Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха окончателно.

...
Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха окончателно.
Коментари Харесай

Очите на паметника на Цар Самуил вече не светят

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха дефинитивно. Може да светнат още веднъж против 3000 лв. от Столичната община, заяви създателят на скулптурата – Александър Хайтов. Според доцент Тодор Чобанов – заместник-кмет по културата в Столична община, не е било планувано очите на Цар Самуил да светят и по тази причина няма да поддържат диодите.
 
Инвеститорът Врабевски подарява на Столична община паметника на Цар Самуил, описа създателят му – Александър Хайтов. Негово решение е очите му да светят и Столична община няма нищо общо. Според доцент Чобанов е било изненада, че очите светят:
 
„ Всички бяха сюрпризирани от тази непредвидена в плана апаратура. Затова в този момент ние не можем да поддържаме система, която не е узаконена по съответния ред “.
 
На друго мнение е създателят – Александър Хайтов:
 
„ Знаеше се авансово, че ще бъде със светещи очи. Той го знаеше и искаше да го махне. Аз не се съгласих и го оставих по този начин “
 
По думите на Чобанов, с цел да светят очите на Самуил още веднъж, би трябвало утвърждение от редица институции и процедурата е дълга.-->
 
Версията на Хайтов обаче е по-различна - той е имал среща с Чобанов, който не се е явил, пратил е различен, който му споделил да подпише, че е отказал да съобщи схемата за светещите очи.
 
„ Онзи човек ми сподели, че скица не са правили, всичко е минало по този начин. Но дадоха обещание да се оправи осветлението. Казаха, че ще дадат скица на осветлението. Казаха, че това ще коства 3000 лв. “, сподели Хайтов.
 
А ето и повода още след откриването на статуята очите да светят:
 
„ Тогава се бързаше, тъй като настъпваха съответни юбилеи - 1000 години имаше. Едно ново минаване на процедурата означаваше 6-8 месеца по институции. Нямаше толкоз време “, сподели Чобанов.
 
Хайтов добави, че каквото зависи от него ще направи гратис, само че диодите с гаранция 10 години и инженерната работа би трябвало да е против възнаграждение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР