Очевидно е, че трябваше да се разхлабят мерките, но ми

...
Коментари Харесай

Йонко Мермерски пред Фрог: Няма да се изненадам, ако между Щаба и премиера възникне противоречие

Очевидно е, че трябваше да се разхлабят ограниченията, само че ми се коства, че шефът на Щаба със зъби и нокти ще се пробва да резервира нещата такива, каквито са. Не е добре, когато някой се вземе за Господ. Няма да се изненадам, в случай че сред Щаба и премиера възникне несъгласие. Защото министър председателят би трябвало се грижи за доста неща, в това число за здравето на нацията и стопанската система ни. А това в един миг ще стартира да опонира на тежките ограничения, които желае да наложи Щабът.
Това сподели пред Фрог нюз Йонко Мермерски, лекар по органична химия и откривател, по отношение на битката с ковид. Ето какво още добави той по тематиката, правейки съпоставяне сред обстановката в Българи и Съединени американски щати, където живее сега:

Г-н Мермерски, неотдавна във Facebook написахте във връзка с битката с ковид в България, че „ това безумно стресиране и плашене на хората “ би трябвало да спре “. Кое ви възмути толкоз?

За страдание във връзка с ограниченията в България, подхванати в битката против ковид, зървам непотребна нервност. Когато липсва плурализъм, изключително в науката, доста елементарно се стига до фашистки или тоталитарни положения. Нормално е първоначално, когато не сме наясно какъв тъкмо е този вирус и какво ни чака, да има блуждаене. Спомнете си, първо мислеха, че става дума надали освен за една простуда. После пък взеха решение, че ще бъде ужасяващо. Но реакцията при всички случаи би трябвало да е флуидна.

Какво имате поради?

В смисъл да се работи съгласно това, което се научава за този вирус. Вече се знае извънредно доста за него. Геномът му е изработен и става дума за амплифициран патоген, с който е работено в лабораторията в Ухан. Видя се, че се касае за общоприет вирус. Президентът на Съединени американски щати Донал Тръмп изрично застъпва тезата, че ограниченията не могат да бъдат в пъти по-ощетяващи от самата болест. Дари да махнем икономическите последици, които са убийствени за стопанската система, здравните вреди и тези върху човешкия живот са по-тежки от вредите на самата болест. С наличната за вируса информация, към този момент може да се търсят способи за излизане от рецесията, на не да стоим сковани и да чакаме да забележим ще мине ли „ цунамито “. Окуражаващо е, че към този момент има нови лекувания. В момента се работи върху 70 ваксини, като 7 от тях към този момент се опитват върху хора. Изследванията са в напреднала фаза. Жестока конкуренция върви сред учените за основаване на ваксина против COVID-19, тъй като който e пръв, ще има предимство в целия свят.

Каква е ориста на създадения от вас тест за ковид?

Китайците сега го купуват, а след това ще ни го продадат на нас. Това, което желаех да направя, е преди да продам тестванията, които са два типа, да дам опция да се употребяват в България. Ще си разреша да направя обяснение. Тестът е за хора, които са симптоматични. Целта е да се направи разбор на дъха, като това лишава 30 секунди. На процедура се ревизира дали белите дробове на даден човек действат обикновено. Известно е, че коронавирусът нанася вреди в долните дихателни пътища. Когато човек има нарушен газообмен в дробовете, това положение не е характерно за COVID-19. Това е единствено биомаркер. Но демонстрира дали дробовете са инфектирани. Може да е ковид, може да е различен вирус, а може и да е пневмония. Но знаете, че когато някой е със признаци като течащ нос и болки в гърдите, само че белите му дробове са добре, няма потребност да му се тегли кръв, не е нужно да се върви на рентген и да се вършат други скъпоструващи разбори. Ако виждате, че този човек е с една простуда, той си отпътува у дома, с цел да пие аспирин, аналгин и толкоз. Това е доста хубаво скиниращо средство. Китай прояви голям интерес към тези проби.

Термометрите /gateway/, с които се мери за коронавирус по летищата, може да се манипулират, тъй като в случай че някой има температура и изпие преди този момент два нурофена, тя ще спадне. С проби, които създадох, това няма по какъв начин да се случи, тъй като те демонстрират какъв брой е издишания въглероден диоксид, което не може да се скрие. Друг позитив е, че с тези проби може да се пестят запаси. Държа да подчертая, че даже и всеобщото тестване не е панацея, тъй като дава единствено моментното положение, един кадър от филм. Тестовете са единствено един съставен елемент в лего, в случай че мога нагледно да се изразя. Най-важното е да се ползва правилото на флуидността - с научаване на повече информация за пандемията, да се актуализират решенията за справяне с нея.

Но при нас всяка заран се изнася информация от Националния действен щаб.

Идеята не е да се кажат единствено какъв брой са инфектираните хора и какъв брой са умрелите, а да се следи каква е наклонността. И въз основата на това да се вземат решения по какъв начин да се работи. За жал, с цел да се стресират хората, непрестанно се натяква какъв брой са умрелите. Така се демонстрира каква заплаха има за тях и какъв брой ужасно нещо ги настига. Децата не вървят на учебно заведение, родителите си седят у дома. Стана известно, че лятно време, при висока температура, този вирус е доста по- уязвим и умира. Защо тогава хората стоят затворени?

В медиите се появи информация, съгласно която Доналд Тръмп е настоял болните да се облъчват с УВ светлина, както и да одобряват дезинфектанти. Това правилно ли е?

Това беше следващото извращаване на новините. Думите му бяха извадени от подтекста на новините по СиЕнЕн. Знае се, че тази медия е агитационен канал на демократическата партия. Преди Тръмп да приказва по тематиката, той доста дълго се приготвя с екипа си. А защо в действителност става дума - има една компания, която при тежко заболели пациенти, към тръбата за интубиране интегрира ултравиолетов диод, който директно посредством облъчване през трахеята убива вирусите. Другото нещо, което екипът на Тръмп е обсъждал, е дали е допустимо при интубираните тежко заболели, чиито дробове са мощно повредени от вируса, да се употребява някакъв тип казано общодостъпно „ дезинфектант “. Но никога не става дума въобще за тези, с които се пръскат повърхности или белина. Прополисът, да вземем за пример, е дезинфектант. Този общ термин включва доста разнообразни неща. Проблемът идва от това, че хората не четат повече от 7 думи в една вест. Най-интелигентните четат до 23-та дума. Представете си какво се получава когато едни думи се извадят от подтекста и се сложат в огромно заглавие. Американският президент не си е измислил такова нещо. Спомням си, че преди години зимно време ни облъчваха с УВ-лъчи за имунитет, витамин Д, срещу вирусите и т. н.

Как американците претърпяват изключителния интервал?

Много умерено. Във Вашингтон даже не нося маска. Слагам я единствено в затворени пространства.. Тук всичко е отворено, всичко работи. Има 20-30 щата, в които нищо не е променено, тъй като няма проблем. 10 души самоубили се, за това, че бизнесът им е банкрутирал, е повече в сравнение с един умрял от ковид. Не е добре да приказваме кой човешки живот е по-ценен, само че в случай че сметнем в безспорни числа нещата стоят тъкмо по този начин. От начало, когато нямаше задоволително информация за болестта и се очакваше апокалипсис, беше добре да има твърди ограничения. Но когато се вижда, че нищо такова няма, не може да се държат същите ограничения. За два месеца стопанската система ще се съсипе, децата ще изтърван образователната година, а в това време родителите половината ще се разведат, тъй като не могат да се гледат. А от горната страна на това са обеднели всички до един. Трябва ясно да се разбере, че Щабът не взема решение казуса с ковид. Решават го хората с всички старания, които поставят. Не Щабът, а самите хора избавят ситуацията. Надявам се България доста скоро да стартира да копира американския модел за битка с ковид и ограниченията да се разхлабят.

Да, това към този момент стартира да се случва. Отпадна към този момент условието да се носят маски навън.

В хората, обаче би трябвало просто да остане табиет да са по-внимателни с хигиената и в общуването си. Винаги би трябвало да се има едно мислено. Освен това би трябвало да се насочим към това карантината да е за уязвимите, а не за здравите. Здравите би трябвало да се „ мешат “, тъй като на тях нищо няма да им стане. Ако имахме първична информация за действието на вируса действително трябваше да има карантина за уязвимите групи хора, а другите да си работя. Ясно е, че би трябвало да се образува имунитет, не е нужно да се пренаписва учебниците по вирусолология и имунология. Очевидно е, че трябваше да се разхлабят ограниченията, само че ми се коства, че шефът на Щаба със зъби и нокти ще се пробва да резервира нещата такива, каквито са. Не е добре, когато някой се вземе за Господ. Няма да се изненадам, в случай че сред Щаба и премиера възникне несъгласие. Защото министър председателят би трябвало се грижи за доста неща, в това число за здравето на нацията и стопанската система ни. А това в един миг ще стартира да опонира на тежките ограничения, които желае да наложи Щабът. Убеден съм, че в този момент имаме потребност от експертно мнение, което да е съответстващо на изменящата се обстановка.

Ако продължим по линия на сравненията сред двете страни, би трябвало да кажем, че не липсват спорни отзиви и в Съединени американски щати по тематиката за ограниченията. Съгласен ли сте с това?

Съединени американски щати експонира инфантилността на Европейски Съюз. Като конструкция тук има федерално държавно управление и всеки обособен щат им собствен губернатор, равностоен на президент или министър-председател, според от устройството. Президентът Тръмп дава общи посоки и насоки, както и концепцията поетапно да се разпускат ограниченията въз основата на непрекъснато постъпваща информация. Тези рекомендации не са наложителни, те имат целесъобразен темперамент. Това е добър метод за всички, тъй като всеки на място, според от спецификите на съответните щати, взима ограничения. Знаете, че в Калифорния и Ню Йорк беше най-тежка обстановката, така на тези места има най-голямо разбъркване на хора. Разбираем бе страхът да не се преодолее потенциала на лечебните заведения. Заради политиканстване нещата бяха преекспонирани. Тръпм направи невероятни неща - изпрати боен транспортен съд с 1000 кревати и към 10 % от неговия потенциал се запълни. Да, тук също има конфликт на позиции сред специалисти. Д-р Антъни Фаучи, който е шеф на Националния институт по алергиология и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати, желае сегашната изключителна обстановка да продължи още 6 месеца. Но стопанската система не може да го чака. В края на краищата президентът изслушва другите гледни точки и взима решение по какъв начин да се работи. Нещо повече-той съзнателно разшири кръга от специалисти.

Тук също бе основан медицински експертен съвет, който в доста връзки опонираше на Щаба. Той обаче просъществува има-няма една седмица, след което бе закрит .

Съжалявам, само че това не е добре.

Въпросът е ще продължим ли живота си както е бил до момента или ни чака фрапантна смяна?

В Съединени американски щати има дуализъм, който е противопоставящ се. Всичко се политизира, само че за благополучие обстоятелствата излизат нескрито. Половината от хора считат, че ще се върнем към естествен метод на живот. Мисля че след два-три месеца, като се види защо става дума, всичко ще се възстановява. Разбира се, претърпяното ще остане за дълго в съзнанието на хората и това ще се отрази на тяхното държание. Има един доста тъничък миг. Специалистите в този момент се усещат доста значими, тъй като надали не вземат решение ориста на цялото човечество. Те имат претекст да продължи настоящето състояние. При такава обстановка елементарно се стига до тоталитаризъм. За да има плурализма в Националния действен щаб трябваше да бъде включен доцент Атанас Мангъров. В науката това е извънредно значимо нещо. Ако в науката няма плурализъм, тя се трансформира в вяра. Т. е губи своя смисъл. Вярващ съм, само че в науката, истината се ражда в другите отзиви. Мерките трябваше да се премислят в плуралистичен диалог.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР