Очертава се, че т.нар. коалиция Ямайка“ да е единствената алтернатива

...
Очертава се, че т.нар. коалиция Ямайка“ да е единствената алтернатива
Коментари Харесай

Л. Славкова: Коалиция Ямайка“ се очертава единствената алтернатива на досегашното управление в Германия

Очертава се, че така наречен коалиция „ Ямайка “ да е единствената опция на досегашната огромна коалиция в Германия. Това разяснява в предаването „ Преди всички “ политологът Луиза Славкова . (бел.ред. „ Ямайка “ е възможна тройна коалиция, наречена по този начин поради съвпадението с цветовете на партиите).

Социалдемократите се изплашиха, че след толкоз години ръководене в огромна коалиция те са почнали да губят профила си на социалдемократи. Техните резултати, както в действителност и на ХДС, те са най-лошите от последните може би 50 години. /…/ Мисля, че пред опцията да се върви на повтаряне на изборите, както християндемократите, по този начин и социалдемократите си дават сметка, че при едни повторни избори биха изгубили доста повече гласове към извънредно дясната партия, която е огромната изненада в тези избори, в сравнение с в случай че останат да ръководят отначало дружно. Най-вероятно това, което ще се случи, са едни много тежки договаряния за сформиране на държавно управление. „ Ямайка “ коалиция – християндемократи, дружно с либерали и зелени – тук проблемите са по скоро да се откри най-малкия общ знаменател сред Либералната партия и Зелените. Това, което се чува от вътрешните редове на либералите и зелените е, че ръководителите на двете партии са в много положителни връзки, тъй че може в един миг това да вземе превес при съставяне на една „ Ямайка “-коалиция.

Славкова акцентира, че ще би трябвало да се създадат много взаимни отстъпки, с цел да се направи „ Ямайка “-коалиция. Според нея най-големите компликации ще са във връзка с икономическите политики. По отношение на Русия обаче може да чакаме консенсус на трите партии, сподели още политологът.

Славкова дефинира като много заплашителен за страната резултата на „ Алтернатива за Германия “. Според нея те ще бъдат изолирани и ще стартират да се държат като партия-жертва.

Славкова не счита, че след изборите би имало смяна в позицията на Германия по отношение на приемането на България в Шенген.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР