Очевидно е, че битовото отопление най-много влияе на чистотата на

...
Очевидно е, че битовото отопление най-много влияе на чистотата на
Коментари Харесай

Фандъкова: Като нямате пари за екологична кола, возите се в градския транспорт

Очевидно е, че битовото отопление най-вече въздейства на чистотата на въздуха, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова и призна, че в няколко региона на София имало съществени проблеми с горенето на рискови материали. Столичният кмет даде за образец " Красна поляна " и по какъв начин се съобразила с тамошния Инициативен комитет, с цел да изготви законовото предложение да има даже затвор за горене на избрани материали.
Фандъкова се оплака пред Нова телевизия и, че планове за замяна на отоплението на твърдо гориво вървят по-бавно, тъй като семействата с такова отопление се тормозят дали алтернативата ще е задоволително добра. Тя отбрани тезата, че следва да има както поощряване, по този начин и рестрикции плюс санкции. " Въздухът е подобен, тъй като всички ние го вършим със своята активност ", съобщи кметицата и разгласи, че в случай че не можем да си купим екологична кола, ще се возим на градския превоз . Фандъкова акцентира, че е доста значимо в този момент да се стигне до единодушие за тактиката отсега нататък.
Попитана дали не би трябвало да се ограничи продажбата на рискови за здравето материали – даже сурови дърва за горене, кметицата заприказва по какъв начин би трябвало да се подходи сложно, само че не можа да каже до каква степен се стигна със законовите ограничения на Министерство на околната среда и водите по отношение на продажбата на пелети. Докъде се стигна с въглищата – припомнете си в този материал, а какво се случва с дървата – припомнете си в този материал! Йорданка Фандъкова сподели, че 900 жилището в София са тествани тази нощ – с полиция, и е имало случаи, при които били готови дограми за горене.
Столичният кмет призна, че се следи и гражданската платформа AirSofia, само че се работи Столична община да има лична такава система с сензори. Фандъкова изясни, че имало мобилна станция и тя отивала на " Орлов мост " при потребност. Всички измервателни станции – общо 5 на брой с мобилната, обаче са действително благосъстоятелност на Министерство на околната среда и водите. А до края на годината щяло да може да се виждат в действително време данни от 22 сензорни станции, които в този момент се тествали.
Фандъкова настоя и, че към този момент внесла втори пакет законодателни промени, с които да може строящи здания под прикритие " ателие " да бъдат задължени да обезпечат нужните места за паркиране. Имам увещание от районния министър, че скоро тези промени ще отидат в Народното събрание, посочи кметицата.
Статистика
Според European Air Quality Index, София и София град са с рисково високи индикатори за замърсяване на въздуха и тази заран. Агенцията употребява държавните станции, които са 5 в София. В същото време станциите на Столична община в станцията в Павлово дава естествени стойности на въздуха и по-късно добра прогноза за идващите дни. Защо излиза тази разлика? Разликата сред резултатите на Европейската организация и Софийските станции е поради измерването, което се прави в друго време или по-точно засича се друг откъслек от време. Гражданските станции на AirSofia.info дават мощно замърсяване в центъра на София тази заран.
40% от замърсяването е от отопление на твърдо гориво. Ясно е, че най-вече такова отопление се употребява в най-бедните квартали в столицата. И ето един абсурд - квартал " Факултета " може да бъде засечен единствено от прилежащите камери – като тази от Красна поляна, да вземем за пример. Реално в този квартал, където има най-голямо горене на боклуци, няма нито държавна станция, нито гражданска, сподели следствието на bTV. А хората там не крият с какво се отопляват – със остарели дограми, мебели, текстил, неща, открити по кофите за отпадък в прилежащите квартали.
Снощи е имало акция в някогашните Виетнамски общежития. От там са конфискувани остарели дивани, които са можели да бъдат употребявани за горене. Въпреки митингите на жителите на " Красна поляна ", няма по какъв начин да се спре този рейд на хората, които обикалят кофите, тъй като те са изправени пред две благоприятни условия – да стоят на студено или да намерят нещо, с което да се затоплят през зимата. В същото време, колкото и да се завишат глобите, те наподобяват несъбираеми от тези хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР