Одеса. Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и

...
Одеса. Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и
Коментари Харесай

Председателят на НС Димитър Главчев в Украйна: Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и защитата на техните интереси е сред приоритетите на Народното събрание

Одеса. Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и отбраната на техните ползи е измежду целите на Народното събрание, съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с българската общественост във Всеукраинския център за българска просвета в Одеса. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, беше на двудневно посещаване в Украйна. В състава на делегацията бяха заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на Групата за другарство България – Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и националният представител Ахмед Ахмедов.
Димитър Главчев акцентира, че българската общественост играе ролята на мост във взаимоотношенията сред двата народа и спомага за активизиране на връзките сред двете страни в разнообразни области. Можем да отбележим с горделивост, че украинските жители с български генезис са носители на доста от най-хубавите качества на българската нация, уточни той. Председателят на Народното събрание означи, че, като лоялни жители на Украйна, те резервират възприятията си към своята прародина и желаят да запазят и българските обичаи, език и еднаквост. Затова за нас добруването на тези хора е изключително значимо, добави той. Димитър Главчев изрази вяра за намерено разискване на проблемите и взаимното им решение с украинските управляващи, с които съгласно него е построено положително равнище на взаимоотношение.
Убедени сме, че продължаването на политиката на запазване на традициите, езика, културата и обичаите на българските общности в Украйна, в сходство с нейната Конституция и интернационалните й задължения, е най-хубавата гаранция, че сънародниците ни и отсега нататък ще бъдат мост на съдействие на страната с България и Европейски Съюз, както и фактор за реализиране на нейната европейска вероятност, уточни Димитър Главчев. Той показа своята угриженост по отношение на приемането на новия закон, който съгласно България основава риск от засягане на правата на над 200 – хилядното българското национално малцинство в Украйна, в случай че измененията в стратегиите за образованието за по-широкото проучване на украински език бъдат осъществени за сметка на проучването на майчин език. От срещите ни в Украйна и от украинското посолство в София получихме уверения, че тези нововъведения няма да доведат до ограничение на правото на българското национално малцинство да се образова на майчин език, добави Димитър Главчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР