Офисът на Европейската прокуратура в София е извършил серия от

...
Офисът на Европейската прокуратура в София е извършил серия от
Коментари Харесай

Кьовеши взе на мушка жп проекти у нас за € 241 млн.

Офисът на Европейската прокуратура в София е направил серия от обиски в границите на следствие на два плана, свързани с модернизирането на железопътната конструкция у нас, финансирани с 241 милиона евро от Европейски Съюз.

Това оповестиха от централата в Люксембург на институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Двама души са задържани. Предполага се, че нарушители изтеглили непозволено 25 млн. евро.

Над 100 чиновници и сътрудници на Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) и на ДАНС са,участвали в обиските. Те са осъществени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Първият от двата плана е на правата сред Костенец и Септември на жп линията София-Пловдив. Тя е финансирана с над 130 милиона евро от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Вторият план е за модернизирането на правата сред Оризово и Михайлово  - част от втората фаза от рехабилитирането на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Тя е финансирана с повече от 111 милиона евро от Кохезионния фонд по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “.

Бенефициер на двата плана е Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Строителните работи са били предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.

Работите по двете прави не престават, само че някои заплащания от бенефициера към изпълнителите към този момент са направени.

Разкритите от следствието обстоятелства могат да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с фондове на Европейски Съюз и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили поредност от фиктивни парични преводи към „ кухи компании “. Това довело до изтеглянето на общо над 2,5 милиона евро (5 милиона лева) от лица с престъпни досиета.

По време на обиските, осъществени в домовете на обвинените и в офисите на разследваните компании, са задържани двама души. Ще бъдат разпитани чиновници на НКЖИ по отношение на отпущането на пари от европейските фондове.

Според българското законодателство всички обвинени лица са почтени до доказване на противното, напомнят от Европейската прокуратура.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР