Одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за извличане на

...
Одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за извличане на
Коментари Харесай

Pfizer намалил доставките заради шестата доза ваксина, твърди белгийски вестник

Одобрението на Европейската организация по медикаментите (EMA) за добиване на шест дози ваксина Pfizer от един флакон вместо пет не докара до ускорение на равнищата на имунизация, а до законова аргументация за понижаване на доставките на ваксини от Съединени американски щати за Европа, написа белгийският вестник Le Soir, представен от Агенция " Фокус ". 

„ Pfizer е понижил доставките си въз основа на обстоятелството, че към този момент могат да се получат шест [вместо пет] дози ваксина от всеки флакон. Много разпространяваната акция за ускорена имунизация получи патрон в крилото “, написа изданието. 

Договорите, подписани от Европейската комисия от името на Европейски Съюз с Pfizer, плануват доставката на 600 милиона дози ваксина за страните от Европейски Съюз, а не избран брой на доставените флакони. По този метод утвърждението на ЕМА от 8 януари за приемане на шест дози от всеки флакон просто даде на Pfizer правното съображение да понижи броя на опаковките с ваксини, изпратени до Европа с 15%. 

„ Веднага откакто Pfizer научи, че Белгия употребява шест дози от една ампула, той незабавно понижи количеството на доставената ваксина. Сега вместо 92 изотермични контейнера от 195 флакона [на ден], получаваме 76 “, написа вестникът. Le Soir цитира обстоятелства за Белгия, само че те са типични за целия Европейски съюз, защото договорите за доставка на имунизацията са подписани на наднационално равнище в Брюксел, а Европейската комисия в действителност е забранила директните договаряния с снабдители отвън рамките на общите европейски контракти за страните от Европейски Съюз. Регламентите за имунизациите са годни и на европейско равнище. 

Изданието акцентира, че това е второто понижаване на доставките на ваксини за 10 дни. На 10 януари Pfizer публично разгласи, че ще понижи доставките до страните от Европейски Съюз заради несъразмерни поръчки. Според Le Soir всичко това към този момент е довело до прекъсване на имунизациите в лечебни заведения във Фландрия, т.е. в този район на Белгия, до момента в който имунизациите не престават да се вършат единствено на поданици на старешки домове. Във федералния район на Брюксел центровете за имунизация не престават да работят, само че чиновник на локалното държавно управление отбелязва, че не знае какъв брой дълго ще може да продължи имунизацията заради неналичието на гаранции за приемане на нужното количество лекарство, защото след три седмици всеки, получил първата доза, би трябвало да получи и втората инжекция. Във Валония въобще не разясняват обстановката.

Миналата седмица белгийските медии оповестиха, че кралството ще усили доста степента на имунизация с помощта на потреблението на шестата доза от една ампула, за която страната в допълнение е придобила огромна партида профилирани спринцовки, които обезпечават по-висока акуратност на дозиране посредством доста понижаване на размера на неотстранима течност от спринцовката. По този метод решението на Европейската организация по медикаментите да употребява имунизацията по ексцентричен метод не докара до ускорение на имунизацията, а до по едно и също време усложняване на нейната логистика и обилни икономии за производителя, отбелязва изданието. 

Европейската организация по лекарствата също предизвести за вероятни логистични проблеми. В известие на регулатора се отбелязва, че потреблението на общоприети спринцовки и игли може да направи невероятно извличането на шестата доза ваксина от флакона. В този случай се предписва флаконът и остатъчното му наличие да се изхвърлят, а не да се пробвате да получите мечтаната шеста доза от различен флакон. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР