Офис сградата досега беше собственост на два австрийски фонда ©

...
Офис сградата досега беше собственост на два австрийски фонда ©
Коментари Харесай

КЗК разреши рекордната за офис пазара сделка за"Мегапарк"

Офис постройката до момента беше благосъстоятелност на два австрийски фонда

© Георги Кожухаров Още по тематиката
MBL: Инвестициите в офиси са на рекордно равнище от началото на 2018 година

Сделките с офис площи в столицата надвишават 260 млн. евро през първото полугодие
1 юли 2018
KBC: Първо нова банка, след това офис за 108 млн. лева

ОББ и ДЗИ купиха централата си в " Милениум център " до НДК. Това е втората най-голяма договорка за офис до момента
28 юни 2018
Покупката на " Мегапарк " от фонд с южноафриканско и българско присъединяване влезе в Комисия за защита на конкуренцията

Сделката за офис постройката, оценена на малко под 100 млн. евро, е най-голямата в сегмента след рецесията
30 май 2018
Фонд от ЮАР и българската AG Capital купуват офиси с оценка 300 млн. евро

Освен в София и Букурещ новата смесена компания Lion`s Head ще купува бизнес парцели и в Унгария, Гърция и страните от някогашна Югославия
15 май 2018 Инвестиционният фонд Lion`s Head, който е с главен акционер фондът от ЮАР Old Mutual, получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на бизнес постройката " Мегапарк " на " Цариградско шосе ", оповестиха от регулатора. С оценката си от съвсем 100 млн. евро договорката е най-голямата в офис сегмента след рецесията и беше контрактувана при започване на май тази година. В края на същия месец купувачът Lion`s Head изиска позволение от Комисия за защита на конкуренцията за придобиването. А преди този момент купи от колегата си - българската група AG Capital, и офис постройката " Полиграфия ".

Новият притежател и новата му постройка

Новосъздадената компания е взаимен план сред най-големия институционален вложител от ЮАР – Old Mutual Group, и българският холдинг с фокус недвижими парцели – AG Capital. В портфолиото на Lion`s Head Investments към този момент има пет офис здания – две в София и три в Букурещ, с обща повърхност 235 хиляди кв.м и оценка 310 млн. евро. Първият общ актив е софийският " Полиграфия офис център ", следван от " Мегапарк ", както и три офис здания в Румъния. Според съветник в региона на недвижимите парцели при двете покупко-продажби за българските активи доходността е била сред 7.75% (за " Полиграфия " ) и 8% (за " Мегапарк " ). Приходите от наеми за 2017 година на офис комплекса до The Mall се подвигат до 15.4 млн. лева

Със своите 75 хиляди квадрата постройката на " Цариградско шосе " до The Mall съставлява съвсем ⅓ от пакета. Заради по-ниската рентабилност в Румъния това значи, че почти малко под 100 млн. евро се падат на тази постройка. Това трансформира и в най-голяма договорка за офис постройка в страна за интервала след рецесията.

Капиталът на софийското сдружение " Лайънс Хед инвестмънтс " е съвсем 234 млн. лева от май тази година. Вижда се апорт, в който " Полиграфия офис център " е оценен на 53.8 млн. лева, като от цената е изваден банковият дълг към Уникредит Булбанк за съвсем 50 млн. лева Тази пролет има нарастване на капитала с парична вноска от 180 млн. лева, която до 2 година ще бъде напълно импортирана от Old Mutual. Числото съответствува с оценката на " Мегапарк ".

Какво споделя регулаторът

Логично регулаторът открива, че притежаването на две офис здания в София не е монопол и не поврежда конкуренцията.

Според мненията на потърсените трети страни - фирмите с активност в областта на недвижимите парцели " Бизнес парк София ", " Експо 2000 риъл естейт ", " Мирела ", " Явлена " и други, договорката за бизнес комплекса на " Цариградско шосе " няма да има забележителен резултат върху пазара на отдаване чартърен на офис площи. От " Бизнес парк София " да вземем за пример показват, че двете офис здания, които Lion`s Head ще ръководи - " Бизнес ментър Мегапарк " и " Полиграфия офис център ", съставляват под 10% от общия размер офиси за отдаване чартърен в София. А таблицата със скрити данни в решението се вижда, че са под 5%.

От позиция на договорите за наем, неназовани в разрешителния документ компании, също трети страни по договорката, смятат, че тя " не носи риск от повишение на цената на наемите, както и във връзка с други търговски условия, защото към този момент подписаните контракти не разрешават промени без експлицитното единодушие на двете страни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР