Очевидно в „сезона на безкрайните далавери“ , всяка информация за

...
Очевидно в „сезона на безкрайните далавери“ , всяка информация за
Коментари Харесай

Базата на БЧК в Созопол възбуди апетити

Очевидно в „ сезона на безкрайните далавери “, всяка информация за подготовка на следващ удар и "усвояване " на държавно имущество от хора,намиращи се в непосредствена непосредственост до висшето управление на страната, изостря сетивата.

Преди дни от страницата на една бургаска медия изпълзя информация, че в редицата от кавги към „ апартаментгейт “, тераси за определени, къщи за посетители и още купища разкрития за използването на властта в частна изгода, изплува и името на Български червен кръст. Хуманитарната организация по своята същина е доброволна и е част от Международното червенокръстко придвижване.

Според въпросната обява управлението й е обсъждало хрумвания за разпореждането с един от най апетитните парцели, благосъстоятелност на организацията. Той е ситуиран на самия бряг на залива, на ул.”Черно море” №1. Става въпрос за националния образователен център на БЧК, който заема близо три декара, дружно с триетажна постройка с четири секции,строена в средата на осемдесетте години на предишния век.

По предложение на Националния съвет на организацията, който е неин основен изпълнителен и инициативен орган, управляван към този момент 18 години от акад. Христо Григоров (от 2001-а насам), общото заседание на организацията е взело решение да се търсят възможости морската база да бъде разширена и ремонтирана.

Заговори се за някакъв

тайнствен израелски вложител

от който се очаквало да построи нова постройка на терена на сегашната образователна база, чиято разгърната повърхност да бъде 1 650 кв.м. Срещу уговорката да вдигне още два етажа на остарялата постройка и да я ремонтира.

Това на процедура би била много доходна договорка за бъдещия вложител, като се има поради, че от парцела се разкрива прелестен аспект и към морето, а и най-красивата панорама към античния град. Да не приказваме за естествената „ екстра “ пред постройката, където има естествена скална тераса, от която по стълбички непосредствено се слиза до личния плаж въз основата.

Това може би е едно от последните незастроени кътчета в един от най-старите български градове, чиято история стартира от античността, правоприемник е на гръцката колония Аполония.

Само по себе си на процедура това място е скъпо. За да разберем причините на управлението на Българския Червен кръст да предприеме сходни дейности се свързахме с ръководителя на организацията акад. Григоров. Пред „ Банкеръ “ той сподели, че в действителност са били разисквани някои хрумвания за развиването въз основата, само че към този момент ставало дума само за изследвания и разбори.

Той не отхвърли, че е обсъждан вид за търсене на вложител, само че по-скоро мненията клоняли към ремонт на постройката със лични и заемни средства. Според ръководителя на Червения кръст, разширението и ремонта въз основата би глътнал 7-8 млн.лева. И в случай че не могат да бъдат обезпечени, евентуално ще би трябвало да се потърси и „ непозната помощ “. Председателят сподели, че по този начин или другояче ремонт е нужен, а по какъв метод ще бъде изработен би трябвало да реши Общото заседание на организацията. Григоров се кълне, че въпреки и през годините да е имало доста апетити към парцелите на БЧК, той не би разрешил да бъде поставено леке на престижа на организацията, която съществува от 140 години. А още по-малко да се лиши от този парцел.

В същото време обаче Григоров, не можа да даде прецизен отговор на въпроса ни по какъв начин тъкмо се употребява тази база. По наша информация половината от нея (две от секциите) от години действат като хотел, който е предан чартърен. Григоров сподели, че това е методът да се подържа финансовото положение на организацията, само че на въпроса кой е наемателят и при какви финансови условия стопанисва тези част от постройката, отговори, че не може да даде прецизен отговор.

Проверка на „ Банкеръ “ сподели,

че всъшност двете секции се популяризират в интернет като фамилен хотел „ Арена “.

Позвънихме в хотела и научихме, че наемателят е едноличният търговец "Арена - Цоньо Христов ". Името на Христов стана известно около сагата с концесията на плаж "Созопол - централен ". За него преди две години министърът на туризма Николина Ангелкова се закани, че щяла да скапе двадесетгодишния му контракт поради нарушавания и несъблюдение на някои от клаузите в договора. Доколкото сме осведомени обаче, тази закана на туристическата началничка, по този начин и не се извърши и Христов си остана господар на плажа, макар че през лятото на предходната година беше разгласен конкурс за нов концесионер, а през октомври публично беше обявено, че той е определен и това е сдружението "Ауто фактор ".

Всъщност компанията на Цоньо Христов имаше 20 - годишен контракт за стопанисване на централния плаж на Созопол от 1999-а, който изтича през лятото на тази година. Напъните на министър Ангелкова да приключи контракта бяха аргументирани с редицата кавги към това сдружение, като се стартира от неизплатени заплати на работещите в него и се стигне до заграбена плажна линия. По това време локални хора се оплакваха, че целият бряг бил ангажиран с чадъри и шезлонги против високи такси и концесионерът не се съобразявал с условието на закона за съществуване на свободни площи. Христов направил ВИП зона с шезлонги и чадъри даже на скалите - против 20 лева такса дневно.

Що се отнася до цената,на която е предан хотела на Българският червен кръст, няма по какъв начин да се разбере, защото договорите с частните сдружения не са обществени. В същото време обаче от интернет уеб страницата на хотела излиза наяве, че той разполага с 80 стаи, които се търгуват в „ ценовия диапазон от 17 до 36 лева на легло. Отзивите в интернет форумите за него обаче надалеч не са лицеприятни. Коментарите потеглят от нечистотия и стигат до надменно обслужване...

Но това въпреки всичко е грижа на притежателя на постройките, който би трябвало да изисква от наемятелите си да поддържат „ положителното име “ на организацията...

По наша информация при разискването на „ вероятностите “ за развиване въз основата в Созопол, единственият човек, който е бил запазен към възмоността да се търси външен вложител е бил зам.министърът на младежта и спорта - доц.Стоян Андонов. От протокола от второто съвещание на постоянната сесия на 66-тото Общо заседание, извършено на 17 май, който ни беше възложен от единият от юристите на организацията – Димитър Димитров, Андонов е изискал „ да бъде проучена нуждата и всички благоприятни условия за реновиране на постройката, за реконструиране посредством нейното надстрояване, продължение или изцяло създаване на нова постройка със средства на БЧК, с планово финансиране или нисколихвени заеми “.

Макар и синтезиран този „ дубликат –извлечение “,

който беше възложен на „ Банкеръ “ и в който дебатите по тематиката не бяха отразени, излиза наяве, че Андонов не е бил напълно склонен в базата, в която се образоват кандидат-спасители, да се появи и различен господар. Очевидно реакцията на някогашния началник на Катедра „ Водни спортове “ към Национална спортна академия „ Васил Левски “ доцент Стоян Андонов е била предизвикана от ясното схващане, че в случай че се появи вложител, разпоредбите още веднъж ще бъдат изменени.

Пред „ Банкеръ “ Андонов сподели, че неговата теза е била възприето от Ощото заседание. А и аргументът му, че когато се подписва договорка нещо да се даде против инвестиция, няма по какъв начин,независимо кой е вложителят, той да не си е направил сметката по този начин, че за него тя да бъде оптимално преференциална.

Както знаем преференциалното и неизгодното в българската бизнеспрактика е много игриво и спорно, когато за един нещо е „ преференциално “, има и различен за който не е. Независимо от това обаче, от протокола на въпросното съвещание излиза наяве, че въпреки всичко е оставена малка врата и за разновидността да се притегли вложител.....

А какво ще се случи от тук насетне, може единствено да се гадае.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР