Одобриха проектите по програма „Местни инициативи”-2018. Това стана факт на

...
Одобриха проектите по програма „Местни инициативи”-2018. Това стана факт на
Коментари Харесай

Във Видин одобриха проектите по програма Местни инициативи-2018

Одобриха плановете по стратегия „ Местни инициативи”-2018. Това стана факт на извършеното през днешния ден съвещание на Общински съвет Видин. Съгласно одобрения Регламент и критерии за оценка на плановите начинания, са утвърдени общо 55 оферти, от които 34 са в обитаемоте места територията на общината и 21 в жилищни квартали в гр. Видин и кв. „ Нов път”. Общият размер на средствата по програмата е 104 000 лева, по 2000 лева на всяко планово предложение.
Заседанието стартира с полагане на клетва на новия общински консултант от групата на Българска социалистическа партия Любомир Георгиев, който заема мястото на Борил Христов.
Общинският съвет одобри декларация по отношение на подписка на жители от гр. Дунавци за иницииране на законодателна смяна по отношение на правене на Наредба за установяване на хигиеничните условия за здравна отбрана на селищната среда, чийто мотив бе недопускането на територията на града да бъде възобновена животновъдна плантация. Кметът уточни, че декларацията ще бъде изпратена на Министър–председателя на Република България с гледище за връщане на защитната зона сред жилищната среда и обекти, излъчващи нездравословни излъчвания.
За осъществяване на действия по проект„ Предотвратяване и ограничение на последствията от провокирани от индивида трансгранични бедствия в района Видин-Зайчар “ по стратегия ИНТЕРРЕГ България-Сърбия, бе гласуван безлихвен заем от бюджетна банкова сметка на Община Видин в размер на 180 000 лв. за покриване на част от главницата по кратковременен заем, според Договор, подписан сред Община Видин и „ Фонда на органите за локално самоуправление в България – ФЛАГ “.
Огнян Ценков заяви още, че по искане на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил се дава единодушие за превръщане на парцел, в който се намира Православен храм „ Успение Богородично “ дружно със обществен образован център, отпублична общинска благосъстоятелност в частна общинска благосъстоятелност, като същият се трансферира безплатно посредством подаяние. Бяха признати още вдишване на общински дълг за обезпечаване на финансиране за осъществяване на план „ Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Видин - Втора фаза” по Оперативна стратегия „ Околна среда” 2014-2020 г.; одобрение на задание и разрешаване разработване на Подробен организационен проект на обект „ Довеждащ тръбопровод от ПС „ Сланотрън “; безплатно даване на 8 броя художествени ателиета, частна общинска благосъстоятелност, за насърчаване на художествена активност на художници, членове на Съюза на художниците - за период от пет години; одобрение на съглашение за съдействие по планово предложение „ Заедно за по-добър живот” за социално-икономическа интеграция на уязвими групи, по отношение на кандидатстването на Община Видин по Оперативна стратегия Развитие на човешките запаси и Оперативна стратегия за просвета и образован напредък.
Видинският кмет изрече своята задоволеност, че за трета година общинските съветници одобряват критерии за асортимент на студенти, записани в първи курс на Русенския университет „ Ангел Кънчев “, филиал Видин, които ще получат финансова помощ от Общината за погашение на семестриална такса за първия учебен срок на академичната 2018/2019 година. «Това е един от опциите да се задържат младежите във Видин, както и да се подкрепи и улесни правото на обучение и бъдеща професионална реализация на студентите”.- сподели Ценков. Той разяснява високата оценка, дадена от страна на Експертната акредитационна комисия към Националната организация за оценяване и акредитация, за работата на филиала.
Огнян Ценков се спря също на предлагането, импортирано от ръководителя на Общинския съвет Генади Велков за допълнение на Наредба за реда на владение и развъждане на домашни кучета на територията на Община Видин, с което се регламентира броя на отглежданите кучета в жилища и жилища.
На въпрос на публицисти по отношение на получени сигнали за нанесени вреди на 13 юни в резултат на изобилния дъжд, съпроводен с градушка, кметът отговори: «Активирани бяха всички екипи на Община Видин, Регионална дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията, ЧЕЗ и ВиК за навреме премахване на последствията. Електрозахранването и водоподаването на популацията бе спряно краткотрайно за премахване на повредите в обособени региони и обитаеми места. В момента всички обитаеми места имат вода и ток».
В дневния ред бяха включени 23 точки. Пред медиите кметът изрази задоволеност от работата на общинските съветници за признатите оферти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР