Одобрената от Европейския парламент за нов председател на Европейската комисия

...
Одобрената от Европейския парламент за нов председател на Европейската комисия
Коментари Харесай

Почти нищо няма да научим от Фон дер Лайен в София

Одобрената от Европейския парламент за нов ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен идва на еднодневно посещаване в София като част от консултациите ѝ за състава и ресорите на бъдещата комисия. Но от диалозите ѝ с мнистър-председателя Бойко Борисов надали ще бъде обявено нещо по-конкретно, в случай че той самият не издаде нещо в присъщ жанр.

Що се отнася до известието, че " в Министерския съвет двамата ще обсъдят разнообразни тематики от европейския дневен ред и от международната политика ", то е объркващо, тъй като германката е просто утвърден претендент и няма да стане правоприемник на Жан-Клод Юнкер, до момента в който евродепутатите не дадат единодушието си за екипа ѝ от комисари и не поеме поста на 1 ноември. Тя не е член на немското държавно управление и не е представител на управлението на Европейския съюз.

Няма да научим съвсем нищо за диалозите ѝ в София, тъй като процесът за установяване на ресорите и оценка на препоръчаните от националните столици претенденти е конфиденциален. Подробностите може да разкрие единствено Фон дер Лайен и най-вероятно това ще стане най-рано след десетина дни, когато тя показа структурата и състава на екипа си. През октомври всеки от бъдещите еврокомисари би трябвало да бъде изслушан в съответните комисии на Европейския парламент. Крайното гласоподаване е единствено едно - на 22 октомври, по предварителна информация.

Единственото име, споменавано в България до момента, е на еврокомисаря и препоръчана за нов мандат Мари Габриел. Премиерът Борис постави завършек на всевъзможни опити да се разискват други възможности още по време на акцията за евроизборите. В Европа това няма по какъв начин да се схване като претендент на консенсус в България. Тя е с малко повече от две години опит в Европейската комисия и счита, че има положителни контакти в Европейския парламент, където бе народен представител. Но сформират на Европарламента в този момент е много по-различен и в случай че още веднъж ѝ бъде препоръчан сектор, обвързван с цифровата сфера, не е изключено по време на чуванията да бъде питана за безпрецедентото за Европейски Съюз приключване на персонални данни на милиони българи.

Никоя страна до момента, обсъждала с Фон дер Лайен своите номинации и стремежи, не е разкривала резултата от първите контакти. Единственото изключение може да се счита Полша, където претендентът се отдръпна в понеделник с пояснение, че на страната е препоръчан сектор земеделие, а той не е дипломиран за него. В сряда министър председателят Матеуш Моравиецки съобщи пред локално радио, че вместо Кжищоф Шчерски оферират Януш Войчеховски, който към този момент се е срещнал в сряда с Фон дер Лайен и в идващите дни името му ще бъде публично оповестено. Германката беседва в сряда и с естонката Кадри Симсон - някогашен министър на стопанската система и инфраструктурата, която съобщи по-късно, че ще резервира наличието на диалога в загадка и че ѝ е бил препоръчан сектор, обвързван с стопанската система.

Франция разгласи също в сряда своя претендент за комисар - зам.-управителят на централната банка Силви Гулар, която е същ обивш министър на защитата. Англия към този момент разгласи, че няма да излъчва претендент, тъй като на 1 ноември към този момент ще е отвън Европейски Съюз. Така остава само решението на Италия, където се спекулира с имена като някогашните министър председатели Паоло Джентилони и Енрико Лета и някогашните министри на стопанската система Пиер Карло Падоан и Роберто Гуалтиери.

Появиха се и първите сигнали на неодобрение от номиниранит за еврокомисари - Ска Келер, един от водачите на Зелените в Европейския парламент, сподели, че измежду имената няма никой, който да се счита за достоверен представител на придвижването, показало се добре на евроизборите през май.

Единственият е 28-годишният литовец Виргиниюс Синкевичюс от Съюза на фермерите и зелените. Той е времен министър на стопанската система, а партията е в групата Зелени/Европейски свободен алианс в Европарламента, само че не е член на паневропейското съдружие на зелените партии. Съюзът в Литва е по-скоро земеделска партия с стратегия, отиваща вдясно от концепциите на Зелените. " Това въобще не удовлетворява упованията ни ", сподели Келер за " Политико. " Тя изясни, че след 9 септември зелените ще се съберат в Европейския парламент, с цел да обсъдят и втвърдят позицията си преди чуванията на претендентите за европейски комисари. Зелени има в държавните управления на Люксембург, Финландия и Швеция, само че трите страни предложиха претенденти от други партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР