Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, но на това

...
Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, но на това
Коментари Харесай

Държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, посочи президентът

Очевидно страната се ръководи през нечий телефон, само че на това би трябвало да се постави край. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след откриването на новата образователна година в столичното 18-то учебно заведение "Уилям Гладстон ". Коментарът на президента беше във връзка абсурда в БНР през предходната седмица към Силвия Великова и невижданото прекъсване на излъчването на сигнала на публичната медия.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална полезност, явно в България е в рецесия. БНР не е спирало даже по време на войната. Този проблем удостоверява въпроса кой е и по какъв начин ръководи публичните медии. Очевидно и страната се ръководи посредством нечий телефон, а не посредством институциите, както е естествената европейска процедура. И на това нещо е извънредно време да се постави край ", съобщи Румен Радев. Той уточни, че има механизми и институции, които назначават и уволняват по избран ред.

"Когато стартира да се работи през глава, тези институции се обезсмислят и изпразват от наличие ", акцентира още президентът. Държавният глава настоя шефът на БНР и проверяващите да разгласят какви са същинските претекстове за прекъсването на публичната медия.

"И въпреки всичко, съгласно мен, има лъч вяра и той е в държанието и реакцията на публицистите, които очевидно демонстрираха взаимност и дадоха образец по какъв начин се отстоява свободата на словото и професионални стандарти ", сподели още Румен Радев. Президентът разяснява и идния избор на нов основен прокурор.

"Когато проведох тези предварителни съвещания, аз имах ясна цел - да се увеличи публичният интерес и гражданската зоркост по отношение на процедурата и критериите за този избор и тази цел е реализирана. Но Конституцията ясно демонстрира по кое време и по какъв начин се произнася президентът ", разяснява той, запитан дали ще подпише указа за назначението на нов основен прокурор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР