Очи в очи с мечка в гората. Внезапната среща се

...
Очи в очи с мечка в гората. Внезапната среща се
Коментари Харесай

Ехооо, бягай, Бабо Мецо…

Очи в очи с мечка в гората. Внезапната намира се случва в Рила и е снимана от екскурзиант.

Клипът провокира вълна от мнения в обществените мрежи.

Димитър Пенчев е на разходка измежду дърветата в планината. Там има среща, която няма да не помни през целия си живот.

" Аз съм малко късоглед, вървим с зет ми… И виждам доста странна походка на животно – първо помислих, че е куче… наедрял питбул. Той вика: " А, бе какъв питбул, това е мечка! "
Вместо да изпадне в суматоха Димитър снима всичко с телефона си.

Предишният ден е прочел листовка по какъв начин да действаме при среща с мечка. Веднага ползва знанията и стартира да вика: „ Ехооо..... Ехо... Бягай, бягай, Бабо Мецо.... Не се чуди! “

Целият клип продължава съвсем 2 минути. През цялото време мечката стои против туристите, не изпитва боязън, само че и не демонстрира експанзия. Накрая животното взема решение да се отдалечи
Според биолога и експерт по мечките Стефан Кюркчиев Димитър е постъпил вярно

" Това, което се вижда от клипа – че е младо животно, млада мечка, може би 2-3-годишна. Няма в нея безусловно никаква експанзия. Тя просто преценя обстановката, преглежда, чуди се накъде да хване – и няма безусловно никаква заплаха за индивида ", разяснява Кюркчиев.

Той припомня, че е по-опасно, в случай че има дребни мечета.

" Те са много ревностни родители, постоянно си пазят децата. Не тръгвайте да бягате. Отстъпвайте постепенно обратно, отдалечавайте се от мечетата. И в никакъв случай не заставайте на пътя сред мечката и мечетата. Тогава тя си ги пази ", поучава биологът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР