offnews.bgДали от претоварване на електрическата мрежа, от изоставен кухненски електроуред

...
offnews.bgДали от претоварване на електрическата мрежа, от изоставен кухненски електроуред
Коментари Харесай

Съвети за пожарна безопасност в домашни условия

offnews.bg

Дали от претоварване на електрическата мрежа, от зарязан кухненски електроуред или от паднала на земята цигара - пожарите могат да зародят във всеки миг, застрашавайки дома ни и най-много - живота и здравето на нас и нашите близки. В добавка климатичните промени, следени през последните години и повишението на температурите през лятото вършат опасността от пожари по-реалистична от всеки път.

“От Амазонската джунгла, до Сибир - огнената буря все по-често е в новинарските излъчвания. Случаите на съществени пожари в България и района също зачестяват, което прави все по-важно да бъдем готови за отбрана на своите домове и най-много - на околните ни хора. Грижата за пожарната сигурност би трябвало да стартира от всеки обособен човек и всеки дом, а познаването на главните ограничения, с които може да се предотврати експлоадирането на такова злополучие, може да избави живота на мнозина ” - споделя Янко Боев, шеф на българското дружество Пожарна защита ООД.

Екипът на компанията разгласява набор от препоръки за пожарна сигурност в домашни условия.

Как да намалите риска от пожар в кухнята

Повече от половината домашни пожари пораждат в кухнята и взимайки поради множеството електроуреди, които се употребяват там, това напълно не е изненада. Има обаче редица превантивни ограничения, които бихме могли да предприемем, с цел да понижим риска от произшествия по време на готвене.

От Пожарна Защита ООД поучават да наблюдавате децата си и да не ги оставяте сами в кухнята. Съхранявайте кибрита и запалките на недостъпни за тях места като по опция използвайте устройства за подаване на искра за възпламеняване на газови котлони, които са по-безопасни, защото при тях няма пламък, поучават още от сдружението.

При излизане от кухнята, махнете тиганите и тенджерите от котлоните или намалете мощността им оптимално като избягвате да оставяте стърчащи дръжки. Ако сте завършили с готвенето, винаг

Ако носите необятни облекла, те елементарно могат да се възпламенят, тъй че най-добре е да готвите, облечени в кухненска престилка. Парцалите и кърпите, с които почиствате, също е добре да съхранявате надалеч от котлоните, скарите и тостерите в кухнята.

Дръжте кабелите на електрическите уреди надалеч от вода и постоянно почиствайте насъбраните по тях мазнини, защото те могат да доведат до възпламеняване.

В случай, че тиганът пламне, изключете котлона. Ако имате пожарно одеяло, може да го хвърлите върху него. Не е добра концепция да го гасите с вода или с воден пожарогасител, осведомят още от Пожарна отбрана ООД. Ако не съумеете да се справите с пожара в първите секунди, най-добре е да излезете на безвредно място и да се обадите на телефон 112.

Как да избегнете пожари, породени от електричество?

Този вид пожари най-често са свързани с претоварване на електрическата мрежа, съществуване на оголени кабели или използването на портативни електроуреди.

За да предотвратите доста от заканите, уверете се, че всички мощни уреди като пералните и фурните, са включени в контактите сами и никога не ги включвайте на един разклонител, защото може да го претоварите.

Наблюдавайте дома си за уреди с оголени или стопени кабели, за следи от обгаряне или горещи щепсели, както и за мигащи лампи или бушони, които падат без очевидна причина и навреме се погрижете за тяхната замяна с нови. При опция изключвайте уредите от щепселите.

Ако употребявате портативни печки, опирайте ги на стената, с цел да не могат да паднат и ги дръжте надалеч от пердета и мебели. Никога не сушете облеклата си на тях.

Цигарите и свещите

са една от най-често срещаните причина за пораждане на пожар в битова среда. За да избегнат произшествия с съдбовен край, на пушачите се предлага в никакъв случай да не пушат в леглото и постоянно да употребяват пепелник, а не кофи и други съдове.

Не е целесъобразно също да пушите, когато сте изморени или под въздействието на медикаменти, защото може да заспите с горяща цигара, която може да падне на килима или вестника и също да провокират случай с драматичен край.

Важно за вашата сигурност е да не оставяте горящи свещи без наблюдаване, като по-добре е да ги изгасяте с щипци или лъжица, защото при духането могат да се разпространят искри.

 

Цялата обява ТУК

и проверявайте дали сте изключили уредите за готвене.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР