Очевидно има и други компании, които са високотехнологични, но ние

...
Очевидно има и други компании, които са високотехнологични, но ние
Коментари Харесай

Мат Соейн: Големите търговски вериги трябва да са повече технологично ориентирани

Очевидно има и други компании, които са високотехнологични, само че ние сме много неповторими, в случай че вземете поради набора от действия, които правим, счита Соейн

© Кирил Кирчев Още по тематиката
Ocado се трансформира от онлайн търговец на храни в снабдител на технологии

Британската компания си е сложила за цел да продава автоматизираните си складови системи на други търговци
7 фев 2018
Веригите Carrefour и Fnac Darty се сплотяват при покупката на техника

Целта на партньорсвото е да договарят по-добри условия при доставките на домашен уреди и потребителска електроника във Франция
5 дек 2017
Роботите трансформират логистичния бизнес

Онлайн магазините избират да автоматизират складовете си
31 авг 2017 Британската компания Ocado e най-големият онлайн търговец на хранителни артикули в света. Мат Соейн е общоприет шеф на Ocado Tecnology, подразделението отговорно за развиването и внедряването на технологиите. В него работят над 1200 софтуерни инженери и други експерти, отговарящи за IT и софтуерната инфраструктура на Ocado, в това число и в България. Компанията има и изцяло облачно решение - Ocado Smart Platform (OSP), за автоматизирани хранилища, осъществяване на поръчките и доставки, което предлага на огромните световни вериги. Соейн е приключил математика в Imperial College London и работи в компанията от основаването й през 2002 година Ocado ще взе участие на форума за нововъведения Innovation Explorer, проведен от Innovation Starter и " Капитал ", който ще се организира на 22 февруари в Sofia Event Center. Повече информация за събитието на http://innovationexplorer.bg/.

Какви технологии употребявате в онлайн ритейл бизнеса и по какъв метод могат да трансформират промишлеността като цяло?
- Ще назова три от главните технологии на бизнеса ни. На първо място, това са облачните технологии. Нашата умна платформа отвън складовете се намира в " облака ", по тази причина тази технология е от изключителна значимост за нас. Става въпрос за потреблението на услуга, предоставена от експерт, или една виртуална сървърна среда, която ни разрешава създаването на програмен продукт като услуга. Това значи, че ние можем да изградим нашите платформа и приложения и да ги предоставяме на разнообразни клиенти като платена услуга.

Роботизирането и автоматизирането са другите съществени елементи от бизнес модела на компанията ни. Още от 2002 година Ocado непрекъснато се роботизира и автоматизира. А това значи, че вършим нещата по-точно, с по-голяма успеваемост, непрекъснато търсейки благоприятни условия за нововъведения. Затова имаме и наши лични научни планове в областта на роботиката, които ни оказват помощ да усъвършенстваме нашата умна платформа.



Наред с тези три мога да прибавя и машинното образование и изкуственият разсъдък, които към този момент знаете, че използваме. Умните алгоритмични технологии към този момент са част от арсенала на компанията и използваме тези, които са използвани в избраните обстановки. Правим това от години и без значение дали е за пакетиране на поръчките по допустимо най-хубавия метод или за осъществяването на така наречен разбор на възприятията на клиентите ни от техните мейли. Когато клиентите ни изпратят известие до нашия контактен център, ние сме създали технологии, които правят така наречен разбор на възприятията - те засичат дали потребителят е неудовлетворен от нещо, или пък е благополучен от нещо, като след това тези известия се сортират по тези индикатори, което ни оказва помощ да предоставяме по-добри услуги на клиентите ни.

А по какъв начин се съчетава роботизацията с активността на хората в складовете ви?
- За нас автоматизацията е по-общ термин, макар че значително наподобява на роботизацията. Хората, които нормално работят в тези две насоки, имат сходни качества и умения, само че автоматизацията на компанията е съсредоточена в складовете ни, до момента в който роботизацията е част от научните ни планове, разработвана да оказва помощ на чиновниците ни в осъществяването на дилемите им.

Когато хората си мислят за роботи, си показват по какъв начин роботите ще ги изместят в бъдеще. Според опита на компания ни от 2002 година, в противен случай, личният състав ни нараства всяка година от основаването ни и имаме вяра, че в някои случаи, когато осъществяването на по-малките ежедневни действия от роботите, в които те са и по-добри, основава опцията за хората да се занимават с по-интересни неща.

При представянето на годишните финансови резултати разгласих те, че компанията ще се трансформира от онлайн търговец в продавач на технологи и . Каква е причин а та за решение то ? Смятате ли, че сте достигнали до лимита на онлайн търговията и ще се опитате да си създадете въздействие като софтуерна компания, предоставяйки програмен продукт на други търговци на дребно?
- Смятам, че има няколко фактора. Не сме достигнали лимита на бизнеса си, тъй като във Англия той пораства всяка година с двуцифрени темпове и това е по този начин от основаването на компанията ни. Една от аргументите за тази смяна е, че в случай че Ocado реши да разшири бизнеса си в, да речем, България, Франция или Канада, това допуска съществуването на огромни знания за локалния пазар. Трябва да разбирате какво купуват хората, което е извънредно мъчно, разнообразни типове промоции и така нататък

Поради това, допускам, продаването на платформата на задгранични търговци е по-сигурен метод за разширение на бизнеса на компанията, само че това не е безусловно, тъй като онлайн търговията е достигнала лимита си. В Обединеното кралство тя продължава да пораства всяка година. Смятам, че комерсиалната ни платформа е родена от осъзнаването, че като компания ние сме създали неповторимо предложение. Осъзнахме, че вършим нещо, което никой различен не предлага или най-малко не в подобен мащаб.

Очевидно има някои интернационалните компании, които оферират хранителни артикули от свои лични хранилища, само че площта, която покриват, е доста по-малка. На второ място разбрахме, че сме създали технология, която съчетава всички вероятни технологии и системи. Така, вместо да получаваш другите типове услуги от разнообразни снабдители, ние предлагаме всичко на едно място. Именно на база тези две неща разбрахме, че това е нещо, което бихме могли да продаваме на други компании.

Смятате ли, че огромните търговци на дребно би трябвало да са по-технологични компании като Ocado ?
- Големите търговци на дребно би трябвало да са по-добре технологично-ориентирани. Смятам, че Ocado е неповторима във връзка с многообразие на технологиите. Не мисля, че има друга компания като нашата в света. Очевидно има и други компании, които са високотехнологични, само че ние сме много неповторими, в случай че вземете поради набора от действия, които правим.

Имаме доста типове разработчици, които надлежно работят по разнообразни типове програмен продукт, откриватели по роботика и доста други. Притежаваме голям набор от хора, заети в софтуерни нововъведения, което значи, че има извънредно малко проблеми и действия, за които не можем да открием решение. Иначе казано, в случай че има нещо, което бизнесът желае да прави, можем да се позовем на този богат софтуерен опит. За нас работят над 1200 софтуерни инженери и техният брой пораства непрекъснато.

И в действителност, даже да не притежаваме нужния опит, методът, който нормално използваме, е да намерим хората, които го имат, и да ги поканим да се причислят към компанията. Затова, в действителност, в случай че сте инженер в България и желаете да работите върху друг набор от интервенциите ни, Ocado предлага изключителна работна среда.

Макар да звучи леко егоистично, нашият бизнес модел е неповторим и сме построили софтуерната си база по отношение на него. Например в складовете ни, които по-скоро наподобяват фабрика, някои от оборудванията, които желаехме да изградим, не се предлагаха от никого и по тази причина бяхме принудени да си ги създадем сами. Изградихме собствен личен софтуерен потенциал, тъй като имаме неповторим бизнес модел. Предполагам, че би могло да се каже, че в случай че един търговец предлага същото като останалите търговци, не бихме имали тези усложнения, тъй като в този случай технологията евентуално би била налична от трета страна. Въпреки това да притежаваш техническия потенциал е от изключителна значимост във връзка с гъвкавостта на компанията.

Не се ли страхувате, че други компании като Alibaba и Amazon могат да заимстват вашия бизнес модел?
- На първо място, считам, че някои от тези компании имат сериозен софтуерен потенциал, само че най-малко за момента ние сме единствените, които правят тази активност, а зад нея стои голяма база от знания и софтуерен ноу-хау. Технологията е извънредно значима, в действителност, само че дружно с това би трябвало да притежавате и наблюденията какви тъкмо технологии да разработвате, а също и да добавите личните си знания за бизнес сегмента, в който работите, като комбинирате двете неща. Това не значи че сме отвън заплаха, само че считам, че най-малко за момента се намираме в неповторима пазарна позиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР