offnews.bgВъв вторник в 9 часа се очаква оценката на двете

...
offnews.bgВъв вторник в 9 часа се очаква оценката на двете
Коментари Харесай

Европейският парламент изслуша Мария Габриел


offnews.bg

Във вторник в 9 часа се чака оценката на двете комисии по кандидатурата на българката за Европейска комисия

Комисиите по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета изслушаха довечера Мария Габриел, която е претендент за поста еврокомисар с сектор „ Иновации и юноша “.
Правната комисия на Европейския парламент не счете за належащо да я изслушва за евентуален спор на ползи, съобщи БНР от Брюксел.

Новият сектор на Габриел беше дефиниран по този метод от новоизбрания ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Изслушването продължи повече от два часа и половина.

„ Радвам се, че доста от самодейностите ми в предходния сектор с този може да получат ново измерение. И имам вяра, че в идващите часове в разговор ще набележим нови хрумвания, средства и принадлежности за нашите научни откриватели, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младежите, за създателите “. Така Габриел стартира обръщението си на български език.

В увода си тя напомни предходното си чуване в Екологичен потенциал, когато бе номинирана за сектор „ Цифрова стопанска система и цифрово общество “: „ През тези 2 години и 3 месеца работихме с вас в духа на съгласие и споделена визия за цифровото бъдеще на Европа. Поради това желая да благодаря на Европейския парламент и на всеки, с който сме работили дружно по хиляди цифрови въпроси…Имахме плодотворни полемики с доста от вас и бих желала това съдействие да продължи. Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, че ми гласоподаваха доверие да бъда претендент за еврокомисар “.

„ Ще желая мощно нарастване на средствата по програмата „ Хоризонт – Европа “, тъй като това не е разход, а инвестиция “, съобщи още Мария Габриел.

Като едно от главните провокации тя разгласи запазването на водачеството на Европа в науката и акцентира, че Китай бързо ни настига.

Габриел се разгласи и за цифровизация на културното завещание, като съгласно нея досега е цифровизирано едвам една 10 на 100 от него. Тя съобщи, че в тази тенденция има какво още да се желае в работата със страните-членки.
В умозаключение Мария Габриел описа на евродепутатите в резюме историята на химна на българската култура „ Върви, народе възродени “ и рецитира част от стиховете на Стоян Михайловски, което бе посрещнато с бурни овации от членовете на Екологичен потенциал.

Във вторник в 9 часа се чака оценката на двете комисии по кандидатурата на българката за Европейска комисия.
От пресцентъра на ГЕРБ дефинираха представянето й довечера като ослепително и цитираха свои евродепутати.

“От развиването на ресора зависи в огромна степен по какъв начин Европа ще се оправи в софтуерното съревнование с Китай и Съединени американски щати ”, е декларирала евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, която е член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика. “Конкурентоспособността на Европа ще зависи от това дали Европейски Съюз ще влага в реформаторски технологии и акомодацията на работната мощ и образованието. Това е огромна отговорност, предоставена на Мария Габриел и тя се показа чудесно на чуването ”, добавя Ева Майдел.

Евродепутатът Асим Адемов, също от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по просвета и обучение, отбелязва поддръжката, която българският претендент за еврокомисар е получила от евродепутати от разнообразни страни и парламентарни групи.
”През последните години като еврокомисар по цифровата стопанска система и общество, Мария завоюва доверието на сътрудниците си и известност на грижлив и систематичен експерт. Както и през 2017 година, когато мина нейното първо чуване пред Европейския парламент, по този начин и през днешния ден, тя потвърди, че е доста добре готова и способна да се оправи с това предизвикателство. Безупречното ѝ показване, както и усърдната работа, с която завоюва поддръжката на евродепутати от всички парламентарни групи, способстваха за този следващ триумф, с който всички се гордеем. Вярвам, че ни чакат още огромни достижения и положително съдействие през идващите пет години ”, разяснява Адемов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР