Очевидно през 2018 волатилността ще бъде един от факторите, които

Очевидно през 2018 волатилността ще бъде един от факторите, които ...

Крайно наложително е централните банки да повишат лихвите.


Очевидно през 2018 волатилността ще бъде един от факторите, които ще влияят на пазарите. По никакъв начин не можем да кажем, че даден актив ще бъде защитен. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Виждаме, че централните банки са в патова ситуация от гледна точка на това, че когато през 2007-2008 се намесваха на пазарите, основният аргумент бе сериозният риск от финансов крах, от цялостната структура на финансовата система. Сега подобен риск поне в краткосрочен план със сигурност не съществува. Виждаме от икономическа гледна точка добри данни. Реално ако има обаче някакъв пазарен шок, то аргументите, свързани с намеса на централната банка изглеждат доста неясни“.

Той посочи, че икономиката върви добре, инфлацията се повишава и може би ще достигне доста близо до 2%, както е таргета при Фед и при останалите централни банки.

„Ако се случи примерно сериозна флуктуация надолу и някакво притеснение за системен риск на чисто пазарно ниво, централните банки по никакъв начин не могат да реагират към днешна дата“.

Според Сиркаров е крайно наложително централните банки да форсират малко или много процеса на повишаване на основните лихви, на изтегляне на ликвидността, на участието на централната банка в икономическите процеси.

„За да може при евентуално негативно стечение на обстоятелствата да имат буфер, лостове, с които да влияят малко или много вербално или директно върху очакванията и настроенията на пазарните участници“.

Какво да очакваме от пазарите през тази година? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria
По публикацията работи: Екип на Bloomberg

Източник: dnes.bg