Очевидно Цветан Цветанов беше силна фигура в ГЕРБ и ако

...
Очевидно Цветан Цветанов беше силна фигура в ГЕРБ и ако
Коментари Харесай

Следизборни анализи: Усети ли се липсата на Цветанов за ГЕРБ на изборите

Очевидно Цветан Цветанов беше мощна фигура в ГЕРБ и в случай че там в действителност се е случил сериозен раздор, хората му би трябвало да бъдат прочистени. Това съобщи политологът проф. Михаил Мирчев в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия.

Той направи коментар за предстоящата Национална работна среща на ГЕРБ през днешния ден. На нея се чака да бъдат гласувани промени в устава, касаещи номинирането на кметове.

Според доцент Румяна Коларова е било предстоящо "Цветанов да не бъде толкоз подкрепяща фигура на тези избори ". Тя дефинира резултата от локалния избор като триумф за ГЕРБ, макар че изгуби няколко области. Доц. Коларова счита още, че ГЕРБ са се показали добре и на евроизборите.

"Хич не е неприятно, че картата е пъстра. Това е освен народна власт и плурализъм, а и шерване на властта. Не съм доста сигурна кое е породило напрежение. Основна тематика на спор беше дали в действителност хора с 3-4 мандата би трябвало да бъдат още веднъж номинирани за кметове ", разяснява доцент Коларова.

"ГЕРБ означиха триумф. Друг е въпросът, че при всеки триумф има и проблеми и бъдещи задания. Ясно е, че задачата, предвид на която ще се прави разбор, е бъдещите парламентарни избори. Това е несъмнено. Това са идващите избори. Тази година беше обвързвана с два типа избори, с които ГЕРБ се оправи добре ", добави тя.

"Един от знаменателните обстоятелства е, че ГЕРБ до момента постоянно се явява на избори независимо. Този път на не малко места почустваха вътрешна неустойчивост и започнаха да вършат обединения, по сходен метод, както Българска социалистическа партия правеше преди 20-ина години. Това е реалност, който не трябва да пропущаме, тъй като като чертаем линията и тук било синьо, там било синьо, т.е. гербаджийско, в действителност към този момент не е напълно чисто синьо. Вече има много комплицирани конфигурации, които избавиха на доста места ГЕРБ на тези избори ", разяснява проф. Михаил Мирчев.

Междувременно двамата политолози разясниха и вота в София. Коларова посочи, че за нея Мая Манолова е едно политическо камикадзе.

"С политическата си гибел печели победа. Оказва се, че Мая Манолова е политически мъртвец, само че също толкоз са и провалите за десницата. Тя споделя, че ще прави европейска гражданска самодейност, само че какво тъкмо значи това. Това е нещо, което Йорданка Фандъкова може да направи, само че Манолова - не ", уточни доцент Коларова.

Според Мирчев няма алтернатива Манолова да желае лидерски пост в Българска социалистическа партия, тъй като действително не се е върнала в левицата.

"Тя ще потвърди дали има бъдеще и какво ", разяснява проф. Мирчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР