Очарователно е, че страна като Китай, дълго време раздирана от

...
Очарователно е, че страна като Китай, дълго време раздирана от
Коментари Харесай

Любовта не може да се изпроси, тя трябва да се заслужи

Очарователно е, че страна като Китай, дълго време раздирана от войни, междуособици и диктатури, е родила такива мъдрости за любовта. За да се убедите, ще ви поведем на странствуване из Далечния изток, с цел да се запознаете с китайските сентенции за това красиво възприятие.

„ Човек всеки ден привежда в ред косата си, за какво не и сърцето? “

Това е една от най-простичките, само че най-многозначителни китайски мъдрости за любовта и връзките. Носим елегантни облекла, гласим прическата си и се усмихваме чаровно. Всеки ден хората прекарват доста време пред огледалото, до момента в който се грижат за външността си. Но за какво да не отделяме част от времето си и за грижи за сърцето? Мислили ли сте в миналото по какъв начин би се трансформирал животът ви, в случай че хабите по-малко сила за положителния си външен тип и повече, с цел да работите върху себе си? Тази китайска мъдрост приканва хората да посвещават повече време на вътрешния си мир и по-малко да се занимават с външността си.

Трайните усеща водят до трайни последици “.

Животът минава край нас в забързано движение. Изложени сме на многочислени дразнители и осведомителни източници, само че все пак има едно нещо, което не се трансформира: любовта. И колкото по-силна е тя, толкоз по-сериозни са следствията й. Неслучайно е казано: „ Колкото по-искрени и мощни са възприятията ти, толкоз по-сладки плодове ще жънеш “. Но може би е мъчно да обичаш и да бъдеш обичан в едно общество, насочено към неотложно угаждане на потребностите. Тази мъдрост желае да ни подсети какво в действителност е значимо и стойностно за бъдещето ни.

„ Сърцето не може да приказва, само че би трябвало да се вслушваш в него, с цел да го разбираш “.

Вярно е, че сърцето не е в положение да приказва. Ала за положителния слушател напълно не е нужно възприятията да бъдат облечени в думи. Често съзнателно се въздържаме да даваме воля на страстите си. Но няма да сбъркаме, в случай че не сме толкоз рационални и от време на време просто прерязваме нишките на разсъдъка. Слушаме ли само него, ще пропуснем най-хубавото възприятие на света.

„ Любовта не може да се изпроси, тя би трябвало да се заслужи “.

Когато става дума за усеща, в никакъв случай не можем да сме сигурни, че няма да допуснем неточност. Не бива да отивате при някого и да го умолявате да ви обича, нито той може да ви направи тази услуга. Ако обаче сте човек, който заслужава нечия обич, шансът да ви отговорят с реципрочност нараства неведнъж. Не питайте другите дали са подготвени да ви обичат. Любовта е спонтанна и най-дълбоките усеща не се изтръгват принудително.

„ Който се опасява да страда, към този момент страда от самия боязън “.

Тази китайска мъдрост не се отнася единствено за любовта, само че също и за нея. Много хора не се осмеляват да подхванат нова връзка, тъй като се опасяват да не им донесе болежка и страдалчество. Поуката от тази мъдрост е, че самият боязън от болката предизвиква болежка. Собственият ви боязън, било от любовта, от някакво начинание или от поемането по нов път, към този момент е яма на негативизъм, който предизвиква смут. Повечето от нещата, които ни се случват в живота, зависят от личните ни действия. Ако сме страхливи, в случай че се боим да създадем първата крачка, в случай че се държим дистанцирано и незадълбочено и не слушаме сърцето си, надали ще намерим хора, които да ни задоволят.

Зависи от обособения човек дали ще бъде благополучен, дали ще познае повече обич и ще се радва на пълностоен живот.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР