Offnews Софийският университет реши да открие филиал в Бургас. Проектът бе

...
Offnews
Софийският университет реши да открие филиал в Бургас. Проектът бе
Коментари Харесай

Добрата новина: Софийският университет реши да открие филиал в Бургас

Offnews Софийският университет реши да открие филиал в Бургас. Проектът бе утвърден нощес от Академичния съвет на Алма матер. Предстои по него да се произнесе Националната организация по оценяване и акредитация, от чието решение зависи дали звеното ще бъде намерено или не.

Планира във филиала да бъдат обучавани студенти в магистърска степен по професионалните посоки " Икономика " и " Администрация и ръководство " в постоянна и задочна форма, съобщи Offnews. Обучението в магистърска степен продължава година и половина.

Предвидените програми и специализации за магистрите са:

- Икономика и финанси (задочно обучение);

- Бизнес администрация;

- Икономика и ръководство в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги;

- Business Administration – Strategic Management (in English);

- Business Administration – Human Resources Development (in English);

- Счетоводство и разбор на огромни данни;

- Дигитален маркетинг;

- Управленски осведомителни системи;

- Икономика и ръководство на обществения бранш.

Във филиала ще преподават 65 постоянни преподаватели от СУ, които ще пътуват по график.

Община Бургас дава постройката, в която ще има образователни зали, обслужващи и служебни пространства и информационни площи. Тя обезпечава още: жилища за нощувки за преподавателите; средства за прехрана на филиала през първата година от основаването му; подпомагане за общежитие на студентите; стажантски стратегии за студентите; помощ за обзавеждане, съоръжение на пространства.

Вече е платен профилиран програмен продукт и е построен електронен азбучник с благоприятни условия за достъп посредством интернет на Университетската библиотека на СУ.

Мотиви

" Бургаският филиал на СУ ще е единствената териториално изнесена конструкция на висшето учебно заведение в цяла Източна България. С неговото разкриване СУ ще отговори на потребностите и желанията за обучение в направленията, в които СУ реализира образование, на кандидат-студенти от огромните градове, като Бургас, Варна, Русе, Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Стара Загора и десетки по-малки обитаеми места ", стимулира предлагането си Софийският университет посредством плана.

Разяснява се и за какво е определен морският град за седалище на филиала:

" Бургас е най-динамично и в това време уравновесено разрастващ се български град в региона на туризма, логистиката, производството и услугите. От няколко години насам статистиката го слага преди всичко в България по приръст на младежи. Тенденцията на увеличение на популацията се отнася и за останалите приморски градове в Бургаски окръг.

Политиката на Община Бургас за развиване на просветителния капацитет на града в посока на ИТ умения и отварянето му за огромни работодатели в региона на изнесените ИТ и бизнес услуги основава предпоставки за просветителни начинания в партньорство с водещи експерти – преподаватели в Софийския университет. Новоотркритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения е натурален сътрудник на Филиала на СУ в Бургас за развиване на опциите за привличане на основни вложители от България и чужбина към града и района. За задачата Филиалът на СУ в Бургас ще предложи специфични просветителни артикули със съдействието с водещи национално показани компании, планиращи разкриването на работни места в Бургас.

Откриването на филиал на СУ ще способства за научното, икономическото и културното развиване и живот на града. Освен главните просветителна и научна активност, СУ в партньорство с община Бургас ще провежда разнообразни планове и изяви, обогатяващи публичния живот и духа на града и Южното Черноморие.

Младите хора както от Бургас, по този начин и от цяла Източна България ще имат опция да получат висше обучение в характерни стратегии, без да би трябвало да се местят на стотици километри по време на своето следване. Друг определящ фактор е издръжката на един студент. В София тя е доста по-висока в сравнение с в Бургас. Откриването на филиал в Бургас би помогнало на фамилии с по-ниски материални приходи да поддържат децата си в избора им на мечтаната специалност.

Софийският университет е измежду най-признатите и уважавани висши учебни заведения в Европа. Европейските дипломи, които получават възпитаниците му ще привлекат значителен брой искащи от близки страни – Украйна, Молдова, Русия и Турция. По статистически данни единствено на територията на град Бургас живеят над 30 000 съветски жители. Филиалът в Бургас ще разшири и разпространява достолепията на актуалната българска просвета, просвета и обучение в страните от черноморския басейн. "

Софийският университет е първото българско висше учебно заведение. Тази година то чества 130-ата си годишнина.

През 1880 година Министерството на просвещението внася в Народното събрание план за Основен закон за учебните заведения в княжество България. В него се планува " след изпълване курса на действителните и класическите гимназии да се отвори българско висше учебно заведение (университет), което да обхване юридическите, философските, естествените, медицинските и техническите науки “. През 1887 година министърът на просвещението Т. Иванчев издава Наредба за разкриване на педагогичен клас към Първа мъжка гимназия в гр. София.

Занятията стартират на 1 октомври 1888 година На 8 декември 1888 година Народното събрание взема решение за преобразуването му във Висше учебно заведение, който влиза в действие на 1 януари 1889 година, когато е оповестен Указ №159 в Държавен вестник.

За пръв ректор е определен Александър Теодоров-Балан. В признатия краткотраен устав се планува действието единствено на Историко-филологическо поделение. През образователната 1889/1890 година се открива Физико-математическото поделение, а през 1892 година се открива Юридическият факултет.

През 1894 година е признат нов закон за Висшето учебно заведение и с декрет се преобразува в университет под името " Български университет братя Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово " с три факултета: Историко-филологически, Физико-математически и Юридически. В интервала от 1918 до 1923 година се откриват 4 нови факултета - Медицински, Агрономо-лесовъден, Богословски, Ветеринарно-медицински. През 1938 година Софийският университет към този момент има 7 факултета, 72 института, клиники, семинари, забележителен библиотечен фонд и лично научно списание.

В интервала 1947-1952 година Народното събрание приема закони, с които отделя факултети и институти от структурата на университета. Някои от тях слагат началото на нови, независими висши учебни заведения като Висшия стопански институт, Медицинска академия, Ветеринаро-медицинския институт, Селскостопанската академия, а други минават в системата на Българска академия на науките. През последните години някои от тези звена са възобновени в структурата на университета (Богословски факултет, Медицински факултет). Образуван е и нов Стопански факултет. През 2012 година Химически факултет е преобразуван във Факултет по химия и фармация. През 2018 година Факултетът по начална и предучилищна педагогика бе преобразуван във Факултет по науки за образованието и изкуствата.

Днес Софийският университет обгръща 16 факултета със 117 специалности.

В рамките на СУ действат и няколко независими звена: университетска библиотека, университетско издателство с печатница, академични център за осведомителни и информационни технологии, научноизследователски бранш (НИС), академични ботанически градини. Също по този начин са основани и няколко центъра: ЦСВП " Проф. Иван Дуйчев “; Център за просветителни услуги; Център за източни езици и култури; Център по кореистика; Кариерен Център; Културен център; EURAXESS център за подвижност на учените; Мрежова Cisco Академия при СУ; Център за проучване на патристичното и византийското духовно наследство; Институт Конфуций в София; Approved Test Centre for the Oxford Test of English; Университетски център за проучване на религиите; Френско-германски център за приложни проучвания по стопанска система и управление; Център за отдалечено обучение; Университетски център за ръководство на качеството; Център на технологии на осведомителното общество; Център за стопански теории и икономически политики; Високотехнологичен бизнес център към СУ " Св. Климент Охридски “; Център за стопанска система и политика на Китай; Рехабилитационни центрове; Център за полярни проучвания. Освен настоящи са радио и телевизия " Алма Матер “, театър-лаборатория @лма @лтер, Музей на СУ; Музей по палеонтология и исторична геология; Mузей по минералогия, петрология и потребни изкопаеми.

През септември 2018 година СУ получи институционална акредитация с оценка 9.61 за образование на студенти в бакалавърска, магистърска и докторска степен.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР