Офисът на Генералната прокуратура в Украйна публикува имената на петима

...
Офисът на Генералната прокуратура в Украйна публикува имената на петима
Коментари Харесай

Прокуратурата в Украйна уличи трима бойци от `Вагнер` за убийства в Киевска област -

Офисът на Генералната прокуратура в Украйна разгласява имената на петима военнослужещи от съветската войска и трима членове на частната военна компания „ Вагнер “, които са взели участие в убийството на кмета на село Мотижин в Киевска област и нейното семейство, а също и в изтезания до гибел на цивилни по време на окупацията на територии в Киевска област, заяви електронното издание „ Думская “. Това е първият случай, когато във военни закононарушения на територията на Украйна са уличени съответни бойци от „ Вагнер “.

Установените от украинските управляващи обвинени са:

Старши лейтенант Олег Крикунов - пълководец на взвод на 37-а обособена мотострелкова бригада от 36-та комбинирана войска

Сержант Чингис Гончиков - пълководец на отряд, пълководец на бойна машина от 37-а обособена мотострелкова бригада от 36-та общовойскова войска

Сержант Александър Ванчиков - пълководец на 37-ма обособена мотострелкова бригада от 36-та общовойскова арми

Сержант Магомедмирза Сюлейманов - пълководец на бойна машина от 37-ма обособена мотострелкова бригада от 36-та общовойскова войска

Старши лейтенант Виталий Дмитриев - пълководец на взвод на 37-а обособена мотострелкова бригада от 36-та общовойскова войска

Сергей Сазанов - член на частната военна компания „ Вагнер “

Сергей Сазонов - водач на частната военна компания „ Вагнер “

Александър Ступницки - шпионин и сигналист на 1-ви разузнавателно-щурмови взвод и разузнавателно-щурмова рота на частната военна компания „ Вагнер “.

Според събраните от обвиняването обстоятелства, на 25 март 2022 година обвинените - съветски военнослужещи и членове на ЧВК " Вагнер " - са пристигнали в къщата на кметицата на Мотижин Олга Сухенко. Руснаците отвлекли Сухенко, мъжа й и сина й и ги отвели във краткотрайната си база. Там са измъчвали арестуваните в опит да получат информация за въоръжените сили на Украйна и данни за защитата. Пред очите на майка му синът на Сухенко е прострелян в крайници и по-късно в главата.

По сходен метод бил малтретиран и брачният партньор на селската кметица – Игор Сухенко. Цялото семейство е починало от голям брой огнестрелни рани. Тялото на изчезналата жена беше намерено на 3 април след отдръпването на съветската войска от Киевска област.

Друга жертва, цивилна жителка на селото, е била убита с черни облекла. Едновременно с това татко й е бил задържан и държан дълго време в постройка със завързани очи и ръце без вода и без храна. До гибел са измъчвани и двама членове на публичната организация „ Патриот “. Телата им са открити с голям брой огнестрелни рани.

Заподозрените от последния лист на прокуратурата са уличени в 14 случая на малтретиране на цивилното население, от тях единствено трима души са оживели.

Всички обвинени са били известени за повдигнатите против тях обвинявания по част 1 и част 2 от член 428 на Наказателен кодекс на Украйна за нарушение на законите и обичаите за водене на война.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР