Очевидно е, че проблемите в някои пера на бюджета на

...
Очевидно е, че проблемите в някои пера на бюджета на
Коментари Харесай

Кандидатът за шеф на НЗОК: Проблемите в касата постоянно се задълбочават

Очевидно е, че проблемите в някои пера на бюджета на НЗОК и в контрола стават хронични и непрекъснато се задълбочават. Това сподели на съвещание на парламентарната здравна комисия изпълнителният шеф на Университетска МБАЛ „ Св. Иван Рилски " доктор Дечо Дечев, който е единственият претендент за шеф на НЗОК.

„ НЗОК не е лечебно заведение, а финансова институция, чието управление има задача да организира политика за съблюдаване на авансово заложените параметри на бюджета ", разгласи той. „ Политиката би трябвало да води до баланс сред ползите на обезпечените лица, промишлеността и изпълнителите на медицински действия. Там, където под въздействието на разнообразни лобита във времето, е нарушаван този принцип, са най-големите проблеми сега ", съобщи доктор Дечев.

„ Цел в лекарствената политика, която би трябвало да се сложи като главна- съблюдаване на авансово заложените параметри в бюджета. В резултат на годишно повишаващият се растеж на разноските, основно за новаторските медикаменти, се доближи до процентно отношение, сред тях и разноските за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована страна. За тази година се чака те да се изравнят ", изясни той. „ Обикновено тези разноски би трябвало да бъдат най-малко 1 към 2. Тази година включвайки и разноските за медикаменти, които се употребяват по клинични пътеки се чака, те са се изравнят ", сподели още Дечо Дечев.

Предлагам въз основата на интернационално приети критерии и управления за лекуване да се остойностява лекуването с най-висока резултатност, което да стане референтно за дадената диагноза, сподели още Дечев. „ Предлагам прецизно съблюдаване на правилото ефективност- резултатност ", разгласи той.

„ Ако имате трима пациенти с една и съща диагноза, при които се ползват три разнообразни лечения и при трите се реализира идентичен позитивен резултат, споделяме, че критерият успеваемост е реализиран. Разходите за лекуване обаче са разнообразни, т.е. имат друга резултатност ", изясни доктор Дечев.

„ Предлагам основаване на действителна конкурентна среда сред изпълнителите на здравна помощ. В момента НЗОК изплаща изцяло онкомедикаментите, без значение от ефикасността им ", уточни той. „ Друг принцип, който касае смяна в реда на скъпоструващи лекарства- понижаване на субективизма за изписване на медикаменти по протоколи ", разгласи Дечо Дечев. „ В момента отпущането на препаратите доста се забавя, което води до други проблеми ", сподели още той.

Дечо Дечев е приключил висше обучение с просветително квалификационна стенен „ Магистър " в Медицинска академия-София и е с добита здравна компетентност „ Ушно-носно-гърлени заболявания " През 2010 година е придобил магистърска степен по компетентност „ Мениджмънт на здравните грижи " Владее британски и съветски език. Започва работа като завеждащ УНГ кабинет в общинската болница в град Ихтиман, продължава като доктор в Окръжна болница-София н в Министерство на вътрешните работи болница. От 1995 година до 1997 година е работил в Министерството на здравеопазването като шеф на Отдел „ Лекарствена политика ". От 2004 година до 2008 Р. е бил поредно заместител -директор на НЗОК и член на Управителния съвет на НЗОК. От м. август 2008 година до сегашния миг е малко спиране, е шеф на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " гр. София, която е една от държавните лечебни заведения без просрочени отговорности и с позитивен финансов резултат.

Доктор Дечев е минал редица образования в областта на ръководство на болничната система и образуване на здравна политика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР