Очевидно е че руската пета колона у нас, предвождана от

...
Очевидно е че руската пета колона у нас, предвождана от
Коментари Харесай

Фейсбук за протестите на зърнарите

Очевидно е че съветската пета колона у нас, предвождана от някогашните комунисти и сегашни „ патриоти “  прави следващ опит да разклати държавното управление, употребявайки алчността на зърнопрозиводителите, които са измежду най-богатите хора у нас.

За тях през вчерашния ден някогашният министър председател Бойко Борисов сподели, че откогато сме влезнали в Европейски Съюз са получили над 30 милиарда помощи. Благодарение на тези помощи те имат най-нова европейска техника, с която в действителност имат намерение да стачкуват против решението на държавното управление, което е и решение на Европейски Съюз, да приключи възбраната за импорт на украинско зърно, и посредством което ще завоюват българските консуматори като получат по-ниски цени на хляба и олиото.
Публикуваме няколко отзива по тематиката, оповестени в обществените мрежи:Илиян Василев:
„ Всичко, което би трябвало да знаете за ролята на огромните зърнопроизводители за канибализма в българското земеделие. В прочут смисъл съм щастлив, че алчността им е на път да ги погуби. Този път се надцениха. Силно искам да се опитат да смъкват държавното управление, публичното мнение с всеки момент са активизира против тях и ще поддържа ограничения за унищожаване на привилегиите им. Искат война, ще я получат. Никой не е по-голям от страната. “
Ивайло Дичев:
„ Най-добрият резултат от нахалните митинги би било пренасочването на евросубсидиите – от зърнарите към животновъди, зеленчукопроизводство, напояване – все производства с висока принадена стойност, които биха дали самун на доста повече хора. Къде би застанал Борисов при една такаа промяна?

Политическа партия Някой даде следната концепция: стопират тракторите, купени с европейски средства и изкарани на митинг. Защо ги употребявате за друго, с изключение на което е писано в контракта? Връщайте дотациите тогава. “
Иван Бедров:
„ Взимаме европейски дотации, само че не желаеме отворен европейски пазар. Печелим от това, че една страна е нападната, само че не желаеме да печелим малко по-малко, с цел да помогнем на нападнатата страна. Не работим с трактори „ Беларус “, а с най-скъпите западни модели, само че ще протестираме дружно с партиите, които желаят България да е Беларус. Цялата картина в едно. “
Евгений Кънев:
„ Радвам се, че нашите зърнопроизводители се гордеят с качеството на своята продукция, която отговаряла на европейските стандарти.
За разлика от украинската.
Радвам се, че се грижат за здравето на нацията, като не желаят да позволен украинска продукция на пазара, тъй като съгласно тях не отговаряла на стандартите.
Не се веселя, обаче, че в дни на тежка инфлация не виждат вноса на зърно от Украйна като анти-инфлационна мярка, а се тревожат, че “подбива ” пазара им.
Не се веселя, че свръхпечалбата, която осъществят от тази инфлация не я оферират назад в хазната да подкрепя най-бедните.
Не се веселя, че желаят на процедура страната да закриля свръхпечалбите им.
Не разбирам и по какъв начин по този начин вмъкнаха тематиката за шистовия газ в техния митинг – т.е там желаят да внасяме, тъй като сме богати? Дали тъй като Украйна не изнася газ?
А минимум се веселя, че изпитват хармонична угриженост по тематиката с Путин.
По време на Източния стопански конгрес във Владивосток, Путин разкритикува договорката за зърното на Украйна, като сподели, че вместо нуждаещите се небогати страни от украинското зърно се възползват страни от Европейския съюз.
Апропо, Путин се беше загрижил по какъв начин Европа се прецаква със глобите за горивата и беше горещо подсилен у нас на най-високо държавно равнище!
Политическа партия Това са го писал преди тъкмо една година – открийте разликите с през днешния ден.
Блокират освен украинското зърно.
Блокират преработвателите, които имат едни от най-големите мощности в района, чийто експорт е основна част от Брутният вътрешен продукт.
Блокират достъпа на най-бедните до евтини хранителни артикули, поради поддържаната висока – над пазарна – цена на суровините.
Блокират България за еврозоната, поради поддържаната висока инфлация.
Блокират осъществяването на бюджета.
Блокират България, поради политическите ползи на Радев, Възраждане и Българска социалистическа партия. “
Тихомир Безлов:
„ От влизането в Европейски Съюз повече половината от евро-субсидиите отиват в селското стопанство. От 4,2 милиарда лева годишно 2,91 милиарда лева са за селското стопанство (данните са 2018 година, само че съотношенията са сходни и през другите години). Т.е. никой не приказва за това крадене на Еврофондовете, единствено за асфалт, бетон и прочие При тази селскостопанска дотация, към 70% отива в към 100-на огромни „ зърнарски “ фамилии! (виж таблицата, тя е доста „ частична “). Сега тези към 100 огромни и към 1000 по-малки „ зърнари “ провеждат митинги. Причината е да не се внася на ниска цена украинско зърно! Защо да не се внася? За да купят тяхното! Украинците не употребяват европейски дотации и българска държа на им връща акциза за горивото, прочее. Въпреки това имат доста по-евтини зърнени култури. Защо да не изкупуваме българското? Защото българските „ зърнари “ сега желаят 20% по-висока цена от международните тържища. Последицата е, че те ще си вземат облагата, а българския консуматор ще им я заплати. За предходната година (2022 г.) „ зърнарите “ са оповестили 2,5 милиарда лева облага. и са взели 2 милиарда лева дотация при продажби от 9,98 милиарда лева Между прочее макар съвсем половин година възбрана за украинско зърно, цената по международните тържища си дори спада… Още едно, сред прочее този модел на „ затваряне “ на българския пазар и по-високи български вътрешни цени “ не е поради Украйна той си е най-малко на 15 години.
Малък подробност, че с помощта на дотациите, приемане от европейските фондове се случи чудовищна централизация на земята в България. В българската история до 1944 година страната постоянно се борила против концентрацията на земя спомнете си Стамболов, Стамболийски и прочие политици, които вкарват ограничаването 300 декара, 500 декара за Добричко. Последицата, че от ден на ден се създават зърно култури. Това са културите с най-ниската добавена стойност в аграрната продукция. Убива всичко, което е по-сложно даваща повече стойност в българската земеделска продукция, изискващо повече работна ръка като домати, краставици, чушки, грозде, ябълки, череши и прочие С 50 индивида зърнарите обработва десетки хиляди декари, резултата разрушение на работни места в селата и дребните обитаеми места.
Как се случи това? Българските политици взеха решение, че дотацията ще се заплаща на количество обработваема земя и се почна (всъщност е доста по-сложно, само че да спестим). „ Зърнарите “ започнаха да заплащат част от евро-субсидиите като аренда на хората за земята им и хората им даваха от ден на ден земя. Обикновено в едно обитаемо място единствената опция е да си дадеш земята на съответния „ зърнар “, с цел да получиш лихва.
Европейските дотации за селското стопанство са направени с цел да оказват помощ на дребните и междинни производители не едрите. Съответно станаха латифундистите от Източна Европа станаха тематика и Европейската комисия вкара таван на дотацията. От 2015 година един производител може да взима да 300 хиляди евро дотация. Българските „ зърнари “, обаче се приспособиха и раздробиха „ бизнеса “ след 2015 година няма да видите „ зърнарска компания “ с 30 млн. евро дотация като бе преди. Какво значи това? Това значи ОПГ! (Организирана незаконна група). За да се вмести в тавана от 300 хиляди евро, „ зърнара “ би трябвало да направи 100 компании надлежно със притежатели, счетоводители, възможни наети лица и така нататък От 2015 година с сътрудници слагаме тази тематика на даващите парите, само че си царува тишина (включително съм си разказвал тезите пред национални медии).
С това не споделям, че „ зърнарите “ са само нездравословни. На процедура с помощта на „ зърнарщината “ в този момент земеделската земя се употребява съвсем на 100% при 40% пустеещи земи през 2001 година Също по този начин, „ зърнарството “ е в доста отношение предопределено от опустелите села вследствие на социалистическата индустриализация и безумната българска реставрация на земята в действителни граници. Тук пропущам всички странични тематики като „ мутрите по зеленчуковите тържища “, огромните световни корпорации-търговските вериги дето мачкат дребните производители… и най-много дългата тематика какво рационално може да се направи със „ зърнарщината “… “

Интересно да забележим дали потребителите на самун и олио у нас също ще излязат и ще защитят решението на държавното управление, което е в тяхна изгода, или ще следят равнодушно следващата борба сред страната и лобистките бизнес формирования.

*Коментарите са оповестени във фейсбук профилите на създателите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР