Одитират всички системи на НАП. Това заяви финансовият министър Владислав

...
Одитират всички системи на НАП. Това заяви финансовият министър Владислав
Коментари Харесай

След хакерската атака: Одитират всички системи на НАП

Одитират всички системи на Национална агенция за приходите. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който пристигна в Народно събрание дружно с вътрешния министър Младен Маринов, с цел да изясни за хакерската офанзива над масивите на Национална агенция за приходите. Горанов и Маринов успокоиха депутатите и българите, че няма причина за терзания. Въпреки това Горанов дефинира случилото се като " най-сериозната до момента известна хакерска офанзива ". Но съгласно анализите информацията в изтеклите данни не е задоволителна, с цел да може да се направи явен и безапелационен извод за имущественото положение на засегнатите лица.

Няма причина за терзание от това приключване на данни, съобщи Горанов в Народното събрание и се извини обществено на всички наранени жители. По думите му потенциалът на Национална агенция за приходите не е обиден, информацията продължава да бъде предпазена. Въпреки това, щяло да се направи одит на всички системи на приходната организация. Той още веднъж подсети, че 3% от базата данни на Национална агенция за приходите била наранена от офанзивата.

Горанов изясни, че информацията е изпратена до медиите от съветски домейн, само че посочи, че изявлението му не е опит за упрекване на съветската страна, а фактологията на домейна. 30-40% от данните в изтеклите файлове се съдържат и в базата на Национална агенция за приходите, е посочила инспекцията. Те обаче не са консистентни и това е 1 от общо 60-те бази данни, с които Национална агенция за приходите работи, изясни Горанов.

Отново бе изтъкнато, че офанзивата се дължи на потреблението на накърнимост на 1 от 144 електронни услуги на Национална агенция за приходите - системата, която дава опция на български жители, които са направили покупки на територията на непозната страна, да желаят възобновяване на Данък добавена стойност у нас. По-голямата възможност е нерегламентираният достъп да е сбъднат отдалечено, само че не е отстранена опцията за недобросъвестно деяние от вътрешната страна. Той успокои, че няма нарушена или изгубена информация от Национална агенция за приходите. Финансовият министър изясни, че би трябвало да е в непрекъснато съревнование с тези образовани младежи, които желаят да натрият носа на държавните управления. Горанов изясни, че изтеклата информация съдържа данни и от други администрации, с които служебно обменя данни и даде образец с инспекция за здравния статус и дали сме обезпечени.

Горанов даде да се разбере, че имат насоки от кое място е офанзивата. Не са изтекли още 48 часа, дано още малко поработим и сме подготвени да участваме във всевъзможен спор по тематиката, обърна се министърът към депутатите. Според мен задачата на сходни терористични похищения върху информацията не са в услуга на никого, сподели Горанов. И добави, че не би трябвало да се хвали държанието на сходни хакери. Вътрешният министър Младен Маринов пък изчете хронологията на абсурда и изясни, че по случая работят ДАНС, Държавна организация " Електронно ръководство ", IT отделът на Национална агенция за приходите и ГДБОП. Съхранени са всички налични логове в системата на Национална агенция за приходите, изясни той. Маринов даде да се разбере, че България не е желала подпомагане от съветската страна, а единствено от съветския уебсайт, където са качени данните, само че още нямало отговор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР