Очаквайте най-хубавото, гответе се за най-лошото. В светлината на тази

...
Очаквайте най-хубавото, гответе се за най-лошото. В светлината на тази
Коментари Харесай

Събитията, които биха могли да доведат до финансов апокалипсис през 2020-а

Очаквайте най-хубавото, гответе се за най-лошото. В светлината на тази сентенция ще погледна към финансовите пазари и всичко най-лошо, което би могло да се случи през идната година и което по традиция назовавам " апокалиптичен сюжет 2020-та година ".

Какво може да се обърка?

Краткият отговор е... всичко! Как би могла да наподобява " съвършената стихия " през идната година? Ето някои от упованията на специалистите, пречупени през моя взор.

Пълен неуспех на договарянията сред Съединени американски щати и Китай и налагане на нови мита

Безспорно комерсиалното напрежение е риск номер едно, посочван за пазарите, съгласно съвсем всички финансови специалисти. И до момента в който в края на годината видяхме върхове за показателите, подбудени от очакванията за подписване на договорка " фаза едно ", а по-нататък и по-мащабно комерсиално съглашение, нещата могат бързо да излязат от надзор.

Всички помним какво се случи през май, тази година и по какъв начин Тръмп се отдръпна от договарянията, тъкмо когато пазарите чакаха договорка сред двете " суперсили ".

Нещо повече, възможен нов неуспех в договарянията, най-вероятно ще е обвързван с налагане на нови мита и цени от страна на Съединени американски щати и съответни дейности от Китай. Срокът за реализиране на частична комерсиална договорка е избран при 15-ти декември, след което могат да влязат в действие нови търговски тежести върху вноса на Китай.

Трябва да се напомни, че предстоят също по този начин и президентски избори в Съединени американски щати и Тръмп ще се опита да употребява връзките с Китай, като предизборно оръжие. Казано по различен метод, има прекалено много незнайни, които могат да доведат до " превръщане на колелото ".

Изборна победа на " неуместен за пазарите " претендент

Политическият фактор, в годината на президентски избори в Съединени американски щати, несъмнено ще продължи да тормози пазарите. И както Тръмп се оказа " непопулярния " победител на последните избори, не е изцяло невероятно тази история да се повтори и при идващите. А това може да е пагубно за пазарите освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят.

Стив Коен, индивидът зад ръководещото сдружение Point72 Asset Management, ръководещо активи на стойност 15 милиарда $, както и вложителят милиардер Пол Тудор Джоунс, са на мнение, че изборите през идната година могат да доведат до съществени намаления за американските показатели.

И двамата се сплотиха зад тезата, че за пазара предстоят времена на волатилност. Според Джоунс, в случай че Елизабет Уорън бъде определена за президент на Съединени американски щати, то показателят S&P 500 би изгубил към 25% от цената си, а стопанската система на Съединени американски щати ще забави растежа си до 1%, от плануваните 2% през тази година.

Коен е още по-песимистично надъхан. Според него, задоволително е Уорън да бъде номинирана за претендент на Демократите, с цел да забележим двуцифрен спад на показателите.

Визията на двамата именити вложители, значително удостоверяват тази и на други авторитетни финансисти, като да вземем за пример Роб Цитрон и Леон Купърман. Всички те имат мечи упования за пазара, в случай че Елизабет Уорън продължи да се проправя път към " Белия Дом ".

" Ако президентът Тръмп наложи нов рунд от цени на Китай, това ще увеличи вероятността от криза и може да докара до спад за пазарите от най-малко 25% ", съгласно Купърман.

Купърман също по този начин удостовери мнението си, че изборна победа за Елизабет Уорън, или Бърни Сандърс, на изборите през идната година, биха имали същия подебен резултат на срив за фондовия пазар.

Купърман, чието чисто благосъстояние се пресмята на 3.2 милиарда $ от изданието Forbes, дава образец с откъс от Уинстън Чърчил, който споделя " Няма да извършите бедните хора богати, като извършите богатите небогати ".

Според Джоунс и други претенденти, като Джо Байдън, също биха довели до отрицателни резултати за пазарите.

Ескалация на напрежението в Хонконг, който да раздели още повече Съединени американски щати и Китай

Съединени американски щати към този момент подразни Китай, като законодателите одобриха резолюция в отбрана на правата на жителите на Хонконг, която неотдавна бе подписана и от президента Тръмп.

Противопоставянето на двете сили, оттатък търговията обаче, може да се задълбочи, при евентуално ескалиране на напрежението в Хонконг и нови по-твърди дейности от страна на Китай.

Военен спор сред Съединени американски щати и Северна Корея, или в друга точка на света

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай може да ескалира по още едно направление - спътникът на Китай - Северна Корея.

Какво става, когато се опълчват два непредвидими водача? Ситуацията става всичко друго, само че не и предвидима. И до момента в който спора сред Съединени американски щати и Северна Корея наподобява краткотрайно смълчан, той може да избухне във всеки един миг, като същински деен " латентен вулкан ". Особено, в случай че страната бъде " насъскана " от своя главен сътрудник, в лицето на Китай.

Опасност за военни спорове е налице и от " обичайни обвинени " от Близкия Изток, Африка и други горещи точки на света.

Импийчмън на президента Тръмп

Да, изборите са близо, само че това не пречи на политическите противници на Доналд Тръмп, да се опитат да го отстранят от предизборната конкуренция, с един импийчмънт. И въпреки пазарите да правят оценка шанса за това, като най-малък, неприятна изненада в тази тенденция, може да се прояви, като същински " черен лебед ", тъй като ще направи изборите и договарянията с Китай още по-непредсказуеми.

Рецесия за немската стопанска система

Германската стопанска система може и да избегна техническа криза, само че идната година и в среда на закъснение на международната стопанска система, може и да не е толкоз благосклонна за водещата европейска стопанска система. Особено, в случай че немското държавно управление продължава да упорства във връзка с препоръчваните от всички - фискални тласъци. Рецесия в немската стопанска система, би вкарала цялата стопанска система на еврозоната в " негативна серпантина " и е доста допустимо да провокира и " избивания " в мощно задлъжнели райони, като Италия, Гърция и Португалия.

Ако към това се добави и искане за излизане от Европейски Съюз и на други страни членки, по образеца на Англия, или фалит на страна членка на Европейски Съюз и получаваме рецепта за " съвършената стихия " на остарелия континент.

Репо пазара и дълговите пазари " замръзват " и основават предпоставки за дългова рецесия 2.0

Светът плува в дълг три пъти по-голям от международната стопанска система. Ако погледнем към държавните и частните задължения, виждаме " тик-такащи " бомби със закъснители.

Една доста деликатна обстановка, която към момента някак си се крепи на доверие. Но видяхме, по какъв начин то бързо може да се изпарява. По сходство на 2008-ма година, настъпиха съществени проблеми с ликвидността на репо-пазара в Съединени американски щати. Наложи се Фед да се намеси, а значително това залегна и в решението на запаса да се застрахова против утежняване на ситуацията с намаляване на лихвените проценти.

Какво ще стане обаче, когато лихвите приближат нула и арсенала на Фед се изчерпа? Или пък огромна част от " качествения дълг " бъде трансфериран в групата на " рискови " активи? Готов ли е светът да се оправя с дългови проблеми от изключително огромни мащаби? По-добре да не разбираме отговора на този въпрос следващата година!

Теодор Минчев, money.bg

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР