Очертава се летен ценови удар - от 1 юли електро-

...
Очертава се летен ценови удар - от 1 юли електро-
Коментари Харесай

Ток и пара ще поскъпнат от 1 юли в цяла България

Очертава се летен ценови удар - от 1 юли електро- и топлинната сила в цялата страна ще нарастнат. Това сочат плановете на Комисията за енергийно и водно контролиране, които се базират на предложенията на производителите, мрежовите оператори и доставчиците.  

Средно за страната елтарифите за бита ще се увеличат с 3%, като в Западна България, обслужвана от ЧЕЗ, покачването ще е с над 4%, а в Североизточна България ( " Енерго-про " ) и в Югоизточна (ЕВН)  - малко над 2 на 100.,

По-неприятни са новините за топлата вода и парното, тъй като за половин България се се обрисува двуцифрено повишаване.  В София цената  ще скочи с рекордните 14.25%, във Велико Търново - 13.27%, във Варна - 11.01%, в Бургас - 10.75%.

Всъщност всички тези цифри са единствено планирани, а до действителното одобряване на новите цени - от 1 юли, има още време и още  съвещания в КЕВР. На идващите разисквания ще бъдат отчетени настоящите промени в ценообразуващи фактори като котировките на парниковите излъчвания и на природния газ на интернационалните пазари. Лошото е, че нарастват и синьото гориво, с което работят множеството огромни топлофикации, и СО2 излъчванията, които тецовете на въглища би трябвало да купуват като отплата за замърсяването. Така че след месец може да се окаже, че растежът на цените на тока и парното ще е по-голям.

 

ОПАСНО СКЪПО

От отчета на КЕВР излиза наяве, че въглищните централи " Марица Изток 2 ", " Бобов дол ", " Марица 3 ", както и ТЕЦ Русе са желали да продават ток на сигурния контролиран пазар, само че са отрязани от регулатора, защото цените им са прекомерно високи, написа " Медиапул ". Причината са  парниковите излъчвания, които ще се покачват още до 60-61 евро за мегаватчас и ще натоварят крайната им цена със 119 лева./МВтч. Докладът на регулатора още един път удостоверява нежизнеспособността на обременените от въглеродните излъчвания въглищни централи. Той пресмята, че цената на тока на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " би трябвало да е над 210 лева./МВтч, на " Бобов дол " – 181.70 лева, на " Марица 3 " – 226.21 лева, а на ТЕЦ-Русе – малко над 206 лева./МВтч.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР