Очевидно е, че в София ще има балотаж и той

...
Очевидно е, че в София ще има балотаж и той
Коментари Харесай

Най-новото проучване за първия тур и изхода от балотажа в София

Очевидно е, че в София ще има балотаж и той ще бъде сред претендентите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, разяснява Юлий Павлов от Центъра за разбори и маркетинг, представен от Българска телеграфна агенция.

``
реклама

В пресклуба на организацията той показа резултатите от изследване за електоралните настройки в Столичната община един месец преди локалните избори, написа " Труд ".

На първи тур за Йорданка Фандъкова биха дали своят вот 43,2 на 100 от евентуалните гласуващи, в случай че изборите бяха през днешния ден, за Мая Манолова – 39,2 %, за Борислав Игнатов – 5,1 на 100, за Ангел Джамбазки – 4 %, за Волен Сидеров – 1,2 на 100, за Десислава Иванчева – 0,7 на 100, демонстрират данните.

Изследването е направено измежду 1007 пълнолетни жители на Столичната община сред 20 и 30 септември. Проучването е със лично финансиране и е част от изследователската стратегия на Центъра за разбори и маркетинг.

При балотаж сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за Фандъкова биха дали вота си 47,1 на 100 от евентуалните гласуващи на първи тур, а за Манолова – 42,4 на 100. 10,7 на 100 декларират, че няма да гласоподават на подобен балотаж.

Дали преднината на Йорданка Фандъкова ще се резервира, ще се усили или ще понижава, зависи от това по какъв начин ще протече акцията, означи анализаторът. Трудно е да приказваме за привличане на нови гласоподаватели, акцията би трябвало да е ориентирана към активизиране на тези, които към този момент са създали избор, да излязат и да гласоподават, както и да не се позволява демобилизация, уточни той.

Ако локалните избори се организираха в този момент, ГЕРБ-СДС биха получили 38,7 на 100 от гласовете на евентуалните гласуващи, Българска социалистическа партия – 29,7 на 100, „ Демократична България “ – 7,9 %, Вътрешна македонска революционна организация – 4,4 на 100, „ Атака “ – 1,6 %, „ Движение 21 “ – 1,5 на 100.
За Партията на зелените биха дали вота си един %, за Движение за права и свободи – 0,7 на 100, за АБВ – 0,6 %, за ДБГ и „ Глас национален “ – по 0,5 на 100.

Много е рано за прогнози по какъв начин ще се разпределят съветниците, само че мъчно може да бъде стопена разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, както и мъчно може ГЕРБ да си увеличи резултата и да получи цялостно болшинство, разяснява Павлов.

Според данните 57,1 на 100 от интервюираните сигурно са решили да гласоподават и са решили за кого, 10,3 на 100 считат да гласоподават, само че към момента не са избрали за кого, 15,4 на 100 към момента не са решили дали да отидат до урните, а 17,2 % са безапелационни, че няма да гласоподават.

Очакванията на Юлий Павлов са, че надали ще гласоподават повече от 500 хиляди души в София, като изборната интензивност ще зависи и от акцията. Той посочи, че данните са моментна фотография, а не прогноза.

Повече от три към едно е съотношението сред хората, които считат, че София се е трансформирала към по-добро в последните години, по отношение на тези, които са на мнение, че се е трансформирала към по-лошо, разяснява анализаторът. Според 19,9 на 100 от интервюираните София се е трансформирала към по-добро през последните години, а 31,6 на 100 – по-скоро към по-добро, като общият им общ брой е към 52 %. Няма основна смяна, дават отговор 31,9 на 100, а смяна по-скоро към по-лошо и към по-лошо виждат надлежно 11,9 на 100 и 2,7 %, т.е. към 15 на 100.

Вляво от центъра като политически възгледи се самоопределят към 26 на 100 от интервюираните, 32,2 на 100 се самоопределят като центристи, а вдясно от центъра са 32,5 на 100.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР