Очевидната грешка на съда в Джорджия при ранното публикуване на обвинения дава възможност на Тръмп да атакува случая

...
Часове преди голямото жури в Джорджия да издаде обвинителен акт
Коментари Харесай

Часове преди голямото жури в Джорджия да издаде обвинителен акт срещу Доналд Тръмп и 18 съюзници за опити да отменят загубата му на изборите през 2020 г. късно в понеделник, мистериозен документ, публикуван на уебсайта на съда, погрешно предполага, че бившият президент вече е бил обвинен, преди досието да бъде бързо изтрито.

Публикуването на делото пред големите съдебни заседатели гласуваха обвинителния акт - и неспособността на длъжностните лица да обяснят какво се случи – даде възможност на бившия президент в съда и по време на предизборния процес да се опита да нарисува делото на окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис като опетнено и системата на наказателното правосъдие като нагласена срещу него.

Няма доказателства, че процесът на голямото жури е бил компрометиран по някакъв начин или че документът е умишлено изтекъл от прокурори или съдебни служители. Но секретарят на съда не направи много, за да смекчи спекулациите, отказвайки да каже как погрешното подаване е попаднало онлайн или публично да изключи дали може да е резултат от хакване.

„Адвокатите на Тръмп ще се опитат да се намесят го, тъй като те скачат по всяка възможна линия на защита и твърдят, че някой го е изтекъл, само за да го засрами“, каза Джефри Якобовиц, вашингтонски адвокат по наказателни дела.

Объркването около документа накара новозаклетия в съдебния секретар на окръг Фултън в светлината на прожекторите, докато репортерите се спускаха в сградата на съда в Атланта, за да видят свидетелите, призовани да свидетелстват пред голямото жури, изслушващо разтегателното дело на Уилис.Часове по-късно камерите проследиха как секретарят, Че Александър, връчи купчина обвинителни актове — които включват делото за изборите през 2020 г. — до съдия от Върховния съд Робърт Макбърни.

Малко след като Ройтерс съобщи в понеделник следобед, че погрешното досие е публикувано онлайн, офисът на Александър публикува изявление, в което нарича документа „фиктивен, " и споменатите документи без официални номера на делото „не се считат за официални документи и не трябва да се третират като такива." Но документът, който се появи онлайн, наистина имаше номер на делото - въпреки че се различаваше от този, който в крайна сметка беше посочен в обвинителния акт, повдигнат по-късно.

Попитан късно в понеделник конкретно за документа, Уилис каза: „Не мога да ви кажа нещо за това, за което се позовавате.“

Документът, публикуван по-рано в понеделник, изброява 13 обвинения срещу Тръмп, включително повлияни от рекет и корумпирани организации в Джорджия или RICO, подбуждане към нарушаване на клетва от държавен служител и фалшиви изявления и писания. Последните обвинения, разпечатани часове по-късно срещу Тръмп, бяха идентични. Обвинителният акт обаче включва обвинения не само срещу Тръмп, но и срещу множество съюзници - включително адвокатите Джон Ийстман и Руди Джулиани.

Това е четвъртото наказателно дело срещу бившия президент републиканец, който характеризира всички случаи срещу него като опит да навреди на опита му през 2024 г. да се върне в Белия дом.

Правният екип на Тръмп вече предположи, че ще поиска неправомерно поведение на прокурора, като каза малко след публикуването на документа, че „това не беше просто административна грешка“, но е „емблематичен за широко разпространените и явни конституционни нарушения, които измъчват този случай от самото му начало.“

„Събитията, които се разиграха днес, бяха шокиращи и абсурдни, като се започне с изтичането на информация за предполагаемо и преждевременно повдигане на обвинение, преди свидетелите да са дали показания или големите съдебни заседатели да са се обсъдили и завършвайки с невъзможността на окръжния прокурор да предложи каквото и да е обяснение“, казаха адвокатите Дрю Финдлинг, Дженифър Литъл и Мариса Голдбърг в изявление след публикуването на обвинителния акт. „В светлината на тази голяма грешка, окръжната прокуратура на окръг Фултън очевидно реши да прокара и да прибърза с това обвинение от 98 страници.“

Самият Тръмп бързо се хвана за очевидната грешка, за да събере пари за президентските си избори през 2024 г. кампания, пишейки в имейл преди обвинението да бъде свалено: „Свидетелските показания на голямото жури дори не са ЗАВЪРШИЛИ – но е ясно, че окръжният прокурор вече е решил как ще приключи това дело.“

Правни експерти казаха, че подаването вероятно беше списък с потенциални обвинения, които прокурорите представяха на голямото жури преди гласуването в понеделник, което по някакъв начин беше случайно качено на уебсайта на съда.

„Голямото жури не седи и не пише обвинителни актове, то се представя към тях", каза Кларк Кънингам, професор по право в Щатския университет в Джорджия. „Предполага се, че преди тази сутрин те са изготвили обвинителен акт – няма нищо лошо в това."

И експерти казаха, че докато Тръмп може да използва очевидна грешка в опит да се подкопае целостта на разследването на Уилис по време на кампанията, е малко вероятно в крайна сметка да окаже влияние в съдебната зала.

„За съжаление в днешния свят се случват грешки, когато нещата се правят онлайн,“ каза Стенли Туарди, младши, бивш американски прокурор от Кънектикът. „Не мисля, че това е нещо, което ще създаде проблеми.“

Джейкобовиц се съгласи, добавяйки: „Не мисля, че който и да е аргумент, свързан с това, ще бъде основателен.“

Прокурорите изготвят обвинителни актове и ги представят на голямото жури, което заседава тайно и в крайна сметка решава дали да повдигне обвинения. Големите съдебни заседатели — съставени от хора, избрани на случаен принцип от общността, като съдебни заседатели, които решават процеси — са предназначени да предпазват от политически мотивирани съдебни преследвания, но отдавна са критикувани от някои като нещо повече от гумен печат за прокурорите.

Александър положи клетва като съдебен секретар преди по-малко от два месеца, за да замени Тина Робинсън, която се пенсионира през юни след 16 години в ролята. Изглежда, че Александър преди е водила кампания за Уилис в кандидатурата й за съдийско място през 2018 г. Нейната страница в Instagram включва множество снимки на Уилис и плакати на нейната кампания, включително един с надпис, който казва, че Уилис „наистина е вдъхновение за мен и безброй други“ и включваше #realfriends.

Притиснат относно документа преди връчването на обвинителния акт, Александър каза: „Искам да кажа, не знам какво друго да кажа.“

___< /p>

Ричър съобщи от Бостън. Авторите на Асошиейтед прес Кейт Бръмбак и Джеф Ейми от Атланта допринесоха за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР