Офертните цени на чешките жилища през третото тримесечие на текущата

...
Офертните цени на чешките жилища през третото тримесечие на текущата
Коментари Харесай

Чехия: Поскъпването скоро ще спре

Офертните цени на чешките жилища през третото тримесечие на настоящата година алармират за идно закъснение в темпа на повишаване, сочи изследване на международната анализаторска компания ING. Основната причина за сходна наклонност са приложените по-високи условия към кредитополучателите от страна на Централната банка на Чехия, а също по този начин и поради по-високите като цяло цени на жилищата по отношение на приходите на локалното население.

Наскоро Чешкия статистически институт (CZSO) неотдавна разгласи, че растежът на офертните цените през третото тримесечие на настоящата година се е забавил до 5.2%. За Прага този % е 3.3%. За първото полугодие този индикатор е релативно висок – 10%.

С 8.7% са поскъпнали жилищата през второто тримесечие на настоящата година по отношение на същия интервал на предходната. Това е един от най-високите индикатори от страните членки на Европейски Съюз. За последните 4 години цените на жилищата в Чехия са се нараснали с 40%, а разноските на популацията за недвижими парцели за последните 30 години са нарастнали 10 пъти, сочат данните на показателя следящ цените на жилищата в Европейски Съюз (HPI). При него Чехия се подрежда на шесто място след Унгария, Люксембург, Хърватия, Португалия и Латвия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР