Одобрено е правителственото становище по конституционно дело № 4/2019г. Правителството

...
Одобрено е правителственото становище по конституционно дело № 4/2019г. Правителството
Коментари Харесай

Ето всички решения на Министерския съвет от днес, 31 юли

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело № 4/2019г.

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 4 за 2019 година, формирано по искане петдесет и пет народни представители от 44-то Народно заседание с искане за оповестяване на противоконституционност на член 25з, ал.2 от Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД), основан с § 26 на Закона за изменение на ЗЗЛД (обн. Дъждовни води бр. 17 от 26.02.2019 г.) заради несъгласие с член 4, ал.1, член 29, член 40, член 41, член 54, ал.2 от Конституцията на Република България и противоречие с член 10 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, член 19 от Всеобщата декларация на Организация на обединените нации за правата на индивида и член 19 от Международния пакт за цивилен и политически права, член 11 от Хартата на главните права на Европейския съюз и съображения 4, 65 и 153 и член 85 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/ЕО.

В мнението на Министерския съвет се оспорват показаните в настояването на народните представители причини за несъгласие на наредбата от ЗЗЛД с Конституцията на Република България и с цитираните интернационалните контракти.

Правителството предлага бригаден военачалник Пламен Ангелов да бъде освободен от длъжността Директор на работа „ Военна информация “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет, с който да освободи бригаден военачалник Пламен Ангелов от длъжността „ Директор на работа „ Военна информация “, считано от 15.08.2019 година Предложението за освобождение е по отношение на подаден доклад за предварително преустановяване на пълномощията му на шеф на работа „ Военна информация “, на съображение член 24, алинея 5, т. 1 от Закона за военното разузнаване.

Друго предложение на държавното управление е бригаден военачалник Пламен Богданов да бъде освободен от длъжността „ Началник на Националния боен университет „ Васил Левски “ и от военна работа, считано от 15.08.2019 година Богданов е подал доклад за освобождение от военна работа по изискванията на член 169 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България. Министерският съвет предлага на длъжността „ Началник на Националния боен университет „ Васил Левски “ да бъде назначен полковник Иван Маламов, считано от 15.08.2019 година

Министерският съвет предлага също по този начин Президентът на Република България да издаде декрет, с който да освободи бригаден военачалник Костадин Кузмов от длъжността „ Командир на 2-ра механизирана бригада “ и от военна работа, по отношение на подаден доклад за освобождение от военна работа по изискванията на член 169 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, считано от 15.08.2019 година Правителството предлага на длъжността „ Командир на 2-ра механизирана бригада “ да бъде назначен полковник Стоян Шопов, както и да бъде почетен с висше офицерско звание „ бригаден военачалник “, считано от 15.08.2019 година.

Съгласно друго държавно решение, полковник Станимир Христов е препоръчан за назначение на длъжността „ Директор на дирекция „ Операции и подготовка “ и за почитане с висше офицерско звание „ бригаден военачалник “, считано от 15.08.2019 година.

Приета е Шестмесечната стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на Финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше призната Шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Финландското председателство на Съвета на Европейския Съюз (юли - декември 2019 г.).

Програмата е действен документ, чиято цел е да насочи напъните на българската страна към отстояване на националните ползи и позиции по значимите за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз по време на шестте месеца на новото Председателство, започващо през втората половина на 2019 година

Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и законодателни планове (досиета) по време на Финландското председателство на Съвета на Европейския Съюз (юли - декември 2019 г.) включва съответните теми/досиета и задачите, които си слагаме по тях в другите формати на Съвета на Европейския съюз в областите „ Общи въпроси “; „ Икономически и финансови въпроси “; „ Правосъдие и вътрешни работи “; „ Транспорт и телекомуникации “; „ Околна среда “; „ Социална политика, претовареност и свободно придвижване на хора “; „ Конкурентоспособност “; „ Образование и просвета “.

В Шестмесечната стратегия са включени общо 45 законодателни досиета и тематики, които ще бъдат предпочитани за страната ни през идващите 6 месеца по време на Финландското председателство на Съвета на Европейския Съюз, и по които ще се стремим в оптималната степен да защитим националния интерес.

Одобрен е годишният отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване

Правителството утвърди отчета на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост за 2018 година

Докладът съдържа информация за активността на Междуведомствената комисия за интервала от 1 януари до 31 декември 2018 година, за националната система за експортен надзор, интернационално съдействие в тази област, осъществяване на интернационалните задължения на страната ни в региона на експортния надзор и неразпространението на оръжията за всеобщо заличаване и даване на статистически данни за износа, вноса, прехвърлянето, преноса, транспорта и брокерски покупко-продажби на артикули, свързани с защитата, и произведения и технологии с двойна приложимост.

Прозрачността и даването на информация е измежду главните правила, признати от интернационалните организации и режими в региона на експортния надзор.

Съгласно член 70 от Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост, Министерският съвет показва отчета на Народното събрание. Докладът се разгласява на интернет страницата на Междуведомствената комисия, каквато е практиката през последните години.

БСПЧ „ Възраждане “ още веднъж не е приет за представителна организация на работодателите на национално ниво

Правителството одобри решение за непризнаване на Българския съюз на частните бизнесмени (БСЧП) „ Възраждане” за представителна организация на работодателите на национално ниво.

В началото на тази година Върховният административен съд анулира решението на Министерския съвет от 2016 година, с което кабинетът не призна БСПЧ „ Възраждане “ за национално представителна организация на бизнеса и го върна за ново разглеждане.

Повторната инспекция сподели, че БСЧП „ Възраждане” не покрива критериите за представителност. Причината е, че не дава отговор на едно от регламентираните в Кодекса на труда условия. Според него организацията би трябвало да има минимум 1500 членове с общо не по-малко от 50 000 служащи и чиновници във всички членове на работодателската организация или минимум 100 000 служащи и чиновници, наети по трудов контракт, във всички членове на работодателската организация.

Правителството утвърди лист с 395 новаторски учебни заведения

Правителството утвърди Списъка на новаторските учебни заведения в Република България за образователната 2019/2020 година. Това са 395 новаторски учебни заведения от 133 обитаеми места - от 111 общини в 28 области, които са утвърдени от Комисията за новаторските учебни заведения и които посредством разнообразни нововъведения ще усъвършенстват качеството на образованието в тях.

Мотивите за решението са вследствие на показаните от учебните заведения в Министерството на образованието и науката учебни планове за нововъведения, признати от педагогическите препоръки и утвърдени от родителите на учениците, включени в плана.

Иновациите са ориентирани към създаване и въвеждане на новаторски детайли във връзка с организацията или наличието на образованието, образуване по нов или модернизиран метод на ръководството, образованието и просветителната среда, потребление на нови способи на преподаване.

Описаните новаторски процеси в учебните планове за нововъведения ще бъдат с дълготрайност до 4 години и ще обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в учебното заведение, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са избрани задачите и концепциите, свързани с личностното, интелектуалното и прочувственото развиване на учениците.

В Комисията за новаторските учебни заведения вземат участие психолози, социолози, педагогичен експерти, представители на научната общественост, лица с потвърден опит в региона на образованието, науката и технологиите.

Министерският съвет утвърди 58 860 лв. за деца с изявени способности

Министерският съвет утвърди прехвърляния в размер на 58 860 лева за стипендии и еднократно финансово подкрепяне на възпитаници по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2019 година

Предоставянето на стипендии на децата с изявени способности цели поощряване на техните креативен заложби и потребности, като им се обезпечава финансово подкрепяне и благоприятни условия за изява. За 2019 година за Министерството на образованието и науката са избрани средства в общ размер на 793 050 лева. които се разпределят регулярно.

С актуалното Постановление по бюджетите на общините се дават в допълнение 33 885 лева, от които 4 860 лева за отпуснати 3 стипендии по искане на три общини по Програмата за 2018 година, 18 360 лева за постъпили претенции за първото тримесечие на 2019 година от 7 общини за отпуснати 15 стипендии по Програмата за 2019 година, и 10 665 лева - за издадени заповеди за 9 стипендии по Програмата за 2019 година на възпитаници в частни учебни заведения. Тъй като и деветте утвърдени стипендии са на възпитаници в частни учебни заведения на територията на гр. София, средствата се дават на Столична община.

Отделно от тях са нужни още 24 975 лева, в които са включени 3 240 лева за две издадени от министъра на образованието и науката заповеди по Програмата за 2018 година, и 21 735 лева за 19 издадени заповеди за 2019 година, По този метод нужните средства възлизат общо на 58 860 лева Те са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет за 2019 година.

Отпусната е лична пенсия на многодетна майка

Правителството отпусна лична пенсия на многодетна майка на 5 деца за да подкрепи фамилията й, което е в затруднено финансово състояние. Жената е навършила пенсионна възраст, само че няма право на пенсия по общия ред, защото не дава отговор на някои от условията на Кодекса за обществено подкрепяне.

Персоналната пенсия се отпуска от 1 август и е в размер на 119,47 лева месечно (90 на 100 от обществената пенсия за старост). За изплащането й до края на 2019 година са планувани нужните разноски в размер на 597,35 лева, които ще бъдат обезпечени от фонд „ Пенсии, несвързани с трудова активност “ на Държавното публично обезпечаване.

Правителството одобри промени

по бюджета на Министерство на околната среда и водите

Министерският съвет одобри Постановление за осъществяване на промени на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2019 година и оптимални размери на новите отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани през 2019 година по бюджета на Министерството на околната среда и водите.

С измененията се предлага увеличение на уговорките за разноските с 3 млн. лева и на новите отговорности за разноски с 1.5 млн. лева Промяната е обвързвана с нужда от подписване на контракти с интервал на осъществяване и разплащания 2019 - 2022 година и не води до нужда от нарастване на общите разноски по бюджета на министерството.

Одобрени са спомагателни разноски за погашение на компенсации за постепенно правораздаване

Министерският съвет одобри разпореждане за погашение на 188 450 лв. компенсации за постепенно правораздаване. Изплатените суми са от бюджета на Министерството на правораздаването за второто тримесечие на 2019 година и са изплатени след подписани съглашения.

Заявления по реда на закона имат право да подават обвинени или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решение на делото в рационален период.

Одобрено е изплащането на обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри Решение за подписване на приятелско съглашение по делото „ Вучев против България “ (жалба № 34798/11) пред Европейския съд за правата на индивида.

В началото на 2010 година против жалбоподателя Вучев е подадена просба за лека телесна щета от трето лице. Първоначално той отхвърля да получи призовката за формираното дело, а след това отпътува за чужбина. Делото е прегледано по реда на член 269 от Наказателно-процесуален кодекс (в отсъствието на подсъдимия) и той е наказан. Присъдата не е обжалвана и влиза в действие.

Няколко месеца по-късно жалбоподателят узнава за нея и желае от Върховния касационен съд (ВКС) обновяване на наказателното произвеждане. Съдът афишира настояването за неприемливо. Жалбоподателят сезира прокуратурата, която препраща настояването до Върховен касационен съд, защото смята, че то е по реда на член 423 от Наказателно-процесуален кодекс (възобновяване на задочно извършено производство) и наказаният може непосредствено да направи такова искане до съда. Върховен касационен съд го връща със мнение, че искане по това дело може да бъде направено единствено от Главния прокурор. Върховна касационна прокуратура взема решение да не желае обновяване.

Настоящият случай е изолиран и не изисква предприемане на общи законодателни или други ограничения. Жалбоподателят не е понесъл имуществени вреди, защото не е заплатил наложената му санкция, както и сумата по почетения против него цивилен иск и присъдените на тъжителя разходи по делото.

В светлината на константната си процедура на Европейския съд по правата на индивида спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 2 500 (две хиляди и петстотин) евро.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри Решение за предоставяне на единодушие за продажба на недвижими парцели, благосъстоятелност на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Христо Ботев “ АД, гр. Враца. Лечебното заведение е акционерно сдружение със смесено държавно и общинско присъединяване, като страната има 77,55 на 100 от капитала. Обособената част от лечебното заведение, по смисъла на § 1. т. 2 от Допълнителните разпореждания на ЗПСК, съставляват 2 едноетажни здания със застроена повърхност 562 кв. м. и 467 кв. м. с адрес бул. „ 2-ри юни “ № 66, гр. Враца. Сградите са с отпаднала нужда за лечебното заведение и генерират единствено разноски, заради което управлението на лечебното е декларирало предпочитание за освобождение от парцела посредством продажба. Съгласно член 28, алинея 10 и алинея 9 от ЗПСК продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 към член 3, алинея 1 на ЗПСК, какъвто е актуалният случай, може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитана на комерсиалното сдружение. Паричният запас, получен от продажбата на парцела, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство с член 105, алинея 4 от ЗЛЗ за вложения, директно свързани с предмета му на активност и/или за угаждане ползите на кредиторите.

Ще бъде осъществена продажба и на неподвижен парцел, благосъстоятелност на „ Специализирана болница по пневмофтизиатрични болести за дълготрайно лекуване и рехабилитация - Цар Фердинанд “ ЕООД. Лечебното заведение е комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала, като правата на страната в него се упражняват от министъра на опазването на здравето. Поземленият парцел, който е с отпаднала нужда за лечебното заведение, е с повърхност от 800 кв.м, като в него е издигната двуетажна постройка. Намира се в непосредствена непосредственост до храмовия комплекс на Искрецкия манастир „ Успение богородично “, който е благосъстоятелност на Българската православна черква. Софийска света митрополия, с писмо от Негово Светейшество Неофит - Митрополит софийски и Патриарх български, е изразила предпочитание да придобие парцела посредством покупко-продажба. Паричният запас, получен от продажбата, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със ЗЛЗ и ЗПСК. На съображение член 10а, алинея 2, т. 1 от ЗПСК 20 на 100 от цената на договорката ще бъдат импортирани в централния бюджет.

За частна държавна благосъстоятелност беше оповестена постройка в с. Тулово, община Мъглиж, област Стара Загора, ситуирана наоколо до железопътната инфраструктура. Правителството даде единодушието си тя да бъде отстранена от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ поради отпадналата нужда от потреблението й, както и неприятното й градивно положение. В постройката не са ситуирани обекти на железопътната инфраструктура, според § 1, т. 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за железопътния превоз. През нея не минават настоящи кабели и уреди на железопътната инфраструктура, както и няма функционално и софтуерно значение за сигурността на железопътните транспорти.

Две здания, ситуирани на територията на пристанищен терминал „ Бургас Изток-1 “, се афишират за частна държавна благосъстоятелност. Правителството даде единодушието си те да бъдат отстранени от активите на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ поради отпадналата нужда от потреблението им, както и неприятното им градивно положение. Това ще разреши осъществяване на рехабилитация на инфраструктурата в региона сред пето и осмо корабно място.

Правителството продължава поддръжката за плана Традуки, който разпространява българските създатели в Европа

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Анекс към Рамково съглашение за плана Традуки по отношение на поддръжка и ходатайство за планове в региона на превода в Югоизточна Европа и присъединението на Министерство на културата на Република България към плана за интервала 1 януари 2019 година - 31 декември 2020 година Анексът към Рамковото съглашение бе подписан от българската страна на 14 декември 2018 година в София.

Това ще разреши българската страна и в частност книжният бранш (автори, издателства, литература, превод, библиотеки, панаири на книгата) да имат обилни преимущества от присъединението на България към Европейската мрежа Традуки като пълноправен член, а точно - подкрепяне присъединяване на българските книгоиздатели в интернационалните панаири на книгата; опция за български създатели да показват творбите си на европейска сцена; разпространение на българските създатели и творби посредством превод на разнородни езици; разпространение на националната ни литература посредством присъединяване на български създатели, преводачи, издатели, библиотекари и критици в срещи и представяния в Европа.

Одобрени са промени в Конвенцията за отбрана на лицата при автоматизирана обработка на персоналните данни

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира Протокола за изменение на Конвенцията на Съвета на Европа за отбрана на лицата при автоматизираната обработка на персонални данни. Протоколът бе дефинитивно утвърден по време на 128-ата Сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа през май 2018 година

Измененията имат за цел осъвременяване на уредбата, като пазят физическите лица и дават правна рамка на интернационалните потоци от данни, които играят все по-голяма роля в актуалното общество.

Специална протекция се планува във връзка с някои категории персонални данни (генетични и биометрични данни, персонални данни, свързани с закононарушения, наказателни производства и присъди, както и персонални данни, разкриващи информация за породист или етнически генезис, политически възгледи и др.). Предоставянето на опция на физическите лица да знаят, схващат и управляват обработката на техните персонални данни е в основата на правилото на бистрота, заложен в Протокола.

България ще си сътрудничи с ЮНЕСКО при даването на помощ за развиване

Министерски съвет утвърди план за Допълнително съглашение с ЮНЕСКО за контролиране действието на българския Доверителен декор. Сключването му ще даде опция за обновяване на съдействието в даване от България на публична помощ за развиване (ОПР) за планове на ЮНЕСКО. Подкрепата е за действия, които ЮНЕСКО реализира в региона на образованието, науката, културата и връзките.

През интервала 2009 - 2015 година със средства от Фонда бяха сполучливо осъществени 16 плана, на стойност 1 082 580 щ.д. Те включват първата интернационална конференция, на тематика: „ Младите хора и Интернет - попречване на радикализирането и екстремизма”, планове в Африка за подкрепяне построяването на демократични институции и подготовка на избори, както и планове за запазване на нематериалното културно завещание в 16 африкански страни.

Финансирането ще бъде посредством Доверителния фонд на страната ни към Организацията, на основата на променените правила на ЮНЕСКО за ръководство на сметката на Фонда („ Общия фонд”) и промените в разпоредбите на българското държавно управление при даването на тази помощ.

България и Китай ще задълбочат съдействието си в областта на образованието

Правителството утвърди план на Споразумение за съдействие в региона на образованието сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Китайската национална република за интервала 2020 - 2023 година.

В плана на документа са посочени квотите на продан на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се директното съдействие сред висшите учебни заведения на двете страни, както и проучването на български и китайски език, методите на финансиране на договореностите.

Предвидено е българската страна да предлага шест места за курсовете по български език и просвета за китайски българисти. Предвижда се и активизиране на присъединяване в Диалога за просветителна политика сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, насърчаването и поддръжката на висшите учебни заведения и колежи на двете страни да вземат участие в Консорциума на институциите за висше обучение на Китай и страните от Централна и Източна Европа и в тази рамка да се развиват двустранното и многостранното съдействие и продан.

Подписването на Споразумението за съдействие с Министерството на образованието на Китайската национална република за интервала 2020 - 2023 година през тази година съответствува с отбелязване на 70-годишнината от установяването на дипломатически връзки с КНР и ще способства за запазването на дългогодишните връзки, за продължение на сполучливия учебен продан сред двете страни, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните връзки в региона на образованието и науката, в това число по линия на Инициативата „ 17+1 “.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “

Министерският съвет одобри отчета с резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 25 юни в Люксембург. Енергийните министри одобриха единомислещо изводи по отношение на бъдещето на енергийните системи. Текстът преглежда пътищата за реализиране на задачите в региона на енергетиката и климата до 2030 година, както и по-късно. Обсъдени бяха и външните връзки на Европейски Съюз в региона на енергетиката. Беше маркирано смисъла на енергийното съдействието с главните сътрудници на Европейски Съюз - Африка, Съединени американски щати, Китай, Източното Средиземноморие.

Правителството утвърди също резултатите от извършената на 14 юни неофициална среща в Букурещ на министрите от Европейски Съюз, отговарящи за градската политика. Участие в министерската среща взе министърът на районното развиване и благоустройството. Обсъдени бяха главните достижения на самодейностите на Европейски Съюз за градско развиване. Министрите одобриха единомислещо „ Декларацията от Букурещ - за обща рамка за градско развиване в Европейския съюз “, с която се показва поддръжка за осъществяването и продължението на Градския дневен ред на Европейски Съюз в сходство с „ Новата харта от Лайпциг “.

Над 1,2 млн. лева ще бъдат вложени в рандеман на пясъци от находище „ Старо Оряхово-3 “

Варненското сдружение „ Ескана” АД ще добива строителни материали - пясъци, от находище „ Старо Оряхово-3 “, Долни чифлик, област Варна. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, определяйки компанията за

концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи над 1.2 млн. лева за застраховане на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да доближат 3 млн. лева Според регламентите на Закона за подземните благосъстояния 50 на 100 от тях постъпват в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност.

Съгласно друго държавно решение, „ Огнеупорни глини “ АД ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Гарговското “, ситуирано в землището на с. Славовица, община Долна Митрополия, област Плевен. Размерът на концесионната повърхност е 89,6 декара. Концесията се дава за период за период от 35 години на база количествата на одобрените ресурси и планувания средногодишен рандеман. В проекта за разработка и направените планове е очакван средногодишен рандеман от 16,5 куб. м. или 25,5 тона/год. строителни материали. Постъпленията от концесията се чака да надвишават 575 хиляди лева, като приходите ще постъпват в държавния бюджет и бюджета на община Долна Митрополия. Предвидените вложения от кандидатконцесионера за интервала на концесията възлизат на над 193 хиляди лв..

Одобрена е също по този начин смяна, съгласно която сдружението „ Гео-Марк инженеринг “ ЕООД, гр. Етрополе, е новият концесионер на находище „ Луда Яна “, от което се добиват строителни материали - баластра (пясък и чакъл). Промяната е поискана от предходния концесионер. Находище „ Луда Яна “ се намира на територията на община Панагюрище и община Стрелча, област Пазарджик. Концесията за него е предоставена през юни 2008г. за 15 години на „ Елшица-99 “ ЕАД, гр. София. Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

Открива се конкурс за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1-26 Тервел “

По предложение на министъра на енергетиката ще бъде открита конкурсна процедура за издаване на позволение за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок 1-26 Тервел “, ситуирана в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Площта е с размер 4 032 кв. км. Разрешението за търсене и изследване ще бъде издадено за период от пет години. Бъдещият титуляр на разрешението ще би трябвало да прокара и обработи 2Д и ЗД сеизмични проучвания, да изготви геоложки модел за оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, както и да оцени петролния капацитет и да прокара търсещ сондаж при разкриване на перспективни структури. Това е регламентирано в минималната наложителна работна стратегия за изследването.

Територията на „ Блок 1-26 Тервел “ съставлява източната част от по-голям изследователски блок за петрол и природен газ „ Бургас - надълбоко море”. В интервала 2002 - 2008 година там е било предоставено позволение за търсене и изследване на „ Винтидж Петролеум Интернешънъл инк. “, който е провел стеснен размер проучвателни действия. В обсега на площта не е прокарван сондаж. Блокът е едва изучен и геоложките и геофизичните данни за него са мощно лимитирани.

Обявата за състезанието ще бъде оповестена в Държавен вестник, на електронната страница на Министерството на енергетиката и в Официалния вестник на Европейския съюз. Всички периоди по провеждането му ще се регистрират от датата на издание в Официалния вестник на Европейски Съюз.

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е един от главните цели на държавното управление в енергийната област, а развиването на локалния рандеман заема основно място при осъществяването на този приоритет.

Правителството утвърди план на съглашение сред България и Туркменистан за съдействие в осведомителните технологии и известията

Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред държавните управления на България и Туркменистан за съдействие в региона на пощенските известия, електронните известия и осведомителните технологии.

Приоритет на двустранните връзки в бранша е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните правила и либерализацията в бранша на известията, политиките за развиване на осведомителното общество и подпомагането на бизнес връзките. Със съглашението се дава опция за сключване на контракти за директно съдействие сред телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 година Средствата в размер на 113 000 лева ще бъдат предопределени за застраховане на престоя на българската делегация на Европейския юношески олимпийски фестивал, който се организира от 20 юли 2019 година в Баку, Азербайджан.

Българската делегация е в състав от 77 участници, от които 52 спортисти в следните спортове: лека атлетика, джудо, спортна гимнастика, плуване, тенис, битка и волейбол.

Създаването на условия за оптималната изява на младите спортисти на Република България на международни и европейски шампионати е водещ приоритет за Министерството на младежта и спорта.

България и Туркменистан ще си сътрудничат в региона на младежта и спорта

Правителството утвърди план на Меморандум за съдействие в региона на младежта и спорта сред Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на спорта и младежката политика на Туркменистан.

Двете страни ще предизвикват съдействието сред спортните институции, спортните федерации и други спортни организации в двете страни в региона на спорта за високи достижения, спорта за всички, спортната просвета, спортната медицина и битката против използването на допинг в спорта.

В региона на младежта задачите на Меморандума са шерване на знание, опит, запаси и насърчаване на дълготрайно съдействие сред двете страни посредством стратегии за визити на млади бизнесмени, млади доброволци, юношески делегации, длъжностни лица и специалисти от двете страни.

Прецизира се Наредбата за реда за оправомощаване на лица за инспекция на средства за премерване, които подлежат на метрологичен надзор

Правителството одобри изменение на Наредба за реда за оправомощаване на лица за инспекция на средства за премерване, които подлежат на метрологичен надзор.

С признатото изменение отпада условието за слагане на щемпел върху заявката до ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол, за оправомощаване на лица за осъществяване на инспекция на средства за премерване. Отпада условието за слагане на щемпел и върху декларацията, че заявителят е трета самостоятелна страна за инспекциите, за които кандидатства.

С приемането на промените ще се отстрани несъгласието сред наредбите на подзаконовия нормативен акт със Закона за измерванията, в който няма планувано такова условие.

Приети са промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Правителството одобри промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Те са свързани с новото законодателство в региона на политиката за хората с увреждания и използването на персонална помощ от пенсионери, които получават към пенсията си добавка за непозната помощ от Националния застрахователен институт (НОИ).

Съгласно законодателството кандидатстващият за персонална помощ би трябвало да даде единодушие добавката за непозната помощ да се превежда от Национален осигурителен институт на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). АСП ще превежда получените средства на кмета на общината, която е снабдител на персонална помощ. По този метод добавката за непозната помощ ще се употребява за възнаграждение на положения труд от персоналния помощник на пенсионера.

С измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се регламентира, че сумите ще се превеждат на АСП за времето от започването на осъществяването на трудовия контракт с асистента, предоставящ персоналната помощ, до края на месеца, в който той е преустановен. Когато трудовият контракт е преустановен, Национален осигурителен институт ще продължи да изплаща добавката за непозната помощ към пенсията.

Правителството утвърди промени в Закона за висшето обучение

Национална карта ще дефинира териториалната и профилната конструкция на институционалната мрежа за висше обучение. Това плануват утвърдените от държавното управление промени в Закона за висшето обучение. Измененията и допълненията са в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2014-2020г. Предвижда се Националната карта да бъде направена в период до една година от приемането на законопроекта. До нейното дефинитивно приемане се открива мораториум върху откриването и преобразуването на висши учебни заведения и на съществени звена и филиали в държавните висши учебни заведения, като се изключи преобразуването им за консолидация и оптимизация.

Законът планува също откриването на филиали и колежи в структурата на частните висши учебни заведения, както и на техни поделения в чужбина, да става с акт на Министерския съвет и след позитивна оценка на съответния план от Националната организация за оценяване и акредитация.

Нормативно се регламентира освобождението от такси в държавните висши учебни заведения на студенти, подготвящи се в професионални посоки и предпазени специалности с най-голям предстоящ дефицит на пазара на труда по лист, одобрен от Министерския съвет. Целта е да се подтикват висшите учебни заведения да оферират и кандидат-студентите да търсят образование по професионални посоки и специалности, водещи до придобиване на подготовка, която да дава отговор на актуалните условия и на търсенето на действителната стопанска система.

Предвижда се висши учебни заведения да получават статут на проучвателен за период от 4 години. Те ще бъдат включени в лист, който ще се утвърждава и актуализира от Министерския съвет годишно.

Промяната в ръководството на висшите учебни заведения планува Съветът на настоятелите на висшето учебно заведение да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на висшето учебно заведение. В състава на Академичния съвет на държавните висши учебни заведения със консултативен глас ще вземат участие и членовете на Съвета на настоятелите.

Предвидено е министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развиването на всяко държавно висше учебно заведение със стратегически цели и задания, целеви стойности и индикатори за осъществяването им при взаимоотношение със заинтригуваните страни до три месеца преди изборите за органи за ръководство на висшето учебно заведение. Министърът ще подписва контракт за ръководство с определения от Общото заседание на държавното висше учебно заведение ректор въз основата на тази одобрена политика, съдържаща и съответни стойности и индикатори, а ректорът ще изготвя годишен доклад за осъществяването на
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР