Очите се нуждаят от специална защита от вредните слънчеви лъчи,

Очите се нуждаят от специална защита от вредните слънчеви лъчи, ...

Кои са най-полезните и най-вредни храни за очите.


Очите се нуждаят от специална защита от вредните слънчеви лъчи, за да са здрави, особено през лятото, когато греенето е силно и прекарваме повече време навън. Влиянието на ултравиолетовите лъчи е пагубно за очите, както и за кожата. Но има още едно нещо, което е от значение, когато става дума за очно здраве и това е храната. Не само предпазните мерки отвън играят роля за състоянието на нашите очи, но и „горивото“, с което зареждаме телата си отвътре, тоест храната.

Някои хранителни продукти имат свойството да подобряват здравето на очите и да стимулират зрението. В тях се съдържат хранителни вещества, които подпомагат функциите на всяка съставна част от зрителния орган.

Същевременно някои храни са изключително вредни за очното здраве и трябва да бъдат избягвани.

Най-полезните храни за очите

Риба

Рибата е изключителен доставчик на омега-3 мастни киселини. Те са много важни за здравето на очната тъкан, както и за сърдечносъдовата и нервната система. Рибеното масло може да намали усещането за сухота в очите, да потисне възпаленията в тях и да облекчи уморени очи вследствие на работа с компютър.

Телешко

Телешкото е богато на цинк. Този минерал участва във важни процеси на имунната система, зрението, нервната система, сърдечносъдовата система. При дефицит на цинк в организма тези системи страдат, включително се наблюдава и влошено зрение. Една от най-важните функции на цинка е участието му в превенцията на макулната дегенерация. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg