“Одобряваме ентусиазма за въвеждането на еврото, но за да бъде

...
“Одобряваме ентусиазма за въвеждането на еврото, но за да бъде
Коментари Харесай

Московиси: Одобряваме ентусиазма на България за еврото, но тя трябва да изпълни критериите


“Одобряваме ентусиазма за въвеждането на еврото, само че с цел да бъде сполучливо присъединението към еврозоната, има критерии и те би трябвало да бъдат изпълнени. Това е в интерес и на България, и на целия Европейски съюз ”.

Това съобщи в изявление за БНР еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. Той разяснява Какво ще се случи, в случай че българското държавно управление извърши желанията си и подаде молба за участие в ЕРМ 2 до края на Българското председателство.

“Трябва да бъдем сигурни, че напъните за увеличение на продуктивността и вложенията, за превъзмогване на неравенствата, се усещат посредством постигнатите дълготрайни резултати. Става дума за мониторинг, за обмяна на информация и за разговор. Нещата ще се наблюдават доста от близко ”, увери Московиси.

Запитан в този момент ли е времето за разширение на еврозоната, когато й предстоят основни промени, Пиер Московиси означи: "Ние може да се разширяваме и реформираме по едно и също време. Трябва да задълбочим нашия паричен съюз. Еврото е необикновен триумф, който ни донесе непоклатимост и работливост, от която толкоз доста се нуждаем. /…/ Европейският стопански и паричен съюз не е единствено въпрос за страните от еврозоната, само че и за цяла Европа ”.

Според Московици най-големият риск пред еврозоната тази година е политическият.

За да се стигне до промени, би трябвало да се преодолее най-големия риск за страните, въвели еврото, добави еврокомисарят. Нека го назовем "управленски риск". Ясно е, че в случай че няма държавно управление в Германия и проевропейско държавно управление в Италия, а в Испания продължава да има държавно управление без болшинство, решенията на европейско равнище ще бъдат по-трудни. И въпреки всичко - това не е първият случай, в който имаме политическа рецесия тук или там. Убеден съм, че ще се оправим, съобщи Московиси.

Пиер Московиси проучва и обстановката към трансформирането на стабилизационния механизъм в Европейски валутен фонд и се спря на нуждата от пост финансов министър на еврозоната, който остава противоречив: "Ние се сблъскахме с няколко спешни обстановки от 2008 година насам. Няколко страни получиха поддръжка. /…/ За избавителните стратегии обаче ние трябваше да разчитаме на Международния валутен фонд. Създадохме също по този начин Европейският стабилизационен механизъм, само че той е с лимитирани благоприятни условия. Мисля, че е време да трансформираме този механизъм в Европейски валутен фонд. Нека подчертая, че това е работно име, тъй като може да провокира известно недоумение. Важна обаче е същността на смяната. Това е продължение на стабилизационния механизъм, посредством което ще сме подготвени да посрещнем възможна нова рецесия. Сумата тук би трябвало да бъде удвоена. И второ - би трябвало да се обезпечат 60 милиарда евро в общия гаранционен фонд, който към този момент съществува. Така ще може да се окаже парична поддръжка, в случай че някоя систематична за еврозоната банка е изправена пред банкрут. Ако приказваме за финансовия министър на еврозоната, аз от дълго време упорствам за основаването на този пост. Мисля, че това би трябвало да е комисарят, който ще наследи моя ресор", акцентира Московиси и добави: "Също по този начин финансовият министър на еврозоната би трябвало да управлява и Еврогрупата. По този метод той ще управлява нещата. Те в никакъв случай не се случват добре, в случай че са решени зад затворени порти. Със сигурност това също ще способства за повече народна власт ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР