Одобрен е доклад с нови и актуализирани мерки в Националната

...
Одобрен е доклад с нови и актуализирани мерки в Националната
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 2 септември

Одобрен е отчет с нови и обновени ограничения в Националната стратегия за промени на Република България за 2020 година

Министерският съвет одобри отчет и отчетна таблица към Националната стратегия за промени (НПР) за 2020 година Те съдържат нови и обновени ограничения, които са в отговор на Препоръката на Съвета на Европейския съюз от 2020 година

Ангажиментите в НПР са допълнени с двадесет и девет нови ограничения в областите: дейно справяне с следствията от пандемията COVID-19, подкрепяне на последващото възобновяване и на стопанската система, подсилване на здравната система и районно систематизиране на здравните служащи, дейни политики на пазара на труда, еднакъв достъп до обучение, поддръжка за дребни и междинни предприятия, екологичен преход, електронно ръководство, битка с изпирането на пари и правна рамка по несъстоятелността. Актуализирани са пет ограничения в областите: достъп до здравно-социални услуги, екологичен преход и правна рамка по несъстоятелността.

Приведената в сходство с Препоръката на Съвета отчетна таблица е база за следене и отчитане осъществяването на ограниченията в отговор на отправените към страната ни рекомендации от 2019 година и 2020 година

Отчетът за осъществяването на характерните рекомендации ще бъде показан на Европейската комисия през април 2021 година със идната актуализация на Националната стратегия за промени и на Конвергентната стратегия на България (2020-2023 г.).

Министерството на районното развиване и благоустройството ще дава отговор за осъществяването на териториалните проекти за обективен преход

С оглед нуждата от уравновесено териториално развиване и систематизиране на ресурсите на територията на страната, държавното управление одобри Решение на Министерския съвет, с което дефинира Министерството на районното развиване и благоустройството като отговорно ведомство за обезпечаване осъществяването на териториалните проекти за обективен преход посредством Фонда за обективен преход по „ Програмата за развиване на районите “ за интервала 2021-2027 година

С Механизма за обективен преход, първи дирек от който е Фондът, в границите на Европейската зелена договорка Европейска комисия дава поръчка, че няма да има „ изоставени “ по пътя към климатично безпристрастен Европейски Съюз до 2050 година

Правителството промени решения за приемане на описи на предпазени зони

Правителството одобри Решение за промени на решения на Министерския съвет за приемане на описи на предпазените зони за запазване на дивите птици и за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

С признатите промени окончателните площи на предпазените зони ще се дефинират в заповедите им за оповестяване, като се пресмятат посредством координатите на точките, формиращи границите им, избрани в признатата и дефинирана за страната геодезическа система, като отпадат условията за включване на цели парцели в рамките на предпазените зони. По този метод предпазените зони ще бъдат оповестени, според границите, в които те са били препоръчани от респондентите и утвърдени от Националния съвет по биологичното многообразие и Министерския съвет.

Правителството одобри доклад на Националния проект за ръководство на отпадъците 2014-2020 година

Правителството одобри доклад на Национален проект за ръководство на отпадъците 2014-2020 година за интервала 2014-2017 година Националният проект за ръководство на отпадъците 2014-2020г. (НПУО 2014-2020г.) се създава в сходство е член 28 и чл.29 от Рамковата инструкция за отпадъците и член 49 и член 50 от Закона за ръководство на отпадъците. Основната цел на НПУО 2014-2020 година е да се способства за устойчивото развиване на Република България посредством използване на интегрирана рамка за ръководство на отпадъците, която да докара до понижаване на въздействията върху околната среда, породени от формираните боклуци, възстановяване на успеваемостта на потребление на ресурсите, увеличение отговорностите на замърсителите, стимулиране на вложенията за ръководство на отпадъците.

В резултат на изпълнените за заложените ограничения, през последните години се следи увеличение на каузи на рециклираните боклуци в България. За 2017 година са рециклирани 1067 хиляди тона битови боклуци, като в това количество се включват и трайно възходящите през последните 3 години количества на компостирани биоотпадъци. Постигнатият % на преработване на битови боклуци през 2016 година в страна е 36%, което е поредна година на възходящ резултат. По експертни оценки в България се рециклират към 40% от формираните битови боклуци на пластмаса, което е с близо 10% над междинното равнище за Европейски Съюз.

Продължава политиката на страната по създаване на инфраструктурата по ръководство на биоотпадъците. Настоящият програмен интервал слага главен акцент върху построяването на системи за разделно събиране на тези боклуци и тяхното преработване в компост. От постигнатите 36% преработване на битови боклуци, близо една трета е делът на рециклираните биоотпадъци, като се чака доста да нарасне след 2020 година, когато ще бъдат построени всички планове, финансирани в сегашния интервал.

Компостирането на биоразградимите боклуци е изведено като главен приоритет в националната политика за интервала 2014-2020 година Съгласно Националния проект за ръководство на отпадъците за интервала 2014-2020 година главен приоритет е построяването на съоръжения за компостиране на разделно събрани биоразградими и/или зелени боклуци.

България сполучливо извършва също и заложените в европейското законодателство цели по преработване по характерни отпадъчни потоци - боклуци от опаковки, излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение, излезли от приложимост моторни транспортни средства и негодните за приложимост акумулатори и батерии, като осъществяването се движи към и над междинното равнище за държавите-членки. Към момента са обхванати над 6.5 млн. поданици в 188 общини в системи за разделно събиране.

Правителството утвърди 41 580 лева за стипендии за деца с изявени способности

Министерският съвет утвърди средства в размер 41 580 лева за погашение на стипендии на възпитаници по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2020 година

От тях 36 045 лева се дават по бюджетите на 18 общини за финансирането на 35 стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2020 година Отделно от това през 2020 година за една от общините са нужни 540 лева за 1 стипендия, чието погашение е почнало през 2019 година.

По бюджета на Министерството на образованието и науката се утвърждават общо 4 995 лева вследствие на 6 издадени от министъра на образованието и науката заповеди по ограничения от Програмата за 2020 година

Приетото разпореждане не води до влияние върху държавния бюджет, защото нужните 41 580 лева са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2020 година.

Одобрени са близо 34 млн. лева за възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения

Министерският съвет утвърди спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С държавното разпореждане се утвърждават 34 112 289 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения и за възобновяване на инфраструктурни обекти. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно ръководството на част от парцел – обществена държавна благосъстоятелност на Изпълнителна организация „ Морска администрация “ (ИАМА). Обектът е със застроена повърхност 279 кв. м. и e с отпаднала нужда за Русенския университет „ Ангел Кънчев”, който все още ръководи парцела. По този метод ще се подсигурява реализацията на план „ Повишаване на транспортната сигурност в общия българо-румънски сектор на река Дунав, посредством възстановяване реакцията при бедствени обстановки чрез трансгранично сътрудничество”. Също по този начин ще се обезпечи естественото осъществяване на дейностите на „ Речния аварийно-спасителен координационен център”.

Правителството разгласи също по този начин парцели - частна държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на Сметната палата на Република България, за парцели - обществена държавна благосъстоятелност. Те се намират на втория етаж в административна постройка на ул. „ Търговска “ № 2 в гр. Ямбол и се употребяват от Сметната палата за изнесено работно място в града.

Правото на ръководство върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност се дава на Министерството на стопанската система. Имотът се намира в с. Герман, регион „ Панчарево “ и съставлява аграрен парцел с повърхност 10 436 кв. м, дружно с издигнатите в него 3 здания. До в този момент парцелът е стопанисван от Министерството на културата, само че е с отпаднала нужда за ведомството.

Безвъзмездно се трансферира правото на благосъстоятелност върху парцел - държавна благосъстоятелност на община Елин Пелин. Имотът, с повърхност 8013 кв. м, се намира в землището на с. Елешница. Той е с историческа стойност, тъй като в него се намира монумент на лобното място на Йорданка Николова и е разгласен за монумент на културата с „ национално значение “. Общината ще поддържа паметника и ще го трансформира в място за спортни и развлекателни прояви, за туристическа активност и отдих, при съблюдаване на изискванията на Закона за културното завещание.

На община Роман се трансферира безплатно правото на благосъстоятелност върху парцел - държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в град Роман, ул. „ Пирин “ № 2 и е с повърхност 6 200 кв. м. В него влизат първия етаж от триетажна постройка - общежитие, със застроена повърхност 560 кв. м, и двуетажна постройка - образователен корпус, със застроена повърхност 450 кв. м. Имотът ще се употребява за потребностите на Комплекса за обществени услуги за деца с увреждания в града. Намеренията на управлението са да бъде самостоятелен кабинет за трудотерапия, помещение за осъществяване на рехабилитационни и оздравителни процедури, физкултурен салон, а образователният корпус може да бъде употребен като Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с умствена назадничавост.

Правителството даде ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност на Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “. Имотът се намира в гр. София регион „ Сердика”, ул. „ Сапунджийска “ № 4, и е с повърхност 2 286 кв. м, ведно с издигнатите в него седем здания. В резултат на приемането на акта на Министерския съвет ще се даде опция на Академията да реалокира в в допълнение предоставената материална база всички действия, свързани с театралното и кинопроизводството, както и забележителна част от образованието на студентите е цел обезпечаване на подобаващи условия.

На община Тетевен се трансферира парцел - частна държавна благосъстоятелност в село Галата, околност „ Менова долчина “. Теренът, с повърхност 900 кв. м, е нужен на общината за построяването на контейнер за питейна вода за популацията на селото. Към момента село Галата е едно от обитаемоте места в общината с годишен летен режим за водоснабдяване заради невисок дебит в съществуващата ВиК мрежа, незадоволителни уреди за предпазване на аварийни количества питейна вода, а с налични голям брой локални водоизточници, които не са включени във ВиК мрежа.

На Областна администрация - Търговище се дава ръководството върху парцел на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той се намира в с. Паламарца, община Попово, област Търговище и включва три здания, които са с отпаднала нужда за активността на АПИ. В резултат на приемането на акта на Министерския съвет, парцелът придобива статут на парцел - частна държавна благосъстоятелност.

Министерският съвет даде на Областния шеф на Хасково правото на ръководство на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, стопанисван до в този момент от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Теренът, представляващ аграрен парцел, е с повърхност 10 139 кв. м и се намира в кв. „ Марийно “ в гр. Димитровград.

От обществена в частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на аграрен парцел с повърхност 117 кв. м, в който е издигната солидна постройка с предопределение: хангар, хранилище, гараж. Имотът се намира на ул. „ Оборище “ в гр. Бургас. Предоставен е за ръководство на регионалния шеф на Бургас и не има белезите на парцел - обществена държавна благосъстоятелност.

Кабинетът одобри също по този начин по едно и също време понижаване и увеличение на капитала на „ Летище София “ ЕАД със цената на правото на благосъстоятелност върху неподвижен парцел, който се афишира за парцел – обществена държавна благосъстоятелност. Със същото решение се дава безплатно правото на ръководство на парцела на Министерството на защитата.

Министерството на младежта и спорта получава безплатно ръководството на два парцела – обществена държавна благосъстоятелност. Обектите се намират в гр. София, регион „ Красна поляна “ с обща повърхност от 10 687 кв. м. Те са с отпаднала нужда за Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, която досега е управлявала парцелите. В поземлените парцели няма обекти на железопътната инфраструктура, според § 1, т. 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за железопътния превоз. През тях не минават настоящи кабели и уреди на железопътната инфраструктура и същите нямат функционално и софтуерно значение за сигурността на железопътните транспорти. Имотите се дават на Министерството на младежта и спорта за построяването на съвременно оборудване за образуване на огромни спортни събития, които биха спомогнали за развиването на стопанската система, туризма и имиджа на страната.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на обект „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, сектор Разделен пост Петърч - Драгоман по план „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, част от Трансевропейската железопътна мрежа “. Имотите се намират на територията на общините Божурище, Костинброд, Сливница и Драгоман в Софийска област. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството утвърди подписването на съглашение сред България и Съединени американски щати за научно-технологично съдействие

Правителството утвърди подписването на Споразумение за научно-технологично съдействие сред Република България и Съединените американски щати (САЩ). Споразумението ще бъде подписано от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа и е за нов десетгодишен интервал.

Документът обгръща задачите и дава нова вероятност за развиване на двустранното съдействие в науката със Съединени американски щати до 2030 година с акцент върху съдействието по двустранни планове, финансирани от двете страни, подвижността на учени и обмена на данни и информация за задачите на взаимни научни проучвания.

Предвидено е взаимните действия сред двете страни да се правят под формата на координирани стратегии и взаимни проучвателен проекти; взаимни научни семинари, конференции и симпозиуми; замяна на научна и софтуерна информация и документи при обмена на учени, експерти и откриватели, продан или взаимно прилагане на уреди или материали и други форми на научно и софтуерно съдействие.

Разходите за осъществяване на Споразумението ще са за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката.

Одобрено е съглашение за преустановяване на двустранните капиталови контракти сред страните членки на Европейски Съюз

Със свое решение държавното управление утвърди Споразумението за преустановяване на двустранните капиталови контракти сред страните членки на Европейския съюз, подписано на 05.05.2020 година в Брюксел, Белгия, и предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон. Със Споразумението ще се прекратят огромна част от двустранните капиталови контракти на нашата страна с страни членки на Европейски Съюз. В приложение към него има лист с договорите, които подлежат на преустановяване.

Европейската комисия организира дългогодишна самодейност за прекратяването на двустранните капиталови контракти, подписани сред страните членки на Европейския съюз. След постановяването на решението на Съда на Европейския съюз по делото Ахмеа (дело С-284/16, Ахмеа против Словашката република), страните от Европейски Съюз, с посредничеството на Европейската комисия, ускориха разискванията за прекратяването на подписаните посред им двустранни капиталови контракти, което докара като резултат до сключването на това съглашение.

Министерският съвет утвърди резултатите от неофициалната видеоконференция на министрите за просвета

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз, част „ Научни проучвания “, който се организира на 21 юли. В рамките на неофициалната видеоконференция представителите на страните членки на Европейски Съюз разискаха самодейностите на Германското председателство, измежду които бъдещето на Европейското научноизследователско пространство (ЕНП).

Според страните членки са нужни спомагателни разбори във връзка с гъвкавостта и готовността за нови пандемии и рецесии, като научните проучвания и нововъведения могат да имат водеща роля в тези процеси.

Българският заместник-министър на образованието и науката Карина Ангелиева съобщи, че за осъществяване на задачите за възобновяване от рецесията би трябвало да се употребява цялостния капацитет на всички страни членки. Според Ангелиева връзките сред Европейското научноизследователско пространство и Европейското пространство за висше обучение са значими за Съюза, като в това време е нужно да се обърне внимание на подобряването на рамковите условия за шерване на познания и съдействие.

Определен е концесионер на морски плаж „ Кабакум - Север 2 “

„ Булмедикс 2012 “ ЕООД е избран за концесионер на морски плаж „ Кабакум - Север 2 “, община Варна, област Варна. Концесионерът се задължава за целия период на контракта за концесия от 20 година да дава 1 бр. чадър на цена в размер до 2 лв. с Данък добавена стойност и 1 бр. шезлонг на цена в размер до 2 лв. с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж.

Концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 12,20 на 100. Годишното концесионно заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 22 051,47 лева без Данък добавена стойност.

Инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни действия на морския плаж за периода на концесията са в размер на 373 080 лева с Данък добавена стойност.

Одобрен е Отчет за положението и Годишен проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията

Правителството утвърди Отчет за положението и Годишен проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията и на Единната електронна съобщителна мрежа. Документът, направен от Държавна организация „ Електронно ръководство “, обрисува настоящото положение на осведомителните запаси в администрацията в интервала 01.08.2019 до 31.07.2020 година, както и главните достижения и насоки в политиката за реализация на електронното ръководство в България.

Отчетът показва положението на наличните осведомителни запаси, в администрациите, дефинирани в Закона за електронното ръководство. Планът за развиване на осведомителните запаси в административните органи планува главно действия, осигуряващи интегритет на е-управлението, с акцент върху високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи и основаване на цифрова администрация. Той има за цел да подкрепи целесъобразното обмисляне, внедряване, създаване и развиване на осведомителните запаси, като се регистрират използвани условия по отношение на механически характерности на осведомителните запаси, техните функционални благоприятни условия и финансовата им обезпеченост.

В отчетния документ е обърнато внимание на някои недостатъци в положението на осведомителните запаси и работата на администрацията с тях, които се демонстрираха вследствие на бързите софтуерни промени след наложените ограничения и ограничавания по отношение на пандемията от COVID-19 и прекосяване към работа в цифрова среда. Липсата на готови фрагменти в държавната администрация в региона на електронното ръководство и ИКТ е сериозна уязвимост, което лимитира ефикасното осъществяване на стратегическите цели на електронното ръководство. Като част от нужните стъпки за превъзмогване на тези недостатъци се предлага създаване и надграждане на сигурна цифрова инфраструктура, ускорение на развиването на цифрово ръководство и създаване на нужните цифрови умения в администрацията.

През идващите години напъните би трябвало да се насочат към ефикасното потребление на хоризонталните системи и споделените запаси на е-управлението, повишение равнището на мрежовата и осведомителната сигурност посредством прецизно използване на условията на законодателството и нормативната уредба.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет

Правителството одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година Средствата в размер на 103 000 лева са за произвеждането на нови избори за кметове на кметства Карагеоргиево, Водно и Тенево в общините Айтос, Дулово и Тунджа. Средствата за общините по подготовката и произвеждането на изборите, в т. ч. за възнагражденията и осигурителните вноски върху тях на членовете на общинските и на секционните изборни комисии, се дават по бюджетите на общините посредством трансфер от бюджета на Министерския съвет за 2020 година, респективно бюджетите на регионалните администрации Бургас, Силистра и Ямбол, в границите на утвърдените с постановлението разноски.

С друго държавно разпореждане се отпускат спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година в размер на 518 661 лева Средствата ще бъдат отразени по бюджетна стратегия „ Убежище и бежанци “, за обезпечаване на средства за покачване на разноските по индикатор „ Персонал “ на Държавна организация за бежанците. Повишаването на възнагражденията и полагащите се осигурителни заплащания за сметка на работодателя са част от утвърдените от държавното управление нови социално-икономически ограничения по отношение на попречване на разпространяването и/или ограничение на последствията от COVID-19. Средствата за осъществяването на плана на акт се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година

Правителството утвърди промени в бюджета на МОН за 2020 година

Министерският съвет утвърди промени в разноските по области по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година С измененията от 1 август 2020 година ще бъдат увеличени разноските за личен състав на районните ръководства по образованието за 2020 година с 878 900 лева Със средствата ще бъдат нараснали приходите на работещите в РУО с 15 %. Общата бройка на чиновниците в 28-те районни ръководства на образованието е 612 души.

С решението се цели привличане и оставане на чиновници, които имат директно отношение към организацията и контрола на образователния развой в изискванията на епидемиологичната рецесия, както и повишение на мотивацията им.

След въвеждането на изключителната епидемиологична конюнктура в страната чиновниците от РУО провеждат, координират и подкрепят образованието на учениците от разстояние в електронна среда, както и управляват активността на учебните заведения и на детските градини. Друга тяхна задача е да си сътрудничат, с локалните управляващи при контрола на спазването на противоепидемичните ограничения след отварянето на детските градини през май 2020 година и тяхното безвредно действие.

Също по този начин чиновниците на РУО проведоха безвредното присъствено осъществяване на външното оценяване след седми клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас в изискванията на пандемия.

Предстояща задача пред районните ръководства на образованието е основаване на условия за обикновено започване на новата образователната година при спазването на напътствията на здравните управляващи за предотвратяване на децата, учениците и личния състав в институциите от епидемията от ковид.

Допълнителни 60 млн. лева се обезпечават по плана за поддръжка на медиците на първа линия в битката с COVID-19, финансиран по ОПРЧР

Допълнителни 60 млн. лева ще бъдат ориентирани към процедурата “Защита на популацията от закани за публичното здраве, породени от пандемични кризи”, в границите на която се обезпечава поддръжка, отбрана и спомагателни хонорари за медицинските лица, които са на първа линия в битката с COVID-19 и са най-застрашени от заразяване. Бенефициент по плана е Министерството на здравеопазването. Финансирането на процедурата е по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 (ОПРЧР) на Министерството на труда и обществената политика.

На днешното си съвещание държавното управление даде единодушие Управляващият орган на ОПРЧР да наддоговори с 60 млн. лева бюджета на Приоритетна ос 1 на оперативната стратегия - „ Подобряване на достъпа до претовареност и качеството на работните места “ и да подписа анекс към контракта по плана с Министерството на здравеопазването за обезпечаване на в допълнение финансиране в същия размер.

Осигуряването на спомагателния запас се постанова, защото с настъпването на есента се чака увеличение на заболеваемостта и утежняване на епидемиологичната конюнктура в страната. Това ще наложи цялостна готовност на личния състав на здравната система, който би трябвало да работи редовно и дейно при по-голямо натоварване и стрес, с цел да успее да обезпечи благонадежден отговор на провокациите на пандемията. Отпускането на спомагателна финансова помощ по процедурата е от национално значение, защото запазване на здравето на медиците е от основно значение за недопускане на заразяване на популацията като цяло, както и във връзка с опциите за даване на лекарска и болнична помощ на към този момент инфектираните лица.

Правителството утвърди план на нов Закон за виното и спиртните питиета

Правителството утвърди план на нов Закон за виното и спиртните питиета, направен взаимно от Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на стопанската система. Промяната му е обвързвана с нуждата от осъществяване на рекомендации от страна Европейската комисия (ЕК) във връзка с съответни разпореждания, които водят до разминавания сред настоящото право на Европейски Съюз и прилагания закон сега у нас.

Ще се контролират по нов метод публичните връзки, свързани с изискванията и реда за произвеждане, преправка, търговия и надзор на гроздето за вино и спиртни питиета, както и ръководството и контрола на лозаро-винарския капацитет.

Включени са разпореждания, според които продуктите от лозаро-винарския бранш, следва да се създават по правила за енологичните практики и ограничавания. Етикетирането на продуктите ще бъде съобразено с измененията в настоящата в региона европейска правна рамка. Целта е да се подсигурява публичното здраве и упованията на потребителите във връзка с качеството и индустриалните способи.

Законът контролира статута на лицата, които създават и оферират винено грозде и лозаро-винарски артикули, както и плодови виновност и оцет.

С плана на новия нормативен акт ще се предотвратяват нелоялни практики, с цел да се реализира бистрота и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени питиета. Установяват се характерни избрания и условия за ракия, мастика, и дестилатите за тяхното произвеждане. Тези избрания акцентират обичайния темперамент на българските питиета и по-специално на ракията. Разписани са правила за произвеждане на спиртни питиета с географско напътствие.

Приета е смяна в Наредбата за здравната експертиза

Министерският съвет одобри Постановление за допълнение на Наредбата за здравната експертиза. С смяната на наредбата се цели да се преодолее нормативната празнина след правосъдната анулация на т. III от Методиката за използване на отправните точки на оценка на трайно понижената продуктивност (вид и степен на увреждане) в проценти към Наредбата за здравната експертиза.

Ще се сътвори опция за пълноценна работа на ТЕЛК и НЕЛК при реализиране на здравната експертиза на лицата, декларирали нуждата от такава, ще се обезпечи обективност и равнопоставеност при оценяването на ТНР/ВСУ във връзка с всички заинтригувани лица. Ще се подсигурява правдивост при реализиране на здравната експертиза, като се разграничат по-леките случаи, при които лицето има две или повече увреждания, от които единствено за едно от тях в отправните точки за оценка е избран % - 50 или над 50 на 100 от случаите, при които са налице две или повече увреждания, само че минимум две от тях са с избран % ТНР/ВСУ - 50 или над 50 на 100.

Освен това няма да се допусне ощетяване на заинтригуваните от освидетелстването/преосвидетелстването лица, от позиция на последващата обществена експертиза и полагащите се по отношение на нея обществени придобивки.

Наредба регламентира свързването на имотния указател, кадастъра и редица осведомителни системи

Министерството на правораздаването и Министерството на районното развиване и благоустройството оферират да бъде призната разпоредба, която да регламентира достъпа до данните в имотния указател, кадастъра и редица други осведомителни системи.

Сред главните нововъведения в правния режим, които се оферират, е подробното споразумяване на условията и взаимоотношенията при поддържане на към този момент основаните осведомителни системи на кадастъра и на имотния указател в трите им съществени съставния елемент: администриране на процесите на употребата и поддържането на самите системи; поддържане на данните в настоящ и меродавен вид; и техническото поддържане на системите и на включените в тях съставни елементи.

Предвижда се подробна правна уредба за потреблението на осведомителните системи, както и правила за въвеждане и актуализиране на данните и за даване на информации и на услуги от осведомителните системи.

Уреден е директният, в това число далечен достъп до данните в осведомителните системи.

Регламентирани са разпоредбите за продан на данни с други осведомителни системи: Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ), Единния държавен указател на стопанските субекти в Република България (БУЛСТАТ), Регистъра на популацията - Национална база данни "Население ", комерсиалния указател и регистрите на държавните и общинските парцели, както и със профилираните осведомителни системи по член 32, алинея 1, т. 2 ЗКИР.

Разширяват се електронните услуги, изпълнявани посредством осведомителните системи на кадастъра и на имотния указател, и се основават предпоставки за повишение на тяхната електронизация.

По този метод ще се реализира облекчение на административната тежест за бизнеса и жителите посредством значително елиминиране на процесите, изискващи персонално наличие.

Приети са промени в Правилника за използване на Закона за отбрана на класифицираната информация

Министерският съвет одобри промени в Правилника за използване на Закона за отбрана на класифицираната информация (ППЗЗКИ).

Правилникът се привежда в сходство с влезнали в действие промени на Закона за отбрана на класифицираната информация и признати подзаконови нормативни актове по неговото използване в интервала 2017-2020 година и нуждата от синхронизирането и усъвършенстването на уредбата, в това число намаляването на административната тежест за жителите.

Изменението и допълнението на ППЗЗКИ е съответен отговор на все по- бързо разрастващите се опасности и закани за сигурността на класифицираната информация и изключително в региона на информационните и осведомителни технологии. Резултатите от разбора на практическото използване на настоящите правила изискват предприемане на навременни регулаторни промени. Това обезпечава опция за използване на съответни и съответни на рисковете и заканите на практика ограничения за отбрана на класифицираната информация. Предложените промени и допълнения синхронизират и усъвършенстват уредбата в региона на отбраната на класифицираната информация.

С Постановлението се понижава административната тежест за лицата, по отношение на които ще се прави процедура по изследване за надеждност за достъп до класифицирана информация, посредством отпадане на условията за нотариална легализация на декларацията по член 74, алинея 2, т. 1 от Данъчно- осигурителния процесуален кодекс, за показване на служебна записка от Националната следствена работа, удостоверяваща неналичието на формирани предварителни производства за осъществени умишлени закононарушения от общ темперамент и за удостоверение за съдимост, удостоверяващо условия, касаещи осъждания за умишлени закононарушения от общ темперамент, без значение от реабилитацията.

ББР ще взе участие в самодейността „ Три морета “

Правителството одобри Решение за одобрение присъединяване и установяване на представители на „ Българската банка за развиване " АД в Инвестиционния фонд към Инициатива "Три морета ".

Инициативата „ Три морета " е политически план на ниво държавни глави на 12 държави-членки на Европейски Съюз: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. Тя се развива като прагматична платформа за районно съдействие с главен фокус развиване на съдействието в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаване на по-голяма съгласуваност сред тях по линията Север-Юг в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.

Дейността на фонда е в допълнение към към този момент съществуващите фондове по линия на Европейски Съюз и е ориентирана към финансиране на планове, свързани с инфраструктурата на превоза, енергетиката, цифровите технологии и прочие, с оглед компенсиране на разликите в развиването на обособените райони на Европейския съюз. Оценката за нужните за района на Инициативата „ Три морета " вложения в региона за транспортната инфраструктура до 2030 година е 290 милиарда евро, за енергетиката 87 милиарда и за цифрова инфраструктура 130 милиарда евро.

Фондът на „ Три морета “ ще бъде пазарно насочен във връзка с финансираните планове — ще се финансират единствено планове, които имат възвращаемост, и то съизмерима с възвращаемост от интерес за частни вложители. Очаква се Фондът да даде приоритет на плановете на главните спонсори. Грантове могат да бъдат включени в структурата на плановете, където е належащо, или при положение, че планът не е напълно банкируем.

Участието на „ Българската банка за развиване " АД в Инвестиционния фонд е обвързвано с декларация за обвързване за минимална вноска на стойност от 20 000 000 евро, която сума да бъде обезпечена от лични средства на "Българска банка за развиване " АД.

С друго държавно решение вицепремиерът Екатерина Захариева е избрана за Национален координатор от българска страна на Инициативата „ Три морета ". Правата и отговорностите на Националния координатор включват да управлява и коор
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР