Одобряването на новите учебници по история за Х клас е

...
Одобряването на новите учебници по история за Х клас е
Коментари Харесай

Спорните учебници по история за Х клас ще се преработят

Одобряването на новите учебници по история за Х клас е спряно, с цел да се преработят текстовете в тях, които засягат историята на България от времето на комунизма. На издателствата са дадени рекомендации за смяна на наличието. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев във вторник.

Новите учебници по история бяха подложени на критика от историци, а и от учители поради манипулативното показване на интервала на тоталитарната тирания. Няма задоволително информация за дейностите на Държавна сигурност, за Възродителния развой, за действителното финансово положение на страната по време на режима на Тодор Живков.

Според Вълчев в учебниците " има и опит да се даде позитивен акцент върху не толкоз основни детайли " от комунистическия интервал, както и " няколко искрено провокативни текста ".

През новата образователна година десетокласниците би трябвало да учат по одобрената през предходната година нова стратегия по история. Тя включва и най-новата история на България, в това число и комунизма. Нови учебници са показали 5 издателства " Булвест 2000 ", " Анубис ", " Домино ", " Просвета " и " Рива ". Те са и избрали колективите, които пишат текстовете.

" Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са позитивна оценка, само че това, което видях, и и сътрудниците са видели, е че има минимизиране на някои обстоятелства, има непълен акцент на тези базови характерности на интервала и на режима ", изясни Вълчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР