Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и

...
Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и
Коментари Харесай

Кметовете масово променят в посока нагоре местните данъци и такси

Очертава се верижна реакция за качване на локални налози и такси в цялата страна. В последните дни от ден на ден кметове декларират, че ще упорстват за повдигане на ставките. Това се случва, откакто министър председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха локалните управляващи, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и би трябвало да търсят нарастване на личните доходи. Във вълната от оферти се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната акция никой не предизвести, че има такива планове.
Новият остарял кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) още на идващия ден след балотажа заяви, че ще вдигне данъците за колите и жилищата, с цел да обезпечи към 1.8 млн. лева повече доходи. Мотивите - невъзможността на общината да продължи лично финансиране по огромни капиталови планове. Данък здания ще скочи с 50%, което обаче за всеобщите жилища означавало растеж от 5 до 20 лв., а за селата - от 2 до 5 лв..
Кметът на Велико Търново и началник на сдружението на общините Даниел Панов (ГЕРБ) също откликна на апела на Горанов за повишение на личните доходи. Засега налози и такси няма да се пипат, само че от следващата година той счита да отстрани отстъпката от 10% за предварително заплащане на такса битови боклуци.
Новоизбраният кмет на Хасково Станислав Дечев - също от ГЕРБ, разгласи, че ще предложи на Общинския съвет от 2020 година таксата за битови боклуци да бъде увеличена приблизително с 16%. Корекцията се налагала поради съвсем двойния скок на таксата за депониране на боклуци. За 2019 година тези отчисления са 57 лева за звук боклук, а от 2020 година скачат на 95 лева на звук. При по този начин направените планове няма по какъв начин таксата да остане в същия си размер, изясни Дечев. Така за 63 кв. м апартамент в Хасково такса боклук ще нарасне от 128 на 150 лева, за 80 квадрата - от 168 на 196 лева, а за над 100 кв. м - от 208 на 242 лева
В Димитровград по същата причина общинският съвет ще разисква нарастване на такса боклук с 1 промил за града и с 1.3 промила за селата. Ако настояването бъде признато, при новия размер притежателите на апартамент от 120 квадрата в центъра на града ще заплащат сред 20 и 25 лева годишно.
Новият кмет на Русе Пенчо Милков (от БСП) също се оплака преди ден от дефицит в бюджета за 4.4 млн. лева поради по-големите отчисления при депониране на боклуци. Той обаче счита да покрие недостига с нарастване на локалния налог за колите. Все още не е ясно с какъв брой ще бъде вдигнат данъкът.
Вълната от оферти за нараствания на налози и такси е предстояща, тъй като финансовият министър към този момент отхвърли да отпусне повече средства за ремонт и поддръжка на общинската инфраструктура, за обществени действия и за снегопочистване. Горанов непосредствено съобщи в ефирен ефир, че общините е време да се погрижат за бюджета си с повдигане на налози - припомнете си думите му в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР