очти два дни след като изрази принципно одобрение на сделката

очти два дни след като изрази принципно одобрение на сделката ...

Тръмп ще блокира сделката с TikTok, ако ByteDance остане.

очти два дни след като изрази принципно одобрение на сделката между Oracle и ByteDance за TikTok, американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да я подпише, ако китайският собственик на социалната мрежа не предаде контрола ѝ, съобщава в. The New York Times.

Реакцията на Тръмп идва след като ByteDance заяви, че ще запази 80% от контрола в новата компания TikTok Global, която ще придобие американския бизнес на социалната мрежа. Освен това няма да предаде програмния код на TikTok на Oracle.

Тръмп не хареса изявлението и обяви пред журналисти, че ByteDance трябва "да няма нищо общо, а ако имат, няма да направим сделката". Той все още държи TikTok в САЩ да се ръководи изцяло от американски компании и да е собственост на местни фирми. "Ако открием, че нямат пълен контрол, няма да одобрим сделката", казва Тръмп отново, този път в предаването "Фокс и приятели".

Проблеми има и между самите компании, които участват в сделката. В Китай ByteDance обяви, че няма да прехвърли алгоритъма си на американските фирми и ще запази мажоритарния дял в новата компания. В САЩ обаче Oracle описа сделката по по-различен начин. Според нея, TikTok Global ще бъде с разделена собственост на дялове, като мажоритарният дял ще е на американци, а ByteDance "няма да има собственост" в компанията.

Нестабилността на сделката и отношенията между компаниите в нея отново повдига съмнения, че тя ще се реализира до края на тази седмица. Срокът първоначално беше до 20-ти септември т.г., но беше удължен с една седмица след като Oracle, Walmart и ByteDance обявиха партньорството си.

Удълженият срок беше даден, за да могат регулаторите да разгледат предложението и да дадат своето становище. Разбира се, винаги остава възможност срокът отново да бъде удължен, но ако в крайна сметка това не се случи, а сделката не бъде одобрена, TikTok може да стане недостъпна в САЩ.

Източник: vesti.bg