Очакват се рекорден брой кибератаки през 2023 г. По данни

...
Очакват се рекорден брой кибератаки през 2023 г. По данни
Коментари Харесай

Очакват се рекорден брой кибератаки през 2023 г.

Очакват се рекорден брой хакерски атаки през 2023 година По данни на компанията за киберсигурност SonicWall, цифровата престъпност се усилва навсякъде, но похватите и тактиките на хакерите се трансформират с времето.
Настоящата 2023 г. може да се окаже
рекордна за киберпрестъпленията. По данни на компанията за киберсигурност SonicWall, цифровата престъпност се усилва навсякъде, само че похватите и тактиките на хакерите се трансформират с времето.

Според последните изследвания, общият размер на зловредния програмен продукт е повишен с 2% през 2022 година – след три следващи години на спад, оповестява електронното издание TechRadar.
В цяла Европа се виждат нараснали
равнища на разпространяване на злотворен програмен продукт, като общо за континента растежът е от 10%.

Най-високо е нарастването в Украйна, която е претърпяла рекордните 25.6 милиона опита за офанзива, на фона на съветската военна инвазия в страната.
Някои страни, като Англия и Германия,
се показват по-добре и там опитите за хакерски атаки понижават надлежно с 13% и 28% на годишна база.

В Съединени американски щати размерът на публикувания злотворен програмен продукт през последната година е с 9% по-нисък, спрямо 2021 година
Един от най-популярните принадлежности за офанзива
е така наречен ransomware, при който хакерите употребяват програмен продукт за криптиране на потребителски файлове, против които след това желаят „ откуп “.

Този вид офанзиви означават световен спад от 21%, само че все пак общият им размер надминава този от 2017, 2018, 2019 и 2020 година

Ransomware офанзивите през последното тримесечие на 2022 г. по света са били близо 155 милиона, което е най-високата
стойност от третото тримесечие на 2021 г. насам.
Все по-популярни стават офанзивите, свързани с домашните устройства, или така наречен „ интернет на нещата “ (Internet of Things, или IoT). Глобаленият размер на зловредния програмен продукт от този вид се е нараснал с 87% през 2022 година, достигайки общо 112 милиона офанзиви през предходната година.

Т. нар. cryptojacking, или отвличането на крайните точки за рандеман на криптовалути, също не демонстрира признаци на намаляване.
Той нараства с 43% в международен мащаб предходната година.
Търговията на дребно и финансовата промишленост са наранени най-тежко от киберпрестъпниците, надлежно с нарастване на офанзивите от 2810% и 352%.

„ Изминалата година ускори нуждата от по-строги ограничения за киберсигурност във всяка промишленост и всеки аспект на бизнеса,
защото участниците в незаконните мрежи
се насочват към всичко – от образованието до търговията на дребно и финансите “, споделя основният изпълнителен шеф на SonicWall Боб ВанКърк.

По думите му, компаниите и организациите се сблъскват с от ден на ден провокации, на фона на макроикономическия напън и възходящия геополитически напън, до момента в който в това време хакерите трансформират тактиките за офанзива с тревожна скорост.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР