Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността

...
Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността
Коментари Харесай

Манолова: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв., затова искат да ги отменят

Очевидно усилието да спасим машинния избор и посредством него честността на изборите се оказа на вятъра за властта, разяснява омбудсманът Мая Манолова на ексклузивен брифинг във вторник във връзка законодателното предложение на ръководещите да анулират машинния избор за локални и парламентарни избори.

" Истината е, че машините изобличиха кражбата на избор. Затова се предлага да се отстранен ", сподели Манолова.

Тя оспори като погрешен аргумента на ръководещите, че машинното гласоподаване е малко употребявано: " Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа организация мери настройките на гласоподавателите за гласоподаване с машини и 54% от българските жители споделиха " да " на машинното гласоподаване. Въпреки неналичието на осведомителна акция, макар издадените инструкции в последния миг, макар пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са дали своят вот повече от 50% от гласоподавателите, а в 340 секции сред 40 и 50% ".

Не е правилно, че машинното гласоподаване не е понижило недействителните гласове, твърди още Манолова: " Абсолютно погрешен мотив, тъй като при гласуването с машина въобще е невероятно подаването на недействителна бюлетина. такава алтернатива не съществува ".

Според омбедсмана машинният избор не оскъпява изборите: " Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР