Офертата на държавния фонд на Саудитска Арабия за придобиване на

...
Офертата на държавния фонд на Саудитска Арабия за придобиване на
Коментари Харесай

Покупката на Нюкасъл няма да превърне клуба в нов Манчестър Сити

Офертата на държавния фонд на Саудитска Арабия за придобиване на собствеността върху един от най-популярните клубове на Острова Нюкасъл се следи доста деликатно от всички, само че даже и да успее, малко евентуално е петродоларите да трансфорат клуба от Висшата лига в топ-гигант в близко бъдеще.
Перспективата на саудитската оферта подхранва очакванията за скок до върха, а почитателите откриха прилика с триумфа на Манчестър Сити, чиито притежатели са от Обединените арабски емирства.

Група, основана от английската финансистка Аманда Ставели, е водещият договарящ, като тя ще вложи 80% инвестиция от саудитския фонд, а 10-процентово присъединяване ще има от братята-милиардери Дейвид и Саймън Рубен. Така общата оферта за 300 милиона паунда би трябвало да накара английския предприемач Майк Ашли да се раздели със " свраките ".

Със сигурност почитателите на Нюкасъл би трябвало да са наясно, че вложенията няма да бъдат като тези в Сити, а по-скоро клубът ще има повече непоклатимост, считат анализаторите. И първата стъпка ще бъде одобряването в борбата за местата в Европа.

Предложението се сблъска към този момент с някои ранни спънки и вероятността за присъединението на капитали от Саудитска Арабия към британски топ-клуб е наказана от групи за отбрана на човешките права.
В допълнение към това Саудитска Арабия има дълготраен спор с катарската компания BeInSport по отношение на изказванията за саудитска приемливост към пиратските-канали, които излъчват на територията на Кралството спорт и вести.

Дори и да се изповяда договорката, тя би трябвало да бъде утвърдена от редица институции. На първо място ще се ревизира прозрачността. Инвеститорите, които желаят да станат притежатели на британски професионални клубове, би трябвало да покажат, че нямат наказателна присъда за машинация, не са в неплатежоспособност и не им е било неразрешено да извършват функционалностите на шеф на компания в спортния бизнес.

Нюкасъл е доста известен тим в Северна Англия, почитателите се славят като извънредно правилни и непрекъснати на стадиона, само че отборът не е печелил купата от 93 години, за последно през 1927-а година. Купата на Англия пък е била прибрана за последно през 1955-а година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР