Очите ни са изложени целогодишно на въздействието на слънчевите лъчи.

...
Очите ни са изложени целогодишно на въздействието на слънчевите лъчи.
Коментари Харесай

Слънцето – въздействие върху зрението и как да се предпазим?


Очите ни са изложени целогодишно на въздействието на слънчевите лъчи. Основното значение на слънчевите очила е те да защищават зрението от нездравословното деяние на лъчите от ултравиолетовия набор. Това е повода изборът на подобаващи очила да е с толкоз значимо значение. В пазарната мрежа се оферират разнообразни типове слънчеви очила, само че надалеч не всички обезпечават задоволителна защита.

Основно заболяване, което се свързва с дългогодишно излагане на нездравословното въздействие на ултравиолетовите лъчи е катарактата. Непосредствено след дълготрайно излагане на слънце без защитни средства може да се развие фотоконюнктивит или фотокератитът (следствие повредена роговица). При конюнктивита е налице парене, фотобоязън, сълзотечение, зачервяване, до момента в който при фотокератит клиничната картина е по-тежка – налице е изразена болежка, със мощно раздразнение.

Соларният ретинит е относително по-рядко положение, което се получава при непосредствено гледане към слънцето, да вземем за пример при слънчево затъмнение, само че без защитни средства.

Важно е профилактиката по отношение на слънчевите лъчи да стартира от ранна детска възраст. Детските очи са изключително чувствителни.Затова и верният избор на слънчеви очила е от извънредно значимо значение.

От значимо значение е рамките да бъдат прави, с цел да не се основават спомагателни оптически разстройства . Формата на очилата също има роля в обезпечаването на отбрана – множеството очила защищават единствено начело очите, само че в профил също навлизат лъчи, които проникват до по-дълбоко разположените структури на окото. Изборът на по-прилепнали очила и в страничните повърхности е за предпочитане.

Проблемът със слънчевите очила, които се оферират без нужната UV-защита е, че затъмнените стъкла блокират част от забележимата светлина и по този метод се провокира рефлекторно разширение на зеницата. Поради неналичието на предпазен филтър нездравословните лъчи проникват и повреждат вътрешните структури на зрителния орган, а зеницата, заради рефлекторното уголемение не може да блокира навлизането на тези лъчи.

Това изяснява за какво носенето на сходни слънчеви очила (без задоволителна фотозащита) освен не обезпечава отбрана, само че и редом с това потвърдено вреди.

От значение е очилата да бъдат с фактор на отбрана UV-400, което значи, че могат да блокират всички електромагнитни талази с дължина на вълната до 400nm.

Свързани публикации.. Евтините слънчеви очила погубват зрението трайно 1 Слънцето и здравето на очите ни 0 Слънцето - до каква степен е рисково за очите ни? 0

Носенето на слънчеви очила от дълго време не е просто носене на следващия фешън аксесоар. През летния сезон по-дългата отмора и топлото време подготвят визитата на море, само че носенето на очилата би трябвало да бъде освен на път за у дома. Водната повърхнина отразява до 60% от достигналите до нея слънчеви лъчи. Пясъкът също има отразителна дарба, въпреки и по-малка – до 30%.

Периферията на очите също би трябвало да бъде защитена. Подходящи за задачата са моделите наподобяващи по форма очилата за плуване и тези, които употребяват скиорите. По този метод се попречва проникването на слънчевите лъчи и през периферните, непокрити елементи на окото. Цветът не оказва значително значение за отбраната от UV-лъчи.

Слънчевите очила би трябвало да бъдет носени освен през лятото или когато сме на плажа, само че и в планината, в града, както и през зимата. За съпоставяне снежната завивка има способността до отразява до 80% от ултравиолетовите лъчи. Пътната настилка е с отразителна дарба до 70%, а зелените площи – едвам 25-30%.

При планински изкачвания и преходи колкото е по-голяма надморската височина, толкоз се усилва и интензитетът на слънчевите лъчи, което от своя страна затвърждава нуждата от носенето на подобаващи слънчеви очила.

Застрашени в по-голяма степен са някои специалности, които са свързани с излагането на слънчеви лъчи по-често и за по-продължително време. Пример за такива са животновъди, селскостопански служащи, строители и други.
Озоновият пласт изтънява, а в същото време с това и блокирането на ултравиолетовите лъчи понижава. Те от своя страна са рисков фактор за предизвикването на промени, които водят последователно до развиването на катаракта, а в последните години се свързва и отношението на слънчевите лъчи към макулната недъгавост, която зачестява.

На пазара се оферират към този момент и очила за плуване, които също са с UV-защита.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР