещу условията на живот, каза Кенан Уакаф, виден журналист, лежал в затвора за критика на властите.

В цялата провинция местните клонове на партията Баас, чиито служители заемат висши правителствени постове, бяха затворени от протестиращите, изпращайки кадрите й да избягат, казаха жители.

В рядък акт на неподчинение в райони под управлението на Ал Асад, протестиращите скъсаха плакати на Ал Асад, предизвиквайки култа към личността, изграден от неговата партия около него и покойния му баща.

Свейда, град с повече от 100 000 души, повечето публични институции са затворени, градският транспорт стачкува, а предприятията са частично отворени, казаха жители и граждански активисти.

„Това е гражданско неподчинение, което е безпрецедентно и привлича широка обществена подкрепа от голяма част от общността на друзите и нейните религиозни лидери“, каза Райън Маруф, граждански активист и редактор на местния новинарски уебсайт Suwayda 24, каза пред Ройтерс. агенция.

Властите запазиха мълчание за разширяващите се протести, но инструктираха апаратите за сигурност да стоят далеч от полезрението и дори освободиха някои контролно-пропускателни пунктове, за да избегнат търкания, казаха официални лица частно пред Ройтерс.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР