Одобрено е правителственото становище по конституционно дело 1/2018 Правителството одобри

...
Одобрено е правителственото становище по конституционно дело 1/2018 Правителството одобри
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело 1/2018
Правителството утвърди мнение по конституционно дело №1 за 2018 година То е формирано по искане на петчленен състав на Върховен административен съд за определяне на противоконституционност на член 193, алинея 6 от Закона за правосъдната власт.
​Оспорената наредба планува в 9-месечен период от привършване на миналата конкурсна процедура с решение на съответната гилдия на Висш съдебен съвет и при съществуване на освободена служба в орган на правосъдната власт, съответната гилдия на Висш съдебен съвет да приема решение за назначение на идващия по ред претендент в състезанието за повишение или пренасяне, получил последна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от доста добър 5,00. Според 5-членния състав на Върховен административен съд по този метод се нарушава равенството на съдиите, прокурорите и следователите, които аплайват за повишение или пренасяне за свободна служба.
В мнението си Министерският съвет излага причини, съгласно които настояването е безпричинно и следва да бъде отхвърлено.

Правителството одобри националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни благосъстояния
Правителството утвърди направения от Министерството на енергетиката Национален баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни благосъстояния в Република България към 01.01.2018 година В документа е изработен относителен разбор за положението на количеството и качеството на запасите и ресурсите към началото на предходната и на тази година, маркирани са промените, позволените експлоатационни загуби, нарастването и/или понижението на запасите и ресурсите вследствие на изследване, преизчисление и преоценка.
В страната са проучени, одобрени и заведени на доклад запасите и ресурсите на общо 164 подземни благосъстояния – девет типа енергийни първични материали, 13 типа руди, 78 типа индустриални минерали и 64 типа скално-облицовъчни и строителни материали.
Анализът демонстрира, че настъпилите през 2017 година безспорни промени в количеството и качеството на наличните ресурси и запаси на находищата на подземни благосъстояния като цяло са в рамките на заложените стойности в съгласуваните и одобрени работни планове. Обезпечеността на страната със ресурси и запаси, разчетена въз основа на осъществения през годината рандеман (без нефта и естествения газ), е задоволителна при сегашните потребности от другите типове подземни благосъстояния.
Данните за националния баланс се съхраняват в Националния геоложки фонд към дирекция „ Природни запаси, концесии и надзор “ на Министерството на енергетиката. Той може да се употребява по открития законов ред от способените ведомства, както и от всички заинтригувани физически и юридически лица.

БАРТ и БАЛИЗ са приети за национално представителни организации за хората с увреждания
Сдруженията „ Българска асоциация за рекреация и туризъм “ и „ Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения “ са приети за представителни организации на национално ниво в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за период от три години.
БАРТ работи в полза на своите членове, както и за одобряване на България като европейски значима дестинация за туризъм и консолидиране на хората с увреждания и на лицата в неравностойно обществено състояние посредством рекреация, спорт и туризъм. Дейността на БАЛИЗ е обвързвана с отстояване на правата и обезпечаване на заслужен и самостоятелен живот на децата и лицата с интелектуални усложнения и техните фамилии.
Националният съвет за интеграция на хората е увреждания е съвещателен орган към Министерския съвет. Членуващите в него неправителствени организации пазят ползите на хората е увреждания и показват мнения по нормативни и стратегически документи, с което способстват за осъществяването на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за рационализиране на нормативната база.

Отпуснати са близо 24 млн. лева за работа с деца и възпитаници от уязвими групи и за кариерно насочване и консултиране
Правителството отпусна по бюджетите на общините 23 905 144 лева Средствата са планувани в бюджета на Министерството на образованието и науката за работа с деца и възпитаници от уязвими групи и за кариерно насочване и консултиране на възпитаници.
По-голямата част от сумата – 22 538 760 лева, е за детските градини и учебните заведения, в които има деца от уязвими групи. С тях се обезпечава финансов запас за осъществяване на по-ефективни ограничения за подкрепяне на достъпа до обучение и попречване на риска от отпадане от системата на предучилищното и учебното обучение.
Средствата за кариерно насочване и консултиране на възпитаници са 1 366 384 лева и се дават на центрове за поддръжка за личностно развиване. С тях ще бъдат подкрепени действия за кариерно насочване на учениците посредством стимулиране развиването на личностните им качества и придобиването на обществени компетентности.

Отчуждават се парцели за построяването на обходния път на с. Асеновец
Правителството одобри решение за отчуждаване на парцели и елементи от парцели – частна благосъстоятелност, нужни за построяването на обхода на с. Асеновец, който е част от пътя Велико Търново - Гурково. Терените се намират в землището на новозагорското село.
Финансирането на отчуждителната процедура се обезпечава от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица.
Министерският съвет даде единодушието си посредством търг с скрито наддаване да бъдат продадени неоперативни активи, благосъстоятелност на две държавни сдружения. „ Български пощи “ ЕАД ще продаде обекти в Стара Загора с обща повърхност 159 кв. м, а „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД – два етажа от административна постройка на ул. „ Алея Топола” №6 в Русе.
Продажбата на парцелите с отпаднала нужда за сдруженията е продължение на политиката за намаление на разноските и увеличение на приходите им, а постъпленията ще се употребяват за развиване на активността им.

Унгария ще легализира публични документи от Тайван за България
Правителството утвърди подписания през февруари т. година контракт сред българското Министерство на външните работи и Министерството на външните работи и търговията на Унгария за съдействие в легализирането на документи. Договорът планува унгарският търговски офис в Тайпе да легализира документи, издадени в Тайван и предопределени за прилагане в България.
България праволинейно се придържа към правилото за „ един Китай “, признава Тайван като неделима част от Китай и не поддържа дипломатически връзки с Тайпе. Това постанова избрани ограничавания във връзките с Тайван, в това число и във връзка с легализирането на тайвански документи.
Към сегашния миг, с цел да бъдат годни в България и да могат да послужат пред българските институции, издадените от тайванските управляващи документи на български жители следва да имат подложен печат на Министерството на външните работи на Тайван, по-късно да бъдат заверени от Представителството на Тайван в Гърция, а подписът и заверките на тайванското посланичество в Атина да се заверят и от консулската работа на България в гръцката столица. Влизането в действие на контракта сред България и Унгария доста ще улесни българските жители и ще подтиква установяването и развиването на бизнес контакти с тайвански жители, без да опонира на правилото за признание на „ един Китай “.

Договорени са формите на съдействие сред България и Армения в региона на образованието и науката
Министерският съвет утвърди плана на Програма за съдействие в региона на образованието и науката сред държавните управления на България и Армения. Тя обгръща интервала 2018-2022 година и задачата й е да насърчи просветителния продан сред двете страни, както и създаването и осъществяването на взаимни научни планове в границите на Европейската научноизследователска стратегия „ Хоризонт 2020 “.
Документът дефинира съответните квоти за продан на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели, ограниченията за поощряване на директното съдействие сред висшите учебни заведения на двете страни и за проучването на български и арменски език посредством активността на български и арменски лекторати в страната-домакин и летните учебни заведения по език и просвета на страната-партньор.
През 2017 година беше маркирана 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Армения и подписването на междуправителствената стратегия за активизиране и задълбочаване на двустранните връзки в региона на образованието и науката.

Правителството утвърди позицията на България за 107-ата сесия на Международната конференция на труда
Правителството утвърди позицията и състава на държавната част от националната тристранна делегация на България, която ще взе участие в 107-та сесия на Международната конференция на труда. Форумът ще се организира в интервала в интервала 28 май - 8 юни в Женева. Българската делегация ще се управлява от министъра на труда и обществената политика Бисер Петков.
По време на конференцията ще се разиска основаването на интернационален стандарт за насилието над мъжете и дамите на работното място. В дневния ред са и тематики, свързани с развиването на обществения разговор и съдействие на Международната организация на труда в поддръжка осъществяването на Целите за стабилно развиване.

Удължава се срокът за изследване на залежите от петрол и газ в „ Блок 1-7 Търнак “
Министерският съвет удължи с 399 дни периода за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1-7 Търнак “. Удължаването е поискано от титуляра на разрешението „ Мизия ойл енд газ (България) “ ЕООД. То е стимулирано с съществуването на форсмажорно събитие – закъснение на административни процедури по прекачване на права и отговорности по отношение на изследването.
Площта „ Блок 1-7 Търнак “ е ситуирана на територията на областите Плевен и Враца. Договорът за търсене и изследване е в действие от февруари 2014 година и трябваше да завърши до февруари 2019 година С днешното си решение държавното управление оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подпише в допълнение съглашение с „ Мизия ойл енд газ (България) “.
С 12 години ще бъде продължен концесионният контракт за рандеман на баритна суровина от находище „ Тевни дол “, намиращо се в община Благоевград. Искането е на концесионера „ Илинденски мрамор “ ООД. Договорът с него е подписан през 2004 година за период от 12 години, само че рандеман по този начин и не е почнал заради неполучаване от сдружението на всички нужни за това документи.
С утвърдените от Министерския съвет промени концесионната повърхност се усилва от 2,5 дка на 3,7 дка, като се включват и терени, нужни за реализиране на добива. Концесионният контракт ще бъде наведен в сходство с променената Наредба за правилата и методиката за установяване на концесионното заплащане за рандеман на подземни благосъстояния.
Варненското сдружение „ Пътища и мостове “ ЕООД беше несъмнено за концесионер на добива на строителни материали – варовици, доломитни варовици и алевритови мергели, от находище „ Капу хълм “. Кариерата се намира в землищата на селата Партизани и Лопушна, община Дългопол, и на с. Трънак, община Руен.
На база количествата на одобрените ресурси и запаси и планувания средногодишен рандеман, концесията се дава за период от 35 години. За този интервал се чакат приходи от концесионни заплащания в размер на близо 500 хиляди лева, без Данък добавена стойност. По закон тези доходи постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общините по местоположение на концесионната повърхност. За обезпечаване на индустриалната си активност кандидат-концесионерът планува вложения за 1,8 млн. лева
Определени бяха и титулярите на две позволения за изследване на опциите за рандеман строителни материали. В период от една година „ Интерпром “ ЕООД и „ Ескана” АД ще оперират в площите „ Подгоре “ в област Видин и „ Водажия” в област Варна. Инвестициите, които ще създадат, са надлежно 50,4 хиляди лева и 34,4 хиляди лева Проучвателните действия ще се правят за сметка на титулярите на разрешенията, при съблюдаване на рестриктивните мерки на законодателството, възнаграждение на нормативно избраните такси и показване на съответните банкови обезпечения.

Изменя се Методологията за преразпределяне на ресурса по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма “Регионално развитие”
Правителството утвърди смяна в Методологията за преразпределяне на ресурса, до който Междинните звена могат да избират планове в границите на Процедура „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020 “ по Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Тя планува удължение с три месеца – до 30 септември 2018 година, на периода за реализиране на самостоятелните етапни цели на всяка община - бенефициент до 2018 година, в който тя би трябвало да има верифицирани от Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” средства в размер на 20% от общия размер на безвъзмездната финансова помощ.
Изменението в Методологията ще сътвори условия за дейно и ефикасно оползотворяване на този значим за общините финансов запас и ще способства за постигането на общите етапни цели в осъществяване на Приоритетна ос 1 и за изцяло осъществяване на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020.
Целта на методологията е да се приложи механизъм за оценка на самостоятелното осъществяване на капиталовите стратегии за реализация на интегрираните проекти за градско възобновяване и развиване на 39-те общини-бенефициенти по първата предпочитана ос на програмата. Тя се основава на степента на реализиране на заложените етапни и крайни стойности на знаците в утвърдените капиталови стратегии на общините. Това е и механизъм, посредством който Управляващият орган на оперативната стратегия да може навреме да предприеме ограничения за реализиране в оптималната степен на заложените стойности на знаците за артикул по Приоритетна ос 1 и по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 като цяло.

Правителството утвърди Меморандум за съгласие с Катар в региона на младежта и спорта
Министерският съвет утвърди подписания през март т. година Меморандум за съгласие в региона на младежта и спорта сред държавните управления на България и на Катар.
Основните сфери на съдействие са свързани с реализиране на продан на информация и отзиви по въпроси, отнасящи се до младежта и спорта, замяна на предложения за присъединяване в срещи и други конгреси, както и поощряване на обмена на делегации, треньори, младежи, експерти и ръководители в региона на младежта и спорта. Сферите на съдействие обгръщат спорта за всички, спорта за хора с увреждания, спорта за високи достижения, спортната медицина, антидопинговата активност, младежките политики, създаването и осъществяването на планове в областта на младежта, спортни лагери, ръководство и поддръжка на спортни уреди и други
Меморандумът планува учредяването на смесена комисия, която да координира и управлява осъществяването му.

Намаляване на административната тежест за вложителите плануват промени в Правилника за използване на ЗНИ
Промени в Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията плануват отпадането на два документа, изисквани до този миг от вложителите, които аплайват за издаване на документ за клас инвестиция или предпочитан капиталов план. Това са удостоверението за липса на парични отговорности към община и свидетелството за съдимост. Те ще бъдат събирани по длъжностен път от Българската организация за вложения и Министерството на стопанската система. Мярката е следващата от проекта на държавното управление за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса.
Втората част от измененията в Правилника го привеждат в сходство с влезлите в действие през 2017 година промени в Общия правилник за групово освобождение. Съгласно тях от вложителя, който кандидатства за районна капиталова помощ, ще се изисква да удостовери, че през последните две години не е правил пренасяне на предприятието, в което следва да бъде осъществена първичната инвестиция, и да се ангажира да не прави такова пренасяне за интервал до две години след приключването на инвестицията. Ще се уточняват също редът и изискванията за използване на финансовите ограничения за създаване на детайли на довеждаща техническа инфраструктура, за отчасти възобновяване на осъществените разноски за осигуровки и за образование.
Измененията ще разрешат да бъде продължено ефикасното привличане и поощряване на осъществяването на съществуващи и бъдещи значими за стопанската система ни капиталови планове с публикуван документ по реда на ЗНИ на територията на страната.

Документите от трудовото досие на служащия или служителя могат да се основават и съхраняват в електронен формат
Работодателите, които желаят, могат да основават и съхраняват документите от трудовото досие на служащия или служителя в електронен формат, като съблюдават характерни правила. Те се уреждат с нова Наредба за типа и условията за основаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на служащия или служителя.
С Наредбата се дефинират типа на електронните документи и условията към тяхното основаване, запазване и замяна. Установяват се минимални условия, които да подсигуряват сигурността, надеждния генезис и целостта на електронния документ, както и дълготрайното запазване на информацията, с цел да се обезпечи правната годност на документа за нескончаем интервал и да се подсигурява, че той може да бъде валидиран, без значение от бъдещи промени в технологиите. Документите, създавани от работодателя, наложително ще се подписват с дипломиран електронен автограф.
Определят се характерни условия към осведомителната система на работодателя, посредством които се подсигурява целостта и проследимостта на постъпване на информацията в нея. Изисква се осведомителните системи да не разрешават инцидентно или нелегално заличаване на документи и данни и да не се позволява непозволен достъп, изменение или разпространяване на персоналните данни на служащите и чиновниците.
За замяна на електронни документи сред работодателя и служащия или служителя ще се изисква категорично единодушие на служащия или служителя, като то може да бъде оттеглено когато и да е.
Изпращането и приемането на електронните документи ще се прави посредством услуга за електронна предложена поща, предоставяща опция за доказване на връчването на всяко известие. Всички разноски за замяна на електронните документи ще са за сметка на работодателя.
Запазва се опцията документите в трудовото досие да се основават на хартия, като се подсигурява, че служащите и чиновниците могат да подават документи на книжен притежател при построена осведомителна система на работодателя.

Наредбата за специалността „ Право “ ще влезе в действие от образователната 2019-2020 година
Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “, която планува отпадане на задочната форма на образование, въвеждане на спомагателни хорариуми за избрани дисциплини и разкриване на профилирани магистърски стратегии, ще влезе в действие от образователната 2019-2020 година.
Протичащият сега развой на преструктуриране на образователния развой във всички юридически факултети е причина за признатото решение от Министерския съвет. Новият период ще даде задоволително време висшите учебни заведения да се приготвят и при нужда да трансформират образователните си стратегии, с цел да са в сходство с новите условия.
Националната организация за оценяване и акредитация също ще има опция да актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността „ Право “. Ще се основат и нужните условия за оценка и акредитация на профилирани магистърски стратегии в границите на професионално направление „ Право “.
Удължаването на периода ще разреши и на Министерството на правораздаването да образува работна група, която да прегледа нормативната уредба в областта на образованието по специалността от контролираните специалности „ Право “.

Правителството одобри Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК подписва контракти
Министерският съвет одобри Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса подписва контракти.
С нормативния акт се регламентират изискванията и критериите за справедлива оценка при избора на лечебни заведения, с които районните здравноосигурителни каси подписват контракти в областите, в които броят на леглата за болнично лекуване надвишава съответните потребности от брой кревати по типове, избрани с Националната здравна карта. Същевременно се подсигурява спазването на правилата за равнопоставеност на лечебните заведения, недопускане на дискриминация, пропорция, гласност и бистрота. По този метод се обезпечава механизъм за обмисляне и обезпечаване на медицинските действия, заплащани с обществен запас, на териториален принцип, съгласно потребностите на популацията и потребностите на националната система на опазване на здравето.
С Наредбата се подсигурява по-добро обмисляне на ресурсите на НЗОК, както и достъпът на популацията до своевременна и качествена здравна помощ, заплащана с обществен запас, съгласно потребностите на регионално и национално равнище.
Досегашната липса на ясни критерии за оценка и избор на договорни сътрудници не предоставяше съображение за отвод от страна на НЗОК да подписва контракти с някои лечебни заведения. Това докара до разпределение на ограничавания финансов запас за болнична помощ, макар неговото годишно повишаване, сред от ден на ден лечебни заведения, без да се подсигурява нужното равнище на качество в здравното обслужване.

Приети са промени в Националната рамка за развиване на пазара за различни горива
Правителството одобри промени в Националната рамка за политика за развиване на пазара на различни горива в транспортния бранш и за разгръщането на съответната инфраструктура. Чрез промените се вкарват условията на европейското законодателство за основаване на условия за по-широко използване на различни горива и задвижвания в превоза.
Важна част от документа е законодателната рамка, в която са посочени нормативните актове, които би трябвало да бъдат променени, с цел да се обезпечи действителното осъществяване на националната рамка. Заложени са средносрочни и дълготрайни ограничения, които да доведат до развиването на електромобилната и водородната технологии, както и до налагането на природния газ като общоприетоо гориво. Посочени са и способените институции, които би трябвало да подхващат дейности за транспониране на съответните разпореждания.
Съгласно националната рамка, след обезпечаване на финансиране би трябвало да бъде създадено онлайн приложение, което да даде информация на потребителите за географското местоположение на обществено наличните зарядни точки или точки за зареждане с различни горива. В Националната рамка е заложено, че могат да се употребяват в допълнение и функционалностите на Географската осведомителна система в българските пристанища. Изградените зарядни точки за различни горива в българските пристанища могат да бъдат включени в Географската осведомителна система.
Трябва да бъдат подхванати дейности, които да подсигуряват, че цените, начислявани от операторите на обществено наличните зарядни точки, са транспарантни, рационални, елементарно и ясно съпоставими. Всички оператори на електрически зарядни точки би трябвало да дават услугата свободно на потребителите, без сключването на контракт. Необходимо е да се промени нормативната уредба, с която се дефинират условията за планиране, осъществяване, надзор и въвеждане в употреба на точки за зареждане с водород, както и условията за обезпечаването на тяхната пожарна сигурност.

По трима заместник-областни шефове ще има в Софийска област и в Стара Загора
С промени в Устройствения устав на регионалните администрации от двама на трима се усилва броят на заместник-областните шефове в Софийска област и в област Стара Загора.
Промяната е обвързвана с възстановяване на координацията в активността на регионалните администрации, нуждата от дейна работа с представители на бизнеса за осъществяване на политики на локално ниво, с възлагане на характерни действия, свързани със стопанисване и ръководство на язовири и защита на обекти.
Увеличението на числеността в двете регионални администрации се прави посредством обезщетена смяна за сметка на други структури.

Министърът на външните работи е избран за съпредседател на междуправителствената комисия с Република Македония за използване на контракта за добросъседство
Кабинетът дефинира министъра на външните работи за съпредседател от българска страна на междуправителствената комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония. Комисията ще координира и управлява ефикасното осъществяване на контракта и съставлява конгрес, в границите на който могат да бъдат повдигани и обсъждани настоящи въпроси сред двете страни.
Членове на междуправителствената комисия са министри или техни заместници. Редовните й съвещания ще се организират един път годишно или при нужда, по искане на една от страните.
Определени бяха и съпредседател, конструкция и състав от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси. Нейното основаване е регламентирано в член 8, алинея 2 от Договора. Съпредседател на комисията е проф. Ангел Димитров, д.и.н., някогашен дипломат на България в Скопие и Белград, а заместник-съпредседател – доцент доктор Наум Кайчев, учител по модерна история в СУ „ Св. Климент Охридски “, някогашен общоприет консул в Битоля и Торонто, член на Македонския теоретичен институт.
Членове от българска страна ще бъдат: Момчил Методиев - лекар на историческите науки, основен редактор на „ Вяра и общество “, някогашен дипломатически чиновник в Министерство на външните работи, проф. доктор Иван Илчев, учител в СУ,.Св. Климент Охридски “, доцент Даниел Вачков – шеф на Института за исторически проучвания на Българска академия на науките, проф. доктор Кирил Топалов, учител по старобългарска и възрожденска литература, дипломат на България във Ватикана, доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.

Одобрени са 13 800 000 лв. за достъп до електронни научни бази данни и за поощряване на научните проучвания
Правителството утвърди отпущането на 13,8 милиона лева в допълнение по бюджета на Министерството на образованието и науката. Средствата са планувани в централния бюджет за националния абонамент за закупуване на списък и достъп до електронни бази данни, съдържащи пълнотекстови научни списания и изявления, книги и референтни издания, както и за застраховане на действия за поощряване на научни проучвания посредством финансиране на конкурсен принцип.
Целта на финансирането е да бъде обезпечен достъпът на научните организации до наукометричните, реферативните и пълнотекстовите бази данни на издателство Елзевиер (Elsevier), да се обезпечи финансиране за създаването на стратегии и образуване на състезания за поощряване на фундаменталните и приложните проучвания в системата на висшето обучение и науката.
От средствата 5,8 милиона лв. ще бъдат изразходвани за обезпечаване на достъп до информацията в електронната база данни Science Direct, реферативната база данни Scopus и аналитичната платформа SciVal, благосъстоятелност на издателство Elsevier. Останалите осем милиона лв. ще бъдат изразходвани за състезания за поощряване на научни проучвания от Фонд,,Научни проучвания “.

За продължение на археологическите изследвания на Хераклея Синтика са отпуснати 100 000 лева
Правителството утвърди 100 000 лева в допълнение по бюджета на Министерството на културата. Средствата се обезпечават за продължение на теренните археологически изследвания на един от най-значимите археологически обекти – Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.
Обектът е ситуиран на границата сред античните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, проучен археологически. Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически мощно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската просвета.
Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява значително знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието. Разкопките целят да се изследва и покаже оптимално най-голяма част от централния площад и близките му здания, както и театърът, който градът е имал.

Правителството утвърди позициите на България за съвещание на Съвет „ Общи въпроси “
Правителството утвърди българските позиции за съвещанията на Съвет „ Общи въпроси “, които ще се проведат на 14 май в Брюксел.
На първото съвещание министрите ще продължат полемиката по въпроса за върховенството на закона и Полша, като Европейска комисия ще осведомят за настоящите развития по тематиката. Европейската комисия ще показа публично Многогодишната финансова рамка, оповестена на 2 май, като ще се даде опция за първи продан на отзиви сред държавите-членки. С това ще се сложи началото на преговорния развой по финансовата рамка 2021-2027 година на Европейски Съюз.
На второто съвещание на Съвета по член 50 от Договор за Европейския съюз ще бъде разискван ходът на договарянията с Обединеното кралство за отдръпването му от Европейски Съюз.

Девет основни обекта на „ Булгартрансгаз “ са оповестени за обекти от национално значение и за национални обекти
Девет основни обекта на „ Булгартрансгаз “ ЕАД бяха оповестени от Министерския съвет за обекти от национално значение съгласно Закона за устройство на територията и за национални обекти съгласно Закона за държавната благосъстоятелност. Обектите за уголемение, рационализация и рехабилитация на газопреносната мрежа, които получават този статут, са: газов хъб „ Балкан “, уголемение на газопреносната мрежа в сектора от българо-турската граница до компресорна станция „ Странджа “, уголемение на газопреносната инфраструктура редом на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница, метафоричен газопровод до Панагюрище и Пирдоп, метафоричен газопровод за Свищов, метафоричен газопровод до Разлог и Банско, рационализация на компресорните станции „ Лозенец “, „ Петрич “ и „ Ихтиман “ посредством консолидиране на четири газотурбокомпресорни елемента, замяна на северен (магистрален) газопоровод в сектора Беглеж – Дерманци – Батулци – Калугерово и замяна на северния (магистрален) газопровод в сектора от Вълчи дол до Преселка.
С реализацията на плана за газов хъб „ Балкан “ ще бъде построена нужната газопреносна инфраструктура, която да свърже пазарите на природен газ в района с тези в Централна и Западна Европа, както и на страните от Енергийната общественост – Сърбия, Република Македония, Босна и Херцеговина. По този метод планът ще способства за постигането на главните цели на европейската енергийна политика. Проектът е включен в десетгодишния проект за развиване на мрежите на ENTSOG.
С реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз” ЕАД в сектора от българо-турската граница до българо-сръбската граница ще се реализира сигурност на доставките на природен газ както за нашата страна, по този начин и за прилежащите балкански страни и района, разкриване на спомагателни висококвалифицирани работни места, затвърждаване на ролята на България като директна страна в района и Европейски Съюз.
Проектите за създаване на преносни газопроводи до Панагюрище и Пирдоп, до Свищов, както и до Банско и Разлог се финансират по линия на Международния фонд „ Козлодуй “, управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване.
Проектът за рационализация на трите компресорни станции „ Лозенец”, „ Петрич” и „ Ихтиман” е част от дейностите, които се финансират по линия на Механизма за свързване на Европа. Модернизацията на компресорните станции планува консолидиране на 4 нискоемисионни турбинни газокомпресорни елемента, като в компресорна станция „ Лозенец” ще бъдат интегрирани два елемента. С реализацията на плана компресорните станции ще дават отговор на най-високите европейски екологични условия.
С рехабилитацията на сектори от северния полупръстен Беглеж –Дерманци - Батулци –Калугерово и Вълчи дол - Преселка ще бъде обезпечена надеждността на оборудванията и ще бъде обезпечен плановият потенциал за транспорт на природен газ.
Изпълнението на всички обекти е включено в десетгодишния проект за развиване на мрежите на „ Булгартрансгаз” ЕАД за интервала 2017-2026 година, утвърден от Комисията за енергийно и водно контролиране на 1 август 2017 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР