Очевидно има и външен натиск Македония да стане ускорено член

...
Очевидно има и външен натиск Македония да стане ускорено член
Коментари Харесай

Първанов: Има външен натиск Македония ускорено да стане член на ЕС и НАТО

" Очевидно има и външен напън Македония да стане ускорено член на Европейския съюз и НАТО ", съобщи президентът 2002-2012 година Георги Първанов пред Българска национална телевизия. Той дефинира визитата на македонския министър председател Зоран Заев и знаците, дадени по време на срещата с Борисов като добра вест.

По тематиката за подписването на контракта за добросъседство той е на мнение, че " най-вероятно ще повторим декларацията от `99 година и ще я назовем контракт ". Той добави, че е песимистичен дали договорът ще реши проблемите сред двете страни, само че би трябвало да се върви към подписването му, тъй като е значимо да решим дълготрайно нашите проблеми. " На нас ни трябват години, десетилетия работа. На нас ни трябват публични политически консенсуси, друга медийна среда. Това се основава с доста контакти, с доста разговор ", счита той.

В коментар за словесните престрелки сред институциите поради покупката на нов вид изтребител за потребностите на армията Първанов съобщи, че " прекалено много загрубя дебата към тази тематика " и тя отвори наклонност за спор сред институциите.

" Твърде рано е за подобен спор... това ще затлачи българската политика доста съществено ", счита Първанов. " Тя (темата) накърнява облика на България. Ние започваме дебата с някакви обвинявания за корупция, преди да се е чуло нещо съответно ", сподели още той. Според него е редно да се чуят причините на експертите, тъй като до момента са се чули " всевъзможни странни причини ".

Първанов разяснява и тематиката за КТБ след разсекретяването в петък и на втората стенограма от диалозите при президента Росен Плевнелиев преди оповестяването на банката в неплатежоспособност. " Проблемът в действителност е доста сериозен. Проспан е несъмнено от институциите, несъмнено най-вече от Българска народна банка ", счита той. " Важното е прокуратурата да си свърши работата ", добави той и сподели, че прочетеното в стенограмата не го е изненадало с нищо, " дребна седянка е този съвещателен съвет ".

Той прикани да се отворят икономическите досиета на прехода, не да се приказва само за КТБ. " Има толкоз доста далавери в българския преход ", счита той, само че уточни, че не може да приказва съответно, тъй като сходни диалози се водели с документи.

" Нека стартираме строителството на " Белене ", тъй като колкото повече стоят реакторите, те няма да станат по-малко съветски ", добави още Първанов. Според него Румъния и Турция ще изпреварят страната и " нашата конкурентоспособност ще бъде сведена до най-малко ". Според него " изпуснахме влака " във връзка с газовите планове, само че страната можела да се върне на сцената с по-скромни размери посредством " Турски поток ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР