Очевидният саботаж на двата газопровода Северен поток може да се

...
Очевидният саботаж на двата газопровода Северен поток може да се
Коментари Харесай

Никой не знае колко точно газ имаше в повредените тръби на Северен поток

Очевидният бойкот на двата газопровода Северен поток може да се окаже една от най-мащабните промишлени повреди с метан в историята, съгласно специалисти. Те обаче побързаха да успокоят, че това надалеч не е най-голямото климатично злополучие.

Метанът - парников газ, до 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид, се популяризира в атмосферата от три кипящи петна (Швеция заяви за четвърти теч – бел.р.) на повърхността на Балтийско море, най-големият от които съгласно датските военни е с диаметър един километър, написа POLITICO.

Във вторник вечерта ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди „ саботажа “ и „ умишленото спиране на дейната европейска енергийна инфраструктура “. 

Авариралите тръби и приключването на газ от тях ще влияят върху екосистемите на Балтийско море. Ето по какъв начин:

1. Колко метан имаше в тръбопроводите?

Нито една държавна организация в Европа не може да каже сигурно какъв брой газ има в тръбите. „ Не мога да ви кажа ясно, защото тръбопроводите са благосъстоятелност на Nord Stream AG, а газът идва от Газпром ”, уточни представител на Германското министерство на климата и стопанската система. 

Двете тръби на Северен поток 1, които бяха пробити, са в употреба, макар че Москва спря да доставя газ преди месец. Може да се допусна, че това е огромно количество.

Третата аварирала тръба е на Северен поток 2, който не е в употреба, само че предходната година бе зареден със 177 милиона кубически метра газ.

Оценките за общия газ в тръбопроводите, които изтичат, варират от 150 млн. до 500 млн. куб. метра.

2. Какво количество метан ще се освободи в атмосферата?

Кристофер Бьотцау, шеф на Датската енергийна организация, спомена пред кореспонденти, че приключването се равнява на към 14 млн. т CO2, към 32% от годишните излъчвания на Дания.

Федералната организация по околна среда на Германия изчисли че течовете ще доведат до излъчвания от към 7,5 млн. т CO2 еквивалент – към 1% от годишните излъчвания на Германия. Агенцията акцентира, че няма „ запечатващи механизми ” по тръбопроводите, тъй че по всяка възможност цялото наличие на тръбите ще бъде освободено. Тъй като най-малко един от течовете е в датски води, Дания ще би трябвало да добави тези излъчвания към салдото си за климата, допълниха от Агенцията.

Все още е рано да се реши дали цялото наличие на тръбопроводите фактически ще отиде в атмосферата. Метанът се употребява и от океанските бактерии, до момента в който минава през водния дирек.

3. Сравнима ли е тази повреда с други сходни?

Най-голямото приключване, записано в миналото в Съединени американски щати, беше приключването на към 90 000 тона метан за няколко месеца през 2015 година от Aliso Canyon. Прогнозата за размера на теча в Балтийско море е два пъти повече. В този смисъл Дейвид Маккейб, старши академик от Специалната група за чист въздух определи бедствието като „ невиждано “. Мнението му споделя Джефри Каргел, старши академик в Института за планетарни проучвания в Тусон, Аризона, който счита приключването за „ в действителност тревожно ”. „ Това е същинско екологично закононарушение, в случай че е било съзнателно ", безапелационен е ученият.

4. Ще окаже ли резултат върху световния климат?

„ Количеството газ, изгубено от тръбопровода, явно е огромно. Но това не е климатичното злополучие ”, посочи Каргел.

Годишните световни въглеродни излъчвания са към 32 милиарда тона – в този подтекст приключването съставлява дребна част от замърсяването, водещо до изменението на климата. То даже бледнее спрямо натрупването на хиляди индустриални и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата. 

„ Това е дребен балон в океана спрямо големите количества по този начин наименуван безсистемен метан, които се отделят всеки ден по света от действия като фракинг, рандеман на въглища и на нефт “, съпостави  Дейв Рей, изпълнителен шеф на Институт по изменение на климата в Единбург.

Според Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за проучване на силата и чистия въздух, то е почти сравнимо с количеството метан, изтекло от цялата съветска петролна и газова инфраструктура през всяка работна седмица. 

5. Засегната ли е околната среда?

Докато газа към момента изтича, регионът в непосредствената непосредственост е извънредно рисков. Въздухът, който съдържа повече от 5%, е запалителен, предизвести Рей, тъй че рискът от детонация е действителен. Метанът не е отровен газ, само че високите концентрации могат да понижат количеството разполагаем О2. 

Затова управляващите оповестиха за рискова зоните към течовете с радиус от 5 морски благи, тъй като метанът може да повлияе на придвижването на морските съдове и даже да нанесе вреди върху корпусите им.

Фауната наоколо до изтичащия газ евентуално ще бъде унищожена, изключително неприятните плувци медузите. Все отново учените не чакат повредата да има дълготраен резултат върху околната среда.

6. Какво може да се направи?

Част от специалистите са на мнение, че оставащият газ би трябвало да бъде изпомпван, само че представител на Германското министерство на стопанската система и климата увери, че това не е допустимо.

След като тръбопроводът се изпразни, „ ще се изпълни с вода. Сега никой не може да се спусне под вода – заплахата е прекомерно огромна заради изтичащия метан “, обявиха управляващите и прецизираха, че всеки ремонт ще бъде отговорност на притежателя на газопровода Nord Stream AG.

7. Трябва ли метанът да бъде разпален?

Ако метанът бъде разпален, това би изглеждало изключително впечатляващо и също така би понижило доста въздействието върху световното стопляне. Метанът е формиран от въглерод и водород и когато изгаря образува въглероден диоксид, който предизвиква сред 30 и 80 пъти по-малко стопляне на планетата на звук от метана. Изгарянето във факел, както е известно, е постоянно срещан способ за понижаване на въздействието на изтичащия метан.

От позиция на чистия климат, запалването на изтичащия метан има смисъл. „ Да, несъмнено – ще помогне “, съгласи се Пиърс Форстър, шеф на Международния център за климата на Пристли в Университета на Лийдс. 

Но ще има проблеми с сигурността и евентуални опасения за околната среда, в това число замърсяване на въздуха. Експерти считат, че това е прекомерно рисковано за прилежащия туристически остров Борнхолм.

8. Какво ще последва?

„ Очакваме газ да изтече от тръбите до края на седмицата. След това, преди всичко, от датска страна ще се опитаме да се доближим до тръбите, с цел да установим какво е станало. Можем да създадем това, когато приключването на газ спре “, сподели шефът на Датската енергийна организация Кристофер Бьотцау.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР